Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Sofija Jović, inovativna poljoprivrednica: Računarskim programom u pravcu unapređenja poljoprivredne proizvodnje

moje gazdinstvo slika 1 sofijaPoljoprivredna stvarnost danas je okarakterisana raznim problemima, od nedostatka brige države za ovu poljoprivrednu granu, izostanaka poticaja poljoprivredne proizvodnje, nestabilnih i ekstremnih vremenskih uslova, nemogućnosti plasmana proizvoda, pa sve do loših navika poljoprivrednika koji ne poznaju metode unapređenja svoje proizvodnje. Međutim, kako bi se težilo uspjehu neophodno je težiti unapređenju svog poslovanja u svakom mogućem segmentu.

Obzirom da svakodnevnica nužno iziskuje poznavanje savremenih načina komuniciranja, te da se informatička pismenost nameće kao nužna, tako i u ovoj privrednoj grani dolazi do sve većeg razvoja svijesti o mogućnostima koje nude informatička rješenje a koja u mnogome mogu olakšati poslovne aktivnosti poljoprivrednika. U potrazi za informatičkim rješenjima za poljoprivrednike, došli smo do Sofije Jović, nastanjene u Kovinu, koja zajedno sa svojom porodicom obrađuje 80ha, posjeduje dva plastenika, nešto voćnjaka i baštu na oko jednom hektaru. Kao primarnu poljoprivrednu djelatnosti ističe ratarstvo. U cilju unapređenja sopstvenog poslovanja, ova dvadesetsedmogodišnjakinja odlučila se za hrabar i inovativan korak – izradu kompjuterskog software-a MOJE GAZDINSTVO, kojim će olakšati vođenje evidencije na imanju. Sofija je bez zadrške podijelila sa nama informacije koje smo smatrali bitnim za ovu temu, a razgovor prenosimo u nastavku: 

Agro-Eko Magazin: Kako ste se odlučili na ovaj korak – izradu softvera za poljoprivrednike?

Sofija Jović: Program je nastao na moju inicijativu, u saradnji sa dugogodišnjim prijateljem programerom Maher Talikom iz Tunisa. U želji  da olakšam  administrativne poslove u svom domaćinstvu, zamolila sam prijatelja da mi pomogne u pravljenju nekoliko eksel tabela u kojima ću imati jasniju i pregledniju sliku  o svim radovima i troškovima u jednoj proizvodnoj godini. Dok smo radili na tome, uvideli smo da imamo neku vrstu malog programa koji možemo modifikovati i proširiti i samim tim omogućiti upotrebu programa paorima širom Srbije. Nije bilo lako sve ideje pretočiti na papir, ali se na kraju trud isplatio. Izrada programa je počela prvih dana decembra 2012. godine. U  martu mesecu 2013. smo imali već prvu stabilnu verziju sa kojom smo mogli zvanično da se pojavimo na trzištu.

Agro-Eko Magazin: Kome je namijenjen Vaš softver?

Sofija Jović: Softver je namenjen poljoprivrednicima koji se u okviru svog domaćinstva bave ratarskom i/ili voćarskom proizvodnjom. Pogodan je kako za mala i srednja , tako i za velika poljoprivredna gazdinstva.    

 Agro-Eko Magazin: Možete li ga opisati u pravcu njegove praktične primjene (šta softver konkretno nudi korisniku)? 

Sofija Jović: Kao sto već rekoh, sam program je kreiran u želji i sa ciljem da se poljoprivredniku olakša i pojednostavi a samim time i učini efikasnijm administrativno praćenje svojih ulaganja i radova, kao i rezulatata svog rada koji su dosptupni u bilo kom trenutku. Kroz više od 70 menija kojima program raspolaže, svaki korisnik može pronaći neophodne elemente poslovanja i svoju evidenciju upotpuniti .

Agro-Eko Magazin: Kakav efekat mogu imati poljoprivrednici korištenjem Vašeg softvera?

Sofija Jović: Korišćenjem softvera korisnik ima punu evidenciju, samim time i analizu svojih radova i troškova i rezultata, praćenjem toga jednostavno je utvrditi gde su nastale greške u proizvodnji, na kojim poljima se treba dodatno poraditi ili pak suprotno koji radovi su doprineli dobrim rezultatima i time nastaviti.

