Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

'Mali' pčelari pobijedili veliki Monsanto: Pčelarstvo i genetski modifikovani usjevi ne mogu koegzistirati - presudio meksički sud

pcele uginuca il87Zahvaljujući pritužbi male grupe pčelara u državi Yucatan, koji su se žalili da će planirana Monsantova sadnja hiljada hektara genetski modifikovane soje – desetkovati pčelinja društva i uništiti proizvodnju meda, sudija u Meksiku presudio je protiv velikog giganta.

Monsanto će sigurno uložiti žalbu na presudu, ali za to vrijeme će i pčelari moći portažiti dodatne podrške. Ako, pak, Monsanto bude 'počašćen' dozvolom, bio bi u mogućnosti saditi sjeme u sedam država što bi ukupno obuhvatilo površinu od preko milion hektara. Farmeri, pčelari uz aktiviste Greenpeacea te meksičke institucije koje se odnose na korištenje i zaštitu biološke raznolikosti, ekologiju i vođenje aktivnosti u zaštićenim područjima – digli su svoj glas protiv Monsanta u meksičkim državama. Sudija, očito uvjeren da su naučni podaci dokazali vezu između Roundup genetski modifikovane soje i drastičnog pada proizvodnje meda – zauzeo je stranu u ovom slučaju pčelara. Yucatan je inače treći u svijetu po izvozu meda, a na toj proizvodnji egzistira više od 25 hiljada porodica.

Sudija presudio da proizvodnja meda i genetski modifikovana soja ne mogu koegzistirati

Osim poznatih zdravstvenih rizika koje nose genetski modifikovani usjevi i herbicidi koji se koriste za njihov rast, tu je i šteta za okoliš, tlo, vodu, sve do pčelinjih zajednica koje se drastično smanjuju u okruženju tretiranom genetski modifikovanim usjevima. Takođe, treba pomenuti i dugoročne posljedice u ekosistemu u kome se uzgajaju genetski modifikovani zasadi.

Budući da pčele oprašuju velike površine genetski modifikovani zasadi soje imaju veću eksponencijalnu vjerovatnost da će uzrokovati štetu.

Koliko uticaj ima Monstanto govori i činjenica da je ugledni nacionalni list La Jornada optužio meksičku vladu za poticanje pčelara na borbu na sudu protiv multinacionalnih kompanija 'dubokih džepova'. Međutim, središnje mjesto u presudi ima Ustav, odnosno onaj njegov dio koji se odnosi na obavezu vlade da se u potpunosti konsultuje sa autohtonim zajednicama prije nego bi donijeli bilo kakvu odluku o tome kako će raspolagati njihovom zemljom a time i hranom.

(Izvor: The People's Voice / prilagodio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj