Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Važan segment košnice: Sasvim običan zbeg

pcelinjak s.jevtic 112014Počeo sam da se bavim uzgojom pčela 1967 god, kada je bilo dosta lakše uzgajati pčele jer nije bilo zagađenosti prirode, insekcida i ostalih hemikalija. Pčele su bile zdravije a nije bilo ni varoe, glavnog uzročnika bolesti. Kako su godine prolazile tako je morao i odnos prema pčelama da se menja, da im se posvećuje sve veća pažnja, radi očuvanja zdravih pčela.

Pošto ću ovde pisati o zbegu - jednom od najvažnijih segmenata jedne košnice, jer se iz istog dopunjava hrana pčelinjoj zajednici. Imao sam dosta tipova zbegova ali svi su imali po neki nedostatak, a glavni nedostatak im je bio hrana iz koga je mogla da se daje samo energetska (šećer) ali ne i proteinska (med sa pergom). Svesni smo i sami da pčele ne mogu da se održe zdrave samo na energetskoj hrani jer iste doživljavaju energetski stres, već moraju na svoj proizvod koje proizvedu a zove se med. Da bi to postigao ja sam tražio od majstora da mi napravi jednostavan ali funkcionalan zbeg.

Sl 1.: Zbeg je napravljen od dasaka i sa donje strane, jer leseonit je kratko postojan zbog promene temperaturnih uslova u košnici i kondezaciji vode.

Zbeg na sebi ima dva otvora: jedan pravougaoni poprečno u odnosu na satonoše i jedan okrugao sa regulatorom, prednja i zadnja strana zbega 40mm dubine je ukopana da može da stane ram sa satonošom. Zbeg je namenjen svim košnicama koje idu u visinu. Uslov je da unutrašnja dubina zbega bude 60mm da može da se stavi i hranilica. Sada ću početi rečima i slikama da pokažem namenu samog zbega određenim redosledom.

Sl 2.: U pčelarstvu se javlja jedan problem a to je topljenje starih ramova koji u sebi imaju određenu količinu meda koji ne može da se izvrca, a isti treba istopiti. Takve ramove stavite u zbeg kao na slici 2, otvorite regulator koji je u zbegu , dozvolite pčelama da prolaze u zbeg na ram sa medom koji one ne prihvataju kao nešto svoje jer je presečeno a mali otvor od f25 im dozvoljava da med spuste dole u košnicu za kratko vreme dobićemo prazan ram koji je spreman za pretapanje. Taj postupak možemo uraditi onoliko puta koliko želimo rama pretopiti iz te pčelinje zajednice.

Sl 3.: Postoje razna mišljenja da li treba pčele stimulisati u proleće za brži razvoj ili u avgust za pripremu zimskih pčela. Mišljenja su različita ali polovična. Kaže - se troše se pčele – da, troše se ako se stimulacija radi šećerom, ali ako se radi kao na slici pčele se ne troše jer med samo prenose ne rade preradu kao kada se daje šećer.

Sl 4.: U zbegu vidite jednu hranilicu dvolitarsku kojoj je namena davati pčelama šećerni sirup kao stimulaciju u malim količiname po 200ml ili vršiti dopunu hrane davati po dva litra.

Ova je godina bila specifična sa malo unosa nektara gde se stalno moralo intervenisati sa dodavanjem hrane. Ne znamo još šta nas čeka jer je ostalo još nešto a to je medljika, ako je bude bilo a ima nagoveštaja jer se vide dosta vaši po listovima samo što kiša ispira redovno pa pčele ne posećuju. U slučaju ako bude bilo unosa medljike moraće da se uradi intervencija šećernim sirupom. Voditi računa kod pripreme za zimu sirup davati blagovremeno dok ima unos polena da bi se bar nešto dobilo približno kao pčelinja hrana, jer sirup bez polena je neadekvatan.

Sl 5.: Na slici pet vidi se pčelinja zajednica kada se spremi za uzimljavanje i ista poklopi ramom sa zatvorenim medom da bi mogao ram da premosti pčelinje klube koje će prelaziti iz ulice u ulicu. Prednost je još što u ćelije rama zadržava se topao vazduh iz pčelinjeg klubeta tako da klube može da se uhvati za sam ram gde je temperatura oko 8 stepeni C i ta temperatura omogućava pčelama manju potrošnju meda.
Kako je stavljen ram sa medom tako oni koji moraju dodati pčelinje pogače mogu isto uraditi čak mogu se staviti i dve pogače prostorno.

Sl 6. Kada smo dodali ram ili pogaču (pogače) zbeg okrenemo suprotno i poklopimo.
Ovaj zbeg je jednostavan i funkcionalan za sve što se treba uraditi oko i sa pčelama. Kao što vidite na zbegu nema onih nepotrebnih žičanih mreža, rupa otvora limenih hranilica , i svih nepotrebnih delova. Iskorišćenost zbega je maksimalna.

Ja se nadam da sam uspeo da vam prenesem jedan zbeg koji ima dosta operacija koje se koriste u pčelarstvu i na mom pčelinjaku koji je na slici.

(Autor: Slobodan Jevtić / AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj