Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ministarstvo: Izvoz iz BiH u zemlje CEFTA nije ugrožen; Hasić: BiH može postati pusto ostrvo

granica ilustracija 4536Izvoz BiH u zemlje potpisnice Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini - CEFTA, nije ugrožen ni u jednom segmentu, već se, naprotiv, bilježi rast obima spoljnotrgovinske razmjene s tim zemljama posljednjih godina - istakli su to iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odgovarajući tako na upozorenja iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, iz koje su naveli da postoji opasnost da za BiH bude uvedena potpuna zabrana izvoza prehrambenih proizvoda u zemlje CEFTA, zbog neispunjavanja evropskih standarda, pogotovo kada je u pitanju sistem infrastrukture kvaliteta proizvoda.

U resornom ministarstvu navode da jedan od razloga za povećanje poslovanja s tim zemljama upravo leži u razvoju sistema infrastrukture kvaliteta, odnosno u usklađivanju domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima, gdje je, kako su naglasili, u proteklom periodu napravljen značajan napredak.

"U toku ovog procesa istovremeno se na svim nivoima jačaju i kapaciteti institucija koje su nadležne za pripremu i preuzimanje propisa, i koje su odgovorne za sprovođenje tih propisa", naveli su iz ovog ministarstva. Prema njihovim riječima, usklađivanje zakonodavstva u BiH s propisima EU uspostavljanjem infrastrukture kvaliteta u BiH sprovodi se u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), stvaranjem povoljnijeg okruženja za industriju i proizvođače kako bi se unaprijedili trgovinski odnosi s međunarodnim tržištima. S tim u vezi, oni su podsjetili da SSP i CEFTA imaju iste odredbe u vezi s trgovinom i zahtjevima EU koji se odnose na ispunjavanje uslova za promet robe.

"Generalno, može se konstatovati da je u proteklom periodu postignut značajan napredak u postavljanju osnova i razvoju sistema infrastrukture kvaliteta, sve u skladu sa zahtjevima i standardima EU", kazali su u ovom ministarstvu i dodali da je evidentno da složena institucionalna struktura u BiH zahtijeva dodatno vrijeme. To, kako kažu, jednim dijelom usporava proces izgradnje infrastrukture kvaliteta, ali ni u kojem slučaju progres u ovom dijelu nije doveden u pitanje.

"Što se tiče obima trgovinske razmjene sa zemljama CEFTA, ona se povećava iz godine u godinu, jednim dijelom i zato što je razvoj infrastrukture kvaliteta pozitivno uticao na ove trgovinske tokove", naglasili su iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inače, za uređivanje oblasti infrastrukture kvaliteta u BiH nadležno je više od 20 institucija, a uloga Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u uspostavljanju i razvoju sistema infrastrukture kvaliteta je koordinaciona.

S tim u vezi, Ministarstvo je uz pomoć različitih međunarodih organizacija koordinisalo aktivnosti i organizovalo veliki broj obuka za laboratorije i inspekcije, te je organizovan veliki broj konferencija, seminara, sastanaka, a sve u cilju ukazivanja na značaj i potrebu razvoja kvalitetnog sistema infrastrukture kvaliteta, kao i uspostavljanje istog.

Sa druge strane, Duljko Hasić, analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da je sasvim upitno da li će BiH, pogotovo početkom sljedeće godine, nastaviti s plasmanom prehrambenih proizvoda na tržište zemalja CEFTA, s obzirom na to da te zemlje uspostavljaju sistem infrastrukture kvaliteta proizvoda i ispunjavaju uslove, dok BiH zaostaje na tom planu.

"Zato BiH može ostati pusto ostrvo, da gotovo nijedan proizvod animalnog porijekla, pa i neki proizvodi biljnog porijekla, neće moći biti plasirani na tržište ovih zemalja", kazao je Hasić.

On je kazao da je na ovogodišnjim skupovima u regionu skrenuta pažnja da BiH ubuduće mora, kao i ostale zemlje u okviru CEFTA, ispunjavati odgovarajuće uslove kada je u pitanju sistem infrastrukture kvaliteta.

"To BiH sada nema. Nažalost, gotovo da se ništa ne radi na ovom planu kada je u pitanju ispunjavanje uslova", rekao je Hasić i dodao da su druge zemlje u okviru CEFTA uspjele napraviti iskorak, ističući da je odgovornost za to na nadležnim institucijama BiH i entiteta. On je napomenuo i to da RS u ovoj oblasti usvaja zakonske i podzakonske akte, a da je u FBiH došlo do potpunog zastoja na tom planu.

(agencije)


Nasumični sadržaj