Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Pravilan uzgoj teladi kao prva karika u proizvodnji muznih krava: Ishrana teladi na Farmi Spreča

farma spreca tele 02Farma Spreča posjeduje jednu rasu Hoštajn-frizijsku, najmlječniju rasu goveda na svijetu. Mi posjedujemo njemačku rasu sa dvije boje: crno-bijelu i crveno-bijelu. Prednosti ove rase jeste da je najbolje proizvodnje i genetičkog potencijala za proizvodnju do 10.000 kg u jednoj laktaciji. Zato bitan faktor u cijelom ciklusu proizvodnje na našoj farmi jesu telad i njihova ishrana.

Naša farma zadržava žensku telad,a muška idu u prodaju. Telad prestavljaju prvu kariku u cijelom reproduktivnom ciklusu krave i zato njima se posvećuje je velika pažnja. Moraju imati optimalne uslove ishrane, smještaja i higijene. Cilj odgajivanja teladi je da se spriječi gubitak teladi, visok dnevni prirast, brz prelazak na čvrstu hranu, kratka faza sisanja, brza ciljanja izgradnja buraga, mali troškovi uzgoja.

Pravilan uzgoj teladi je prva karika u proizvodnji muznih krava. Na savremenim farmama njima se posvećuje velika pažnja. Telad su smještena u posebnim boksovima i štalama, gdje je manja mogućnost zaraze, time i smanjena smrtnost grla. Najviše intezivan razvoj buraga u prva dva mjeseca života teleta i grešaka u ishrani imaju nepopravljive posljedice za budući razvoj i proizvodnju grla.

Ishrana teladi sastoji se iz tri faze:

1. Faza kolostruma( 5-7 dana)

2. Tov teladi I (do 5 sedmice života)

3. Tov teladi II (do odbića mlijeka)

Na našoj farmi pri rođenju telad se odvajaju od majke u posebne boksove gdje ih hranimo kolostrumom od majke. Kolostrum predstavlja sekret mliječne žlijezde proizveden u kolostralnom periodu lučenja mlijeka koji počinje nakon teljenja i traje 5 do 12 dana. Kod visokoproduktivnih krava kolostralni period je kraći. Nakon hranjenja kolostrumom prelazi se na punomasno mlijeko 20 dana, gdje prevodimo telad u druge boksove gdje ih hranimo isto mlijekom i polako ubacujemo zamjensko mlijeko.

Zamjena za mlijeko je potpuna krmna smješa koja se najčešće koristi poslije rastvaranja u određenom odnosu sa vodom najčešće 1:8. Tako pripremljen 1 kg tečne zamjene za mlijeko po hranjivoj vrijednosti treba da je ekvivalentan 1 kg punomasnog mlijeka. Osnovna komponenta zamjene za mlijeko još uvijek je suvo obrano mlijeko (50-70%). Dio obranog mlijeka može biti zamjenjen može biti zamjenjen surutkom u prahu (do 20%), kvalitetnim ribljim brašnom, kvalitetnom i obrađenim proizvodima soje, stočnim kvascem ili drugim proizvodima. Energetska vrijednost se povećava dodavanjem animalnih ili biljnih masti (svinjska mast, goveđi loj, ulje kukuruza, suncokreta ili soje). U zamjene za mlijeko namjenjeno priplodnoj teladi dodaje se 15-20% masti, a u zamjene za mlijeko za tov teladi 20-25% masti. Kvalitet zamjene za mlijeko zavisi od vrste ili kvaliteta sirovina koji ulazi u njen sastav.

farma spreca smjestaj za tele 15441Osim o ishrani vodi se računa o higijeni i smještaju teladi. U ovoj fazi može doći do razih bolesti: upala pluća, bolest proljeva. Ogromni su troškovi ako dođe do ovih oboljenja. Pored troškova lijekova, manji je dnevni prirast, usporen razvoj, kao i potrošeno vrijeme za njegu tih teladi. Razlozi oboljenja proljeva mogu biti vanjski uticaji (uslovi držanja, mikroklima, stres, nezadovoljavajuća klima i ishrana) kao mogu i igrati važnu ulogu i biooški faktori. Izazivači bolesti proljeva mogu biti: bakterije (E.coli salmonela), virusi (Rota- Corona) i paraziti. Telad gube manje ili više veliku količinu tekućine i eletrolita.

Sljedeća faza je tov teladi do 5 sedmice života gdje pored mlijeka koje telad piju (2x 3 l na dan) dodaje se u ishrani i osnovna hrana tj. silaža, sijeno i slama. Telad moraju imati uvijek na raspologanj pitke vode.

Isti princip je i za sljedeću fazu. Glavni cilj je da telad imaju razvijen burag i da budu sposobni za prihvatanje čvrste hrane. Razlog što naša farma je jedna od najrazvijenih u zemlji jeste što ima savremen način napajanja teladi, a to je uređaj za napajanje teladi. Uređaj prestavlja kvalitetan temelj za buduće rezultate animalne proizvodnje. Pasterizacija, kontrola optimalne temperature i precizno doziranje pridonose optimalnoj ishrani teladi kao uslov ostvarivanja željenog proizvodnog rezultata.

Aparat omogućuje uštedu el.energije ukoliko ima dovoljno tople vode na raspolaganju, kontrolu ishrane grla i registruje ukoliko dođe do neuravnotežene ishrane, omogućava tačno doziranje obroka. A da bi to aparat registrovao svako tele ima ogrlicu (responder) koji nosi broj grla i tako matičar ima evidenciju svakog grla. Svaki dan tele ima dozu mlijeka koju treba popiti, na aparatu ima vještačka sisa tako da teladima je lakše da se hrane. Svaka promjena je evidentirana i prestavlja alarm da nešto nije uredu sa grlom.

(Danijela Đurđić, dipl.inž.poljoprivrede / AGRO-EKO Magazin)

VEZANI TEKST:

Muzne krave: Holštajn-frizijska, Hereford, simentalska rasa i belgijsko plavo goveče


Nasumični sadržaj