Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Таблетки для похудения эффективные. Эффективные зеленые таблетки для похудения. Таблетки для похудения отзывы цена. Сердечная недостаточность симптомы. Бывает ли острое сердечное недостаточность. Острая сердечная недостаточность причины. Народное лечение гипертонии. Лучшие методы лечения гипертонии. Артериальная гипертония лечение. Методы лечения алкогольной зависимости. Лечение алкогольной зависимости в домашних условиях. Быстрое лечение алкогольной зависимости отзывы. Мужское бесплодие причины. Важные бесплодие причины лечение. Психологические причины бесплодия. Ринопластика до и после. Сколько стоит ринопластика в россии. Рнопластика кончика носа. Сделать пластическую операцию. Где сделать пластическая операция лица. Сколько стоит пластическая операция. Лечение артериальной гипертензии. Артериальная гипертензия рекомендации от доктора. Артериальная гипертензия степени риска.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Pčelari Modriče demantuju naslove medija: Ne radi se o kolapsirajućoj koloniji, već o američkoj gnjiloći!

pcelarstvo 832154Ovdje nema riječi o nekakvim drugim bolestima koje su pojedini novinari i novinske agencije napisali. Radi se o američkoj gnjiloći, a i ona je jako opaka bolest. Jednostavno, u poplavama je oslabio imunitet i bolest je pobijedila – izjavio je Tursić.

Rezultati analize u Veterinarskom institutu "Vaso Butozan" u Banjaluci potvrdili su da je razlog uginuća pčelinjih društava u Modriči bolest 'američka gnjiloća', a ne 'kolapsirajuća kolonija' kako je jedna novinska agencija u Republici Srpskoj objavila, a to prenijela većina printanih medija u zemlji i regionu.

Među pčelarima kojima su uginule pčele je i Ranko Rakić iz naselja Modriča pet. Do prije tri godine imao je do 70 pčelinjih društava. Više od pola je spaljeno zbog američke gnjiloće. Sada ima 13 društava, ali se trulež legla ponovo pojavila.

- U maju mjesecu ove godine našao sam bolest. Iako sam dugogoišnji pčelar, napravio sam grešku, nisam spalio cjelokupnu košnicu. Tada sam ostavio gole pčele, dao novo leglo i nove okvirove, ali ponovo se pojavilo. Radi se o jako opasnoj bolesti. Na 120 stepeni ne može se američka gnjiloća uništiti kuhanjem ili paljenjem. Zaraza se brzo širi i zato je potrebno uništiti cjelokupnu košnicu - kaže Rakić.

I kod pčelara Rešada Omeragića (84) desio se sličan slučaj. Pčelinja društva oslabljena vremenskim neprilikama i poplavama bila su dobra meta bolesti. Kod njega su zabilježena tri slučaja gnjiloće.

Azem Tursić, predsjednika Udruženja pčelara 'Bagrem' iz Modriče tvrdi kako američka gnjiloća nije novost na području Posavine.

- Pčelari ovu bolest kriju i zato se lanac te zaraze ne prekida godinama. Analiza meda je besplatna. Postoje podsticaji za analizu, ali ne znam što se pčelari oglušuju na analize, iako su one besplatne. Spore se zadržavaju u košnicama, ulaze 3 milimetra u dubinu daske. Dakle, jedino rješenje je spaljivanje čitavog pribora na pčelinjaku. Ovdje nema riječi o nekakvim drugim bolesaima koje su pojedini novinari i novinske agencije napisali. Radi se o američkoj gnjiloći, a i ona je jako opaka bolest. Jednostavno, u poplavama je oslabio imunitet i bolest je pobijedila – izjavio je Tursić.

(IZVOR: Časopis BH Pčelar; piše: Slađan Jeremić)

VEZANI TEKST:

Zabilježen nestanak velikog broja pčela u BiH: Pčelari sumnjaju na tzv. sindrom kolapsirajuće kolonije


Nasumični sadržaj