Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Loše vrijeme za pčelare: Pčelarstvo u Srbiji i BiH 'na koljenima'?

pcelarstvo 832154Prognoze su da će izvoz meda iz Srbije ove godine pasti za najmanje 85 posto, a zbog izostanka bagremove paše očekuje se i nestašica meda na  tržištu Srbije, izjavio je za Tanjug predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.

Prošle godine, na bagremovoj paši, članovi SPOS-a prikupili su 3.044 tone meda, a ove godine ni 300 tona, istakao je Živadinović.

U majskim poplavama nastradale su 1.683 košnice, a ukupna šteta zbog uništenja pčelinjih društava i gubitka prinosa bagremovog meda iznosi više od 20 miliona eura, rekao je Živadinović.

"Direktna šteta zbog uništenja pčelinjih društava iznosi oko 300.000 eura, a štetu na poplavljenoj opremi i repromaterijalu bukvalno je nemoguće obračunati, jer je ogromna", naveo je Živadinović.

On je ukazao da je ovo malo bagremovog meda koga ima na tržištu uglavnom zaliha od prošle godine, a da će ove godine za izvoz biti samo nešto suncokretovog meda, i eventualno nekih manjih zaliha od prošle godine.

Živadinović je upozorio i da će pčelari biti prinuđeni da sav suncokretov med daju na otkup, kako bi došli do novca da pokriju ogromne troškove ove godine, zbog izostanka glavne bagremove paše. On je kazao da je već došlo do pomeranja cijena meda na gore, jer se trenutno stanje više ni ne može nazvati nestašicom, već u pojedinim krajevima i kod pojedinih pčelara, i potpunim nedostatkom meda sa zaliha, kojih više nema, a novi med pčele zbog klimatskih neprilika 'nisu mogle da sakupe ni za sebe, a kamoli za pčelara'.

Cijena meda je u prosjeku od 600 do 800 dinara za kilogram, a kreće se i do 1.500 dinara, zavisno od vrste meda i regiona Srbije, napomenuo je Živadinović.

Prošle godine su članovi SPOS-a proizveli 6.983 tona meda. Od toga, 3.044 tone bagremovog, 2.088 tona suncokretovog, 774 tone livadskog, 569 tona cvjetnog (mješanog), 340 tona lipovog, 65 tona šumskog, 48 tona od uljane repice, 39 tona meda od bagremca, i 11 tona ostalih ređih vrsta meda. Prošle godine postignut je istorijski rekord izvoza meda u visini od 3.371 tone meda. Najviše se izvozi u Njemačku, Italiju, Norvešku, Francusku, Austriju, Belgiju.

Ni u Bosni i Hercegovini situacija za pčelare nije bolja. Loša pčelarska godina, koju je uzrokovala obilna kiša, donijet će ne samo domaćim pčelarima problem, već i svim građanima-potrošačima.

Kako ističu bh. pčelari, cijene će biti sve veće, a tržište će preplaviti uvozni med te njegov krivotvoreni proizvod. Ova, za većinu najslađa i najzdravija tvorevina iz prirode, sada će se još više uvoziti iz prekookeanskih zemalja, čija se kvaliteta ne može ni usporediti s domaćom.

Već od prošle godine pčelari iz BiH su 'na koljenima', a kiša koja pada ove godine gotovo svaki drugi dan ne dopušta da se u biljkama skuplja nektar, potreban za proizvodnju meda.

Kako je naveo tuzlanski pčelar Rizah Osmanović, jedan od osnivača Federalnog saveza pčelara - pitanje je koliko će uopće biti kapaciteta za proizvodnju sljedeće godine. Pčelarstvo je dodatno oštećeno zbog nekvalitetnih davanja poticaja, koji su, prema njegovim riječima, ove godine s federalne gotovo jednaki nuli, pa se pita hoće li se očuvati postojeći pčelinji fond.

Oskudica meda uzrokovala je i rast njegove cijene. Uzrok tomu su i nedavne poplave koje su zadesile veći dio zemlje, kad je izgubljeno mnoštvo košnica i gdje su štete višemilionske. Takođe, na brojnim područjima iziskivalo se premještanje košnica s jednog mjesta na drugo. Te su selidbe košnica dodatno uticale na visinu cijene ovog pčelinjeg proizvoda. Osmanović navodi da će uskoro cijene biti i veće od 20 maraka, a da će istinskog domaćeg meda biti sve manje, a uvoznog, nekvalitetnog i krivotvorenog sve više i više.

"Naše je tržište već preplavljeno krivotvoriteljima meda. U krizi ljudi traže tzv. umjetni med, koji je jeftiniji", rekao je Osmanović. On napominje da nesolventni pčelari, koji već godinama drže pčele, zbog loše godine kupuju jeftini šećer (čija je cijena do 1,20 KM po kilogramu) od kojeg prave šećerni sirup i kojim hrane pčele. U Tuzli, kaže Osmaniović, “na kućnom pragu” prodaje se med čak po cijeni od pet maraka, što je nemoguća cijena s obzirom na troškove koje ova proizvodnja iziskuje.

S druge strane, kako dodaje Osmanović, Evropska unija zabranila je uvoz od velikih svjetskih proizvođača meda iz Argentine i Kine, jer koriste hemijska sredstva za suzbijanje pčelinjih štetočina, a što nije po standardima koje ta zajednica nalaže. "Tako ti proizvođači izvoze med na naše tržište, a naši 'veliki' proizvođači samo ga prepakiraju, a šalju ga čak i izvan naše zemlje", objašnjava Osmanović.

(AGRO-EKO Magazin / agencije)

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj