Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Farma 'Spreča': Zbog vremenskih uslova započelo siliranje stočnog graška i ječma

silaza stocnog graska 1Svjedoci smo velikih fluktuacija u vremenskim prilikama – ili bolje reći neprilikama, na našem podneblju, preko prošlogodišnje nezapamćene suše do ovogodišnjih pljuskova u šestom mjesecu.

Proizvodnja stočne hrane jednako trpi i kada je suša i kada je velika vlaga – biljke imaju problem sa rastom i razvijanjem a ratari imaju problem sa ubiranjem uroda. Zbog obilnih padavina u petom i šestom mjesecu, te niskih temperatura za ovo doba godine koje ne pogoduju za rast biljaka, došlo je do kašnjenja u zriobi krmne smjese stočni grašak-ječam. Produžena vegetacija i visoka vlažnost zraka i tla dovela je do pogodnih uslova za razvoj gljivica. Radi sprječavanja pojavljivanja bolesti usjevi se moraju skinuti sa njiva čim prije.

Na Farmi Spreča je donijeta odluka da se uprkos nepovoljnim uslovima za rad, otpočne siliranje stočnog graška i ječma. Svako dalje odlaganje početka radova dovelo bi do gubitaka u kvalitetu uroda i do pojave i razvitka plijesni koje mogu biti uzročnici aflatoksina.

Zarad što kvalitetnijeg spremanja silaže predviđene su određene modifikacije i nadogradnja na silažnom kombajnu. Izvađeni su noževi sa sječke kombajna tako da je ostao svaki drugi nož – ova mjera je potrebna radi postizanja veće dužine sječenja silirane mase, radi postizanje optimalnog kvaliteta i probavljivosti prilikom ishrane goveda istom.
Ugrađen je sistem za tretiranje silirane mase kiselinom kojom se postiže efekat konzerviranja silaže i ne dozvoljava se razvijanje štetnih bakterija i gljivica u samom silo trenču nakon spremanja silaže a tokom fermentacije.

Kompletne modifikacije kao i konstruisanje sistema su urađeni od strane radnika Farme Spreča u našoj radionici.

Sistem siliranja se odvija dvofazno: Prva faza je košenje mase i ostavljanje na površini da provene. Košenje se vrši tandem kosama koje su agregatirane traktorom sa prednjim kardanskim vratilom. Izuzetno je bitno da se ima prednje nošena kosa da bi se izbjeglo gaženje mase koja bi u tom slučaju bila nepovratno izgubljena.

Druga faza je kupljenje silaže sa pick up uređajem na samom silažnom kombajnu, sjeckanje i tretiranje mase inokulantima (na ulazu u kombajn sa fabrički ugrađenim dozatorom) te tretiranje mase na izlaznoj luli kombajna sa kiselinom za konzerviranje. Tretiranje mora da se vrši na izlazu mase iz kombajna kako ne bi došlo do eventualnog oštećenja sklopova kombajna kiselinom koja je puferirana ali ipak u određenoj mjeri agresivna.

silaza stocnog graska 4

(Farma 'Spreča')

 


Nasumični sadržaj