Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

'Mali' pčelari pobijedili veliki Monsanto: Pčelarstvo i genetski modifikovani usjevi ne mogu koegzistirati - presudio meksički sud

pcele uginuca il87Zahvaljujući pritužbi male grupe pčelara u državi Yucatan, koji su se žalili da će planirana Monsantova sadnja hiljada hektara genetski modifikovane soje – desetkovati pčelinja društva i uništiti proizvodnju meda, sudija u Meksiku presudio je protiv velikog giganta.

Monsanto će sigurno uložiti žalbu na presudu, ali za to vrijeme će i pčelari moći portažiti dodatne podrške. Ako, pak, Monsanto bude 'počašćen' dozvolom, bio bi u mogućnosti saditi sjeme u sedam država što bi ukupno obuhvatilo površinu od preko milion hektara. Farmeri, pčelari uz aktiviste Greenpeacea te meksičke institucije koje se odnose na korištenje i zaštitu biološke raznolikosti, ekologiju i vođenje aktivnosti u zaštićenim područjima – digli su svoj glas protiv Monsanta u meksičkim državama. Sudija, očito uvjeren da su naučni podaci dokazali vezu između Roundup genetski modifikovane soje i drastičnog pada proizvodnje meda – zauzeo je stranu u ovom slučaju pčelara. Yucatan je inače treći u svijetu po izvozu meda, a na toj proizvodnji egzistira više od 25 hiljada porodica.

Sudija presudio da proizvodnja meda i genetski modifikovana soja ne mogu koegzistirati

Osim poznatih zdravstvenih rizika koje nose genetski modifikovani usjevi i herbicidi koji se koriste za njihov rast, tu je i šteta za okoliš, tlo, vodu, sve do pčelinjih zajednica koje se drastično smanjuju u okruženju tretiranom genetski modifikovanim usjevima. Takođe, treba pomenuti i dugoročne posljedice u ekosistemu u kome se uzgajaju genetski modifikovani zasadi.

Budući da pčele oprašuju velike površine genetski modifikovani zasadi soje imaju veću eksponencijalnu vjerovatnost da će uzrokovati štetu.

Koliko uticaj ima Monstanto govori i činjenica da je ugledni nacionalni list La Jornada optužio meksičku vladu za poticanje pčelara na borbu na sudu protiv multinacionalnih kompanija 'dubokih džepova'. Međutim, središnje mjesto u presudi ima Ustav, odnosno onaj njegov dio koji se odnosi na obavezu vlade da se u potpunosti konsultuje sa autohtonim zajednicama prije nego bi donijeli bilo kakvu odluku o tome kako će raspolagati njihovom zemljom a time i hranom.

(Izvor: The People's Voice / prilagodio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj