Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kutak za maslinare: Više vlage znači i više muhe

maslina granaStručni suradnik Maslinara dr.sc. Josip Ražov upozorava maslinare da paze na muhu, kojoj će ovogodišnji višak vlage i kiše sigurno pogodovati

Prevrtljivo vrijeme ne odgovara nikome pa tako ni maslini. Zima je bila pretopla i vrlo kišna, što je imalo za posljedicu i ranije kretanje pojedinih sorti, te nažalost prezimljenje mnogih štetočinja, a time i njihovu veću populaciju. Toplo i kišno vrijeme pogodovalo je ponajprije paunovom oku tako da i mnogi maslinici koji su u zimu ušli relativno zdravi, u proljeće su bili dosta zaraženi. Ni proljeće nije bilo puno bolje, opet toplo i kišno. Vrijeme u cvatnji jest i nije pogodovalo maslini, opet ovisno o lokalitetu, mikrolokalitetu i sorti. Prisutne su bile kiše, ponegdje i vjetar (jugo), a kako je zima bila pretopla pitanje je koliko je kvalitetnih generativnih (cvjetnih) pupova bilo na raspolaganju.

Puno paunova oka

Posljedica svega toga jest da su urodi dosta slabiji nego prethodne godine. Spominju se brojevi od 40 – 50 posto pa sve do 80 posto slabijih uroda. Oblica je izgleda svugdje zakazala, strane sorte nešto manje. Je li razlog svega ovoga samo jedan – loše vrijeme, ili se radi o posljedici neke štetočinje, ili prilično velikog uroda prošle godine?

U principu uzroka je uvijek nekoliko i radi se o kombinaciji faktora. Prije svega topla i kišna zima zaista je prouzrokovala širenje paunovog oka, a kako je i proljeće, pa evo i ljeto nastavilo u kišnom tonu, bolest gotovo nije moguće kvalitetno ni suzbiti. Onaj tko je i išao u suzbijanje, morao je isto ponavljati nekoliko puta i dobro okupati stablo jer su velike i nagle kiše sredstvo često isprale. Osim bakrenih sredstava, uputno je bilo koristiti i druge fungicide, sada već registrirane protiv paunovog oka na maslini kao što su krezoksim metil ili tebukonazol + trifloksistrobin, naravno pazeći na rok primjene i karencu. Kišno i toplo vrijeme pogoduje i drugim bolestima, pa i bakterijskom raku masline. Osim bolesti, primjetna je i veća populacija štetnika, primjerice maslinovog mediča i ponegdje i maslinove buhe. Ovi štetnici sišu grančice i lišće masline te izlučuju mednu rosu. Na mednu rosu naseljava se gljiva čađavica i onda na stablu imamo veću populaciju štitastih uši – mediča ili buhe, gljivu čađavicu i crnilo, uz obično već prisutno i paunovo oko.

Sve ovo skupa je vrlo teško suzbijati, pogotovo u intervalima između kiša. Osim toga kod maslinovog medića i buhe nije ni učinkovito svako sredstvo već primijeniti treba sistemične insekticide, primjerice dimetoat. Optimalno bi bilo nastojati kombinirati primjenu insekticida za suzbijanje maslinovog moljca, a ujedno i mediča ili buhe (štetnici koji sišu) te maslinovog svrdlaša protiv kojeg je ovo sredstvo sada i registirirano.

muha masline 5211Više muhe

U dva do tri roka primjene rezultat se mogao postići. U svemu ovome valja dobro voditi računa radi li se o ekološkoj, integriranoj ili konvencionalnoj proizvodnji i u skladu sa time se i savjetovati i odabrati metodu primjene i sredstva. Što se tiče sada već dobro poznatog maslinovog svrdlaša, pregledom i otresanjima grana moglo se vidjeti da je definitivno prisutan i ove godine, ali kako sada stvari stoje nije prouzrokovao neku veću štetu. Tko je uspio obraditi tlo krajem svibnja i početkom lipnja u pravo vrijeme te obaviti jednu do dvije zaštite, u pravilu ne bi trebao imati većih problema. Što će se dogoditi s drugom generacijom maslinovog moljca i maslinovom muhom – ostaje za vidjeti.

S obzirom na dovoljno vlage, pretpostavka je da će se maslinova muha javiti možda i u većim brojevima nego inače. Stoga bi bilo uputno, ako to nije već obavljeno, što prije postaviti feromonske lovke za praćenje muhe i pratiti populaciju. Učinkovitost lovki je veća što se suzbijanje i organizirano postavljanje lovki provodi na većoj površini (više maslinika zajedno ili obuhvat većeg područja).

Već smo spominjali da indirektno djelovanje na suzbijanje maslinove muhe ima i prskanje bakrenim sredstvima protiv paunovog oka u ljetnom periodu u slučaju većih oborina. Sredstva na bazi bakra djeluju kao simbionticidi za uništavanje simbiontskih bakterija u probavnom traktu maslinove muhe što osobito dobro djeluje na ličinke maslinove muhe. Osim toga bakar ima i izvjesno repelentno djelovanje na odrasle muhe. Poznato je da sa dva do tri tretiranja bakrenim sredstvima suzbijamo paunovo oko, ali i smanjujemo populaciju, a time i štetu od maslinove muhe. Bakrena sredstva dozvoljena su i u ekološkoj i integriranoj proizvodnju, naravno, uz poštivanje karence. U ovoj kišnoj godini kada suzbijati trebamo i bolest paunovo oko i maslinovu muhu, ovo bi moglo biti dobro rješenje.

Više u časopisu Maslinar

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj