Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Снять квартиру посуточно. Быстро снять посуточно квартиру в казани. Снять однокомнатную квартиру посуточно. Помощь в получении ипотеки. Удобное получение ипотеки в сбербанке. Что нужно для получения ипотеки. Отопление частного дома. Как сделать отопление частный дом схема. Частный дом монтаж отопления. Восстановление жесткого диска. Быстрое восстановление информации с жесткого диска. Восстановление данных жесткого диска программа. Кредит с плохой историей. Быстрые кредиты онлайн с плохой историей. Срочный кредит с плохой историей. В какой сервер играть в WOW. Топ world of warcraft серверы. Wow серверы pandaria. Круглопалочный станок чертежи. Круглопалочный станок купить дешево. Самодельный круглопалочный станок. Кредит на покупку квартиры. На долго взять кредит на квартиру. Кредит на покупку квартиры.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Farma 'Spreča': Zbog vremenskih uslova započelo siliranje stočnog graška i ječma

silaza stocnog graska 1Svjedoci smo velikih fluktuacija u vremenskim prilikama – ili bolje reći neprilikama, na našem podneblju, preko prošlogodišnje nezapamćene suše do ovogodišnjih pljuskova u šestom mjesecu.

Proizvodnja stočne hrane jednako trpi i kada je suša i kada je velika vlaga – biljke imaju problem sa rastom i razvijanjem a ratari imaju problem sa ubiranjem uroda. Zbog obilnih padavina u petom i šestom mjesecu, te niskih temperatura za ovo doba godine koje ne pogoduju za rast biljaka, došlo je do kašnjenja u zriobi krmne smjese stočni grašak-ječam. Produžena vegetacija i visoka vlažnost zraka i tla dovela je do pogodnih uslova za razvoj gljivica. Radi sprječavanja pojavljivanja bolesti usjevi se moraju skinuti sa njiva čim prije.

Na Farmi Spreča je donijeta odluka da se uprkos nepovoljnim uslovima za rad, otpočne siliranje stočnog graška i ječma. Svako dalje odlaganje početka radova dovelo bi do gubitaka u kvalitetu uroda i do pojave i razvitka plijesni koje mogu biti uzročnici aflatoksina.

Zarad što kvalitetnijeg spremanja silaže predviđene su određene modifikacije i nadogradnja na silažnom kombajnu. Izvađeni su noževi sa sječke kombajna tako da je ostao svaki drugi nož – ova mjera je potrebna radi postizanja veće dužine sječenja silirane mase, radi postizanje optimalnog kvaliteta i probavljivosti prilikom ishrane goveda istom.
Ugrađen je sistem za tretiranje silirane mase kiselinom kojom se postiže efekat konzerviranja silaže i ne dozvoljava se razvijanje štetnih bakterija i gljivica u samom silo trenču nakon spremanja silaže a tokom fermentacije.

Kompletne modifikacije kao i konstruisanje sistema su urađeni od strane radnika Farme Spreča u našoj radionici.

Sistem siliranja se odvija dvofazno: Prva faza je košenje mase i ostavljanje na površini da provene. Košenje se vrši tandem kosama koje su agregatirane traktorom sa prednjim kardanskim vratilom. Izuzetno je bitno da se ima prednje nošena kosa da bi se izbjeglo gaženje mase koja bi u tom slučaju bila nepovratno izgubljena.

Druga