Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

'Mali' pčelari pobijedili veliki Monsanto: Pčelarstvo i genetski modifikovani usjevi ne mogu koegzistirati - presudio meksički sud

pcele uginuca il87Zahvaljujući pritužbi male grupe pčelara u državi Yucatan, koji su se žalili da će planirana Monsantova sadnja hiljada hektara genetski modifikovane soje – desetkovati pčelinja društva i uništiti proizvodnju meda, sudija u Meksiku presudio je protiv velikog giganta.

Monsanto će sigurno uložiti žalbu na presudu, ali za to vrijeme će i pčelari moći portažiti dodatne podrške. Ako, pak, Monsanto bude 'počašćen' dozvolom, bio bi u mogućnosti saditi sjeme u sedam država što bi ukupno obuhvatilo površinu od preko milion hektara. Farmeri, pčelari uz aktiviste Greenpeacea te meksičke institucije koje se odnose na korištenje i zaštitu biološke raznolikosti, ekologiju i vođenje aktivnosti u zaštićenim područjima – digli su svoj glas protiv Monsanta u meksičkim državama. Sudija, očito uvjeren da su naučni podaci dokazali vezu između Roundup genetski modifikovane soje i drastičnog pada proizvodnje meda – zauzeo je stranu u ovom slučaju pčelara. Yucatan je inače treći u svijetu po izvozu meda, a na toj proizvodnji egzistira više od 25 hiljada porodica.

Sudija presudio da proizvodnja meda i genetski modifikovana soja ne mogu koegzistirati

Osim poznatih zdravstvenih rizika koje nose genetski modifikovani usjevi i herbicidi koji se koriste za njihov rast, tu je i šteta za okoliš, tlo, vodu, sve do pčelinjih zajednica koje se drastično smanjuju u okruženju tretiranom genetski modifikovanim usjevima. Takođe, treba pomenuti i dugoročne posljedice u ekosistemu u kome se uzgajaju genetski modifikovani zasadi.

Budući da pčele oprašuju velike površine genetski modifikovani zasadi soje imaju veću eksponencijalnu vjerovatnost da će uzrokovati štetu.

Koliko uticaj ima Monstanto govori i činjenica da je ugledni nacionalni list La Jornada optužio meksičku vladu za poticanje pčelara na borbu na sudu protiv multinacionalnih kompanija 'dubokih džepova'. Međutim, središnje mjesto u presudi ima Ustav, odnosno onaj njegov dio koji se odnosi na obavezu vlade da se u potpunosti konsultuje sa autohtonim zajednicama prije nego bi donijeli bilo kakvu odluku o tome kako će raspolagati njihovom zemljom a time i hranom.

(Izvor: The People's Voice / prilagodio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj