Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ministarstvo: Izvoz iz BiH u zemlje CEFTA nije ugrožen; Hasić: BiH može postati pusto ostrvo

granica ilustracija 4536Izvoz BiH u zemlje potpisnice Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini - CEFTA, nije ugrožen ni u jednom segmentu, već se, naprotiv, bilježi rast obima spoljnotrgovinske razmjene s tim zemljama posljednjih godina - istakli su to iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odgovarajući tako na upozorenja iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, iz koje su naveli da postoji opasnost da za BiH bude uvedena potpuna zabrana izvoza prehrambenih proizvoda u zemlje CEFTA, zbog neispunjavanja evropskih standarda, pogotovo kada je u pitanju sistem infrastrukture kvaliteta proizvoda.

U resornom ministarstvu navode da jedan od razloga za povećanje poslovanja s tim zemljama upravo leži u razvoju sistema infrastrukture kvaliteta, odnosno u usklađivanju domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima, gdje je, kako su naglasili, u proteklom periodu napravljen značajan napredak.

"U toku ovog procesa istovremeno se na svim nivoima jačaju i kapaciteti institucija koje su nadležne za pripremu i preuzimanje propisa, i koje su odgovorne za sprovođenje tih propisa", naveli su iz ovog ministarstva. Prema njihovim riječima, usklađivanje zakonodavstva u BiH s propisima EU uspostavljanjem infrastrukture kvaliteta u BiH sprovodi se u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), stvaranjem povoljnijeg okruženja za industriju i proizvođače kako bi se unaprijedili trgovinski odnosi s međunarodnim tržištima. S tim u vezi, oni su podsjetili da SSP i CEFTA imaju iste odredbe u vezi s trgovinom i zahtjevima EU koji se odnose na ispunjavanje uslova za promet robe.

"Generalno, može se konstatovati da je u proteklom periodu postignut značajan napredak u postavljanju osnova i razvoju sistema infrastrukture kvaliteta, sve u skladu sa zahtjevima i standardima EU", kazali su u ovom ministarstvu i dodali da je evidentno da složena institucionalna struktura u BiH zahtijeva dodatno vrijeme. To, kako kažu, jednim dijelom usporava proces izgradnje infrastrukture kvaliteta, ali ni u kojem slučaju progres u ovom dijelu nije doveden u pitanje.

"Što se tiče obima trgovinske razmjene sa zemljama CEFTA, ona se povećava iz godine u godinu, jednim dijelom i zato što je razvoj infrastrukture kvaliteta pozitivno uticao na ove trgovinske tokove", naglasili su iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inače, za uređivanje oblasti infrastrukture kvaliteta u BiH nadležno je više od 20 institucija, a uloga Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u uspostavljanju i razvoju sistema infrastrukture kvaliteta je koordinaciona.

S tim u vezi, Ministarstvo je uz pomoć različitih međunarodih organizacija koordinisalo aktivnosti i organizovalo veliki broj obuka za laboratorije i inspekcije, te je organizovan veliki broj konferencija, seminara, sastanaka, a sve u cilju ukazivanja na značaj i potrebu razvoja kvalitetnog sistema infrastrukture kvaliteta, kao i uspostavljanje istog.

Sa druge strane, Duljko Hasić, analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da je sasvim upitno da li će BiH, pogotovo početkom sljedeće godine, nastaviti s plasmanom prehrambenih proizvoda na tržište zemalja CEFTA, s obzirom na to da te zemlje uspostavljaju sistem infrastrukture kvaliteta proizvoda i ispunjavaju uslove, dok BiH zaostaje na tom planu.

"Zato BiH može ostati pusto ostrvo, da gotovo nijedan proizvod animalnog porijekla, pa i neki proizvodi biljnog porijekla, neće moći biti plasirani na tržište ovih zemalja", kazao je Hasić.

On je kazao da je na ovogodišnjim skupovima u regionu skrenuta pažnja da BiH ubuduće mora, kao i ostale zemlje u okviru CEFTA, ispunjavati odgovarajuće uslove kada je u pitanju sistem infrastrukture kvaliteta.

"To BiH sada nema. Nažalost, gotovo da se ništa ne radi na ovom planu kada je u pitanju ispunjavanje uslova", rekao je Hasić i dodao da su druge zemlje u okviru CEFTA uspjele napraviti iskorak, ističući da je odgovornost za to na nadležnim institucijama BiH i entiteta. On je napomenuo i to da RS u ovoj oblasti usvaja zakonske i podzakonske akte, a da je u FBiH došlo do potpunog zastoja na tom planu.

(agencije)


Nasumični sadržaj