Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Pravilno košenje lucerke - značajan uticaj na prinos, kvalitet krme i njenu dugovječnost

lucerka sprecko poljeOsim sorte, izbora parcele, pravovremenih i odgovarajućih primijenjenih agrotehničkih mjera, pravilno košenje lucerke - ima veoma značajan uticaj na prinos i kvalitet krme lucerke i njenu dugovječnost.

Dobar balans između visine prinosa i kvaliteta krme možemo uspostaviti jedino ukoliko pravilno odredimo vrijeme košenja. Zato lucerku treba kositi kada može da se dobije najveći prinos biljne mase, najbolje hranljive vrijednosti, a da pri tome dužina iskorištavanja lucerišta nije dovedena u pitanje. U našim uslovima to se postiže kosidbom u fazi početka cvjetanja. Razmak između otkosa ne bi trebalo da bude kraći od mjesec dana kako bi se ostavilo dovoljno vremena da se u listu sintetišu dovoljne količine organske materije za narednu regeneraciju i ishranu korijena.

U godini zasnivanja lucerišta prvi otkos trebalo bi obaviti što kasnije od uobičajenog košenja. Optimalno vrijeme košenja je u fazi punog cvjetanja, pa do formiranja mahuna. Kasnijom kosidbom prvog otkosa biljkama se daje mogućnost za bolje ukorjenjavanje i preraspodjelu biljnih hraniva, čime se pospješuje njegov ubrzani razvoj, kao i dobro formiranje krunice iz koje će u narednim porastima izbijati brojni pupoljci.

Drugi otkos u godini zasnivanja lucerišta obavlja se u posljednjoj dekadi avgusta, a posljednji krajem vegetacije.

U godini zasnivanja lucerišta u početku razvoja velike štete mogu nanijeti korovi. Ukoliko je razvoj korova intenzivan, može se pristupiti ranijoj kosidbi u cilju suzbijanja korova. Kosi se u momentu kada su korovi u fazi pupoljenja, bez obzira na fazu razvoja lucerke. U tom slučaju kosi se na visinu 8 do 10 cm, kako bi se lucerka što brže regenerisala. Takvim košenjem često se oštete mlade biljke lucerke, pa je bolje primijeniti pravovremene i odgovarajuće hemijske mjere borbe protiv korova. Veoma bitan momenat u proizvodnji lucerke je i pravilno određivanje vremena košenja posljednjeg otkosa u jesen. S obzirom na to da se u tom periodu lucerka priprema za prezimljavanje, posljednji otkos mora biti najmanje 50 dana prije nastupanja prvih jesenjih mrazeva.

Time se obezbjeđuje dovoljno dug period da se korijen i krunice obezbijede hranom za prezimljavanje i upješan početak vegetacije u proljeće. Zbog toga pri planiranju sistema kosidbe tokom godine potrebno je uzeti u obzir da razmak između pretposljednjeg i posljednjeg otkosa bude nešto duži. U našim agroekološkim uslovima optimalno je da posljednji otkos obavi početkom novembra, a pretposljednji 45 dana ranije.

(Izvor: AGRO INFOTEL, autor: Srđan Cvetković, dipl.ing.poljoprivrede / prilagodio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj