Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Снять квартиру посуточно. Быстро снять посуточно квартиру в казани. Снять однокомнатную квартиру посуточно. Помощь в получении ипотеки. Удобное получение ипотеки в сбербанке. Что нужно для получения ипотеки. Отопление частного дома. Как сделать отопление частный дом схема. Частный дом монтаж отопления. Восстановление жесткого диска. Быстрое восстановление информации с жесткого диска. Восстановление данных жесткого диска программа. Кредит с плохой историей. Быстрые кредиты онлайн с плохой историей. Срочный кредит с плохой историей. В какой сервер играть в WOW. Топ world of warcraft серверы. Wow серверы pandaria. Круглопалочный станок чертежи. Круглопалочный станок купить дешево. Самодельный круглопалочный станок. Кредит на покупку квартиры. На долго взять кредит на квартиру. Кредит на покупку квартиры.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Pravilno košenje lucerke - značajan uticaj na prinos, kvalitet krme i njenu dugovječnost

lucerka sprecko poljeOsim sorte, izbora parcele, pravovremenih i odgovarajućih primijenjenih agrotehničkih mjera, pravilno košenje lucerke - ima veoma značajan uticaj na prinos i kvalitet krme lucerke i njenu dugovječnost.

Dobar balans između visine prinosa i kvaliteta krme možemo uspostaviti jedino ukoliko pravilno odredimo vrijeme košenja. Zato lucerku treba kositi kada može da se dobije najveći prinos biljne mase, najbolje hranljive vrijednosti, a da pri tome dužina iskorištavanja lucerišta nije dovedena u pitanje. U našim uslovima to se postiže kosidbom u fazi početka cvjetanja. Razmak između otkosa ne bi trebalo da bude kraći od mjesec dana kako bi se ostavilo dovoljno vremena da se u listu sintetišu dovoljne količine organske materije za narednu regeneraciju i ishranu korijena.

U godini zasnivanja lucerišta prvi otkos trebalo bi obaviti što kasnije od uobičajenog košenja. Optimalno vrijeme košenja je u fazi punog cvjetanja, pa do formiranja mahuna. Kasnijom kosidbom prvog otkosa biljkama se daje mogućnost za bolje ukorjenjavanje i preraspodjelu biljnih hraniva, čime se pospješuje njegov ubrzani razvoj, kao i dobro formiranje krunice iz koje će u narednim porastima izbijati brojni pupoljci.

Drugi otkos u godini zasnivanja lucerišta obavlja se u posljednjoj dekadi avgusta, a posljednji krajem vegetacije.

U godini zasnivanja lucerišta u početku razvoja velike štete mogu nanijeti korovi. Ukoliko je razvoj korova intenzivan, može se pristupiti ranijoj kosidbi u cilju suzbijanja korova. Kosi se u momentu kada su korovi u fazi pupoljenja, bez obzira na fazu razvoja lucerke. U tom slučaju kosi se na visinu 8 do 10 cm, kako bi se lucerka što brže regenerisala. Takvim košenjem često se oštete mlade biljke lucerke, pa je bolje primijeniti pravovremene i odgovarajuće hemijske mjere borbe protiv korova. Veoma bitan momenat u proizvodnji lucerke je i pravilno određivanje vremena košenja posljednjeg otkosa u jesen. S obzirom na to da se u tom periodu lucerka priprema za prezimljavanje, posljednji otkos mora biti najmanje 50 dana prije nastupanja prvih jesenjih mrazeva.

Time se obezbjeđuje dovoljno dug period da se korijen i krunice obezbijede hranom za prezimljavanje i upješan početak vegetacije u proljeće. Zbog toga pri planiranju sistema kosidbe tokom godine potrebno je uzeti u obzir da razmak između pretposljednjeg i posljednjeg otkosa bude nešto duži. U našim agroekološkim uslovima optimalno je da posljednji otkos obavi početkom novembra, a pretposljednji 45 dana ranije.

(Izvor: AGRO INFOTEL, autor: Srđan Cvetković, dipl.ing.poljoprivrede / prilagodio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj