Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Продажа новостроек от застройщика. Готовые новостройки продажа квартир от застройщика. Продажа новостроек в подмосковье. Продажа загородной недвижимости. Большой рынок загородной недвижимости. Обзор загородной недвижимости. Укладка линолеума на пол. Быстрая укладка линолеума своими руками. Цена укладка линолеума. Ремонт клавиатуры ноутбука. Быстрый ремонт клавиатуры своими руками. Сколько стоит ремонт клавиатуры. Потребительский кредит проценты. Кредит потребительский где взять. Потребительский кредит низкая процентная ставка. World of warcraft скачать торрент. Популярная игра world of warcraft. World of warcraft бесплатно. Журнал моделист конструктор. Журнал моделист конструктор онлайн. Моделист конструктор читать онлайн. Купить квартиру на первом этаже. Хороша ли квартира на первом этаже. Минусы квартиры на первом этаже.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kako postati pčelar - početnik? (III dio)

kako postati pcelar pocetnik III 1Nastavićemo priču krajem prethodne, a ostalo će doći uz strpljiv i znalački rad pčela i pčelara. Da bi došli do tog znalačkog rada trebaju biti ispunjeni mnogi uslovi i to: učenje, prihvatanje iskustvena znanja starijih, i svoje znanje usavršavati i povezivati sa praksom. Pošto je napisano o pčelinjoj zajednici i njenom radu i kako funkcioniše, sada ćemo se postepeno upoznavati sa uvećavanjem i razmnožavanjem zajednica.

Razmnožavanje / uvećanje / rojenje ne činiti sa slabim zajednicama - njih treba razvijati, a jake treba rojiti i to maksimalno, a zajednicu podijeliti maksimalno na tri dijela, to je maksimum da bi sve bilo jako, a čim je jako ono je i zdravo. Zdravo društvo i zdrava hrana je glavni uslov da vam bude zdrava pčela. Protiv svih bolesti borite se polenom i medom to su osnovne hranljive materije za jednu zajednicu, gdje jedinke stiču imunitet u borbi protiv bolesti. Pčela koja zimuje na medu neće dobiti nozemu u jakoj zajednici, kada su još ispunjeni ostali uslovi higijenskih zaštita, prikladne pojilice sa čistom vodom.

O bolestima neću pisati, početnik je neiskustven da bi mogao da sam sanira neku od bolesti. Morate samo jedno da zapamtite - da lijekove nikada ne dajete svojim pčelama, jer im time ne pomažete, samo im odlažete bolest.

Neprijatelji pčela

Glavni neprijatelji pčela su varoa, miševi, razne ptice, veći insekti, svi zagađivači prirode, pojedine divlje i domaće životinje, oluje, vjetrovi, i kao glavni neprijatelj - čovjek sa nestručnim i nesavjesnim ophođenjem prema pčelama.

Med

Med je slatka, tečnogusta ili kristalizirana materija, svijetle do tamnomrke boje specifičnog ukusa i mirisa koji proizvode medonosne pčele, iz nektara ili drugih slatkih biljnih sokova gdje ga skladište u ćelije pčelinjeg saća na dozrijevanje. Čovjek je od najranijih vremena znao za med, visoko ga cijenio kao hranu i lijek. Srpski srednjovjekovni vladari, cijeneći proizvode od pčela kao vrlo značajne za ratne potrebe, davali su pčelarima benificije. U Dušanovom zakoniku bile su predviđene stroge kazne za spekulante medom i voskom, jer su ti proizvodi smatrani svetim.

Propolis

Propolis pčele skupljaju kada je temperatura iznad 20°C. Pčele učvršćuju propolisom saće i zatvaraju pukotine, ima dezinfekcionu ulogu voštanih ćelija i cjelokupnog pčelinjeg staništa.

Matična mliječ

To je sekret matičnih žlijezda pčela njegovateljica kojima one hrane larve pčela radilica i trutova prva tri dana njihovog života, dok maticu hrane tokom cijelog perioda razvića i kasnije. O mliječu se govori da ima čudotvornu moć.

Polen

Polen sakupljaju pčele radilice sa cvetova pomoću 'četkica' zadnjih nogu dodajući mu pljuvačkog sekreta ili nektara i tako ga lijepe za korpice zadnjih nogu. Unose ga u košnice i polažu u ćelije, tada im pomažu i ostale pčele iz košnice da bi se lakše istovarile. Polen je jedna od bitnih hrana za pčelu, sadrži belančevine, masti ,vitamine itd.

Vosak

Pod voskom se podrazumijeva supstanca koju proizvode pčele od kog prave saće gdje čuvaju leglo, hranu ili med. Pčela izlučuje vosak iz svojih žlijezda koji nastaje tečan pa se zatim stvrdnjava.Topi se na temperaturi od 56-64°C.

Pčelinji otrov

Otrov pčele koriste za svoju odbranu. To je bezbojna supstanca.

kako postati pcelar pocetnik III 2Druženje sa pčelama obogaćuje i oplemenjuje čoveka. Bavljenje pčelarstvom može da ima veliki značaj u relaksaciji i rekreaciji. Zbog izuzetnih prirodnih sastojaka koji u sebi imaju pčelinji proizvodi na ljudski organizam pčelarstvo i pčela mora biti briga cijelog čovječanstva.

Univerzalni lijek protiv svih bolesti je ZDRAVLJE, a zdravlje je u tanjiru – u hrani! Čovjek je zapravo ono što jede. U prirodnoj hrani i napicima ima više ljekovitih sredstva nego u najjačim lijekovima.

Drage kolege početnici, ja bih sa ova tri teksta završio jer smo se upoznali od mjesta za pčelinjak do pčelinjeg proizvoda Neka vam je srećno početno pčelarenje! Košnica je alat – vi ste pčelar i ispecite zanat!

(Redakcija AGRO-EKO Magazina zahvaljuje se ovom prilikom gdinu Slobodanu Jevtiću, dugogodišnjem pčelaru, koji nam je ustupio svoja saznanja o ovoj temi, kao i na dosadašnjoj saradnji)

(Piše: Slobodan Jevtić; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

VEZANI TEKSTOVI:

Kako postati pčelar - početnik (I dio)

Kako postati pčelar - početnik (II dio)

Lažne matice i matice trutuše: Kako postupiti i izbjeći štetu po pčelinju zajednicu

Od starog saća do satnih osnova

Moguće posljedice rojeve godine

Prirodno rojenje pčela kao način uvećanja pčelinje zajednice

 


Nasumični sadržaj