Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Virus bolesti plavog jezika: Uočeno prisustvo u Srbiji, u BiH još uvijek nema zabilježenih oboljelih jedinki

ovce ilustracija 8451gsKataralna groznica ovaca - bolest plavog jezika je infektivna bolest ovaca od koje mogu da obole i goveda i koze. Nije zoonoza a manifestuje se edemom (otokom) usana i jezika, uz pojavu erozija i ulceracija na slizokoži usta i nosa. Uzročnik bolesti je virus iz fam.reoviridae i vrlo je otporan u spoljnoj sredini naročito pri niskim temperaturama.

Bolest plavog jezika se javlja najčešće sporadično i sezonski. Izvori zaraze su najčešće oboljele ovce, zatim goveda i koze. U prenošenju zaraze glavnu ulogu imaju komarci u kojima se virus i umnožava. U epizootiologiji ove bolesti geografske i klimatske prilike (visina, vlaga, toplota) igraju značajnu ulogu zbog razmnožavanja insekata.

Inkubacija iznosi 2-7 dana i u akutnom obliku prvi simptom je povišena tjelesna temperatura koja iznosi 41-42C i na tom nivou se zadržava i do 7 dana. Zatim se javlja tahipnoja i hiperemija usne i nosne sluzokože sa pojačanom salivacijom i iscjetkom iz nosa. Nosni iscjedak je prvo serozan, zatim purulentan, pa čak i sa primjesama krvi. Na usnama, jeziku i podviličnoj regiji pojavljuje se edem. Otok jezika može biti jako izražen, tako da viri iz usta, a boja mu je tamno plava. Pri ovome epitel jezika može biti oljušten, kao i sluzokoža usta zbog čega se javlja i krvarenje. Vuna opada u pramenovima. Uz opisane simptome, mogu se javiti promjene na papcima koji  su topli i bolni i zato se životnje slabo kreću.

Kada se utvrdi bolest plavog jezika sprovode se sljedeće mjere: ubijanje svih prijemčivih životinja na zaraženom gazdinstvu bez odlaganja, neškodljivo uklanjanje leševa,, vakcinacija u skladu sa posebnim programom vakcinacije.

Krajem avgusta iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštili su kako je utvrđeno prisustvo virusa bolesti plavog jezika kod ovaca i goveda u Srbiji sa područja Medveđe.

Iako je od posljednjeg slučaja ove bolesti u Srbiji prošlo 12 godina, pojava ove bolesti ne predstavlјa iznenađenje za veterinarsku službu. Naime, nakon pojavlјivanja velikog broja slučajeva bolesti plavog jezika u Grčkoj, Bugarskoj i Makedoniji u julu i avgustu ove godine, kao i desetine slučajeva u Rumuniji od prošle nedjelјe, sa epizootiološkog aspekta se moglo očekivati pojavlјivanje bolesti na širem području jugoistočne Evrope ali i šire. Prisustvo prenosioca bolesti, insekata iz roda Culicoides i specifični vremenski uslovi uz visoku vlažnost, vazdušne struje i sl., pogodovalo je drastičnom širenju bolesti u okolnim zemlјama.

U povodu informacija da se u Srbiji pojavilo ovo virusno oboljenje, dr. Lejla Velić s Katedre za mikrobiologiju s imunologijom i zarazne bolesti životinja s epizootiologijom Veterinarskog fakulteta u Sarajevu kazala je da najbolje rezultate u borbi protiv te bolesti daje eliminacija populacije insekata. "Ali kako je to gotovo nemoguće, onda vakcinacija i onemogućivanje ili smanjenje kontakta životinja s insektima", kazala je dr. Velić.

"U Bosni i Hercegovini bolest plavog jezika prvi put je zabilježena 2002. godine kad je registrirana u 13 općina Federacije BiH. Nakon toka nije bilo registriranih novih slučajeva", kaže dr. Velić.

"Osim u Italiji gdje je registriran serotip 2, u svim ostalim zemljama registriran je serotip 4. Kod nas nije bilo prijava s terena klinički oboljelih životinja", navela je Velić. Naglašava da laboratorije Veterinarskog fakulteta posjeduju kapacitete i stručno osoblje da odgovore na eventualnu pojavu bolesti.

(AGRO-EKO Magazin / agencije)


Nasumični sadržaj