 Agro-Eko Magazin: Možete li se osvrnuti na utiske dosadašnjih korisnika Vašeg programa?

Sofija Jović: Sa korisnicima programa imam više od obične poslovne saradnje. Mislim da jednom poljoprivredniku morate pokazati i razumevanje i volju i ljubav za posao kojim se on bavi i samim time mu pomoći u svakoj dilemi koju nosi sa sobom u vezi upotrebe softvera. Za sada imamo dosta primeraka sirom Srbije i na osnovu mojih svakodnevnih kontakata sa njima, čujem reči koje me zaista raduju. Naime, pokazalo se da je softver praktičan i lak za upotrebu . Još nismo imali slučajeva da se neko požalio da posle obuke ne ume da koristi softver ili da je ''bacio pare'' .

 Agro-Eko Magazin: Da li pružate poduku korisnicima Vašeg softvera i da li imaju mogućnost cjelodnevne podrške?

Sofija Jović: Nakon iskazanog interesovanja za softver, sa mojim velikim zadovoljstvom pristupam obuci korisnika. Uzimajući u obzir radno vreme poljoprivrednika i ponekad njihovu nemogućnost obuke u dnevnim časovima, neretko se dešava da to uradimo predveče ili čak kasno u noć. Korisnik od mene dobije sve neophodne informacije vezane za upotrebu softvera i detaljno objašnjenje svakog menija i svakog budućeg unosa. Što se tehničke podrške tiče, ja sam na raspolaganju 18 časova dnevno (07:00-01:00) i u tom vremenskom periodu mogu dobiti sve informacije i moju maksimalnu zalagnost za istim. Nakon unosa licencnog ključamoja ugovorna obaveza je tehička podrška u trajanju od jedne godine.

 Agro-Eko Magazin: Koji su najčešći problemi sa kojima se susrećete u promociji/distribuciji softvera?

Sofija Jović: Jedan od najčešćih problema sa kojim se susrećem je slaba informisanost ljudi poljoprivrednika o samim softverima a ne retko čak i o korišćenju računara. Temeljnim objašnjenjem i sa mnogo truda prilazim tom problemu i korisniku pružam sve neophodne izvore znanja, kako bih mu rad na računaru i programu učinila što lakšim. Ne pravi se razlika da li će korisnik samo želeti da pogleda softver ili je pravi zainteresovani kupac.

 Agro-Eko Magazin: Malo tehničkih informacija – u kom je programskom jeziku izrađen softver?

Sofija Jović: Program je izrađen pomoću 4 GL softverskog inžinjeringa WINDEW, programski jezik koji smo koristili za njegovu izradu je WLanguage, ali sam Windev podržava i druge programske jezike kao sto su C#, Visual Basic; .Net... Posluje sa Windows i Linux operativnim sistemima , Mobilnim uređajima, sa mrežama bilo koje veličine i bilo kog tipa. Optimizacija za mobilne uređaje je u pripremi, nadam se da će do toga doći na proleće.

 Agro-Eko Magazin: Da li je Vaš softver licenciran?

Sofija Jović: Program je autorizovan u Zavodu za intelektualnu svojinu, nakon toga i licenciran. Licencni ključ, kupac (korisnik programa) dobija po sklapanju ugovora, i time stiče pravo na korišćenje programskog paketa u trajanju od godinu dana.

 Agro-Eko Magazin: Za koliko kompjutera kupac Vašeg softvera dobija licencu?

Sofija Jović: Jedan licencni ključ je namenjen jednom računaru. Po dogovoru i uz moju saglasnost, korisnik može instalirati softver na maksimalno dva računara po ceni jednog licencnog ključa.

 Sofiju Jović, vlasnicu projekta i programa Moje Gazdinstvo, možete kontaktirati putem facebook profila Moje Gazdinstvo, kao i telefonom – za kontakt broj obratite se redakciji našeg portal putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Kako bi čitaocima portala približili i bolje predstavili program Moje Gazdinstvo, u linkovima navodimo verzije softvera: Program za voćare, Program za ratarstvo, kao i Upute za instaliranje i korištenje ovog programa.

(AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj