Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kako napraviti kompost od opalog jesenjeg lišća

jesenje opalo lisce 8DFKompost predstavlja tamno braon, mrvičast materijal dobijen od opalog lišća, dobar je za poboljšanje zemljišta i travnjaka, a takođe je dobar za malč. Osim navedenih pozitivnih karakteristika kompost se može dodati mešavinama za sadnju semena i za presađivanje.

Preporučljivo je kompostirati svo opalo lišće koje je zapravo mrtvo. Za kompost ne treba koristiti zimzeleno lišće kao što su četinari. Prednosti komposta od lišća su sledeće: lako ga je napraviti, lišće se ne spaljuje, koristi se umesto treseta, besplatan je, zatim, čist je i lako je njime rukovati, dobar je za poboljšanje strukture zemljišta, smanjuje potrebu čestog zalivanja, može se koristiti za svaki tip zemljišta, može se koristiti tokom cele godine. Za ovaj tip komposta dolaze u obzir sve vrste jesenjeg lišća koje se mogu koristiti da se napravi kompost, što podrazumeva platan, brezu, hrast i orah. Takođe, mala količina lišća može da se doda u običan kompost, jer čine dobar balansirajući sastojak za mokre i vlažne materijale kao što su pokošena trava i kuhinjski ostaci.

Jesenje lišće truli pomoću spore, hladne aktivnosti gljivica, za razliku od brze aktivnosti bakterija u običnom kompostu. Zbog toga se velike količine lišća recikliraju odvojeno, u kompostu od lišća.

Postupak u stvaranju lišća:

1. Prikupiti jesenje lišće (sve vrste lišća mogu se pomešati zajedno)

2. Ako je lišče suvo onda je potrebno zaliti da bi se potpomoglo truljenje

3. Staviti lišće u kontejner

4. Potrebno je da stoji jednu do dve godine

5. Na kraju, upotrebiti gotov kompost od lišća

Kontejner za pravljenje komposta od lišća

Potreban je zavučeni deo bašte u koji će se smestiti jednostavan kontejner da lišće ne bi odletelo. Mogu se koristiti i crne plastične kese. Kada kesu napunite lišćem potrebno je izbušiti nekoliko rupa, a zatim kesu zavezati na vrhu. Kontejner se može i napraviti od žice, sa nekoliko stubova, prema željenoj veličini.

kompost varijante 87O

Korišćenje lišća i komposta od lišća

'Mladi' kompost do lišća

Mladi kompost od lišća obično je star 1 ili 2 godine, što zaviis od vrste drveta. Karakteristično za mladi kompost je da je lišće počelo da se raspada i lako se mrvi pod prstima. Upotreba 'mladog' komposta je višestruka, te se može koristiti kao malč oko žbunova, drveća ili povrća. Zatim, može se ukopati u zemlju da bi se poboljšalo sađenje i presađivanje. Dalje, može služiti kao jesenja hrana za travnjak i na posletku može imati ulogu zimskog pokrivača za golu zemlju.

Potpuno istruleli kompost od lišća

Najčešće je star 2 godine, tamno braon boje, mrvičaste strukture i predstvalja materijal bez vidljivih ostataka od prvobitnih listova. Njegova primena je ista kao i u slučaju 'mladog' komposta od lišća. Zatim, može se koristiti u mešavinama za sađenje semena, gde se korisiti sam kompost od lišća ili se pomeša sa istom kolčinom oštrog peska ili običnog komposta.   Dalje, u kompost za presađivanje potrebno je pomešati jednake količine istrulelog komposta od lišća, oštrog peska, ilovače i običnog komposta.

Nekoliko saveta za lišće na travnjacima

Opalo lišće se može usitniti tako što kosačicom pređete preko njega, bez kutije koja prikuplja travu. Tako iseckano lišće će posle kratkog period da nestane u travnjaku. Drugi način je da kosačicom sa kutijom za kupljenje trave pređete preko travnjaka. Na taj način u kutiji za sakupljanje trave dobićete iseckano lišće, koje zajedno sa travom možete dodati u kompost od lišća. Iseckano lišće će brže istruliti nego celi listovi.

(Autor: MSc Ivana Trifković / AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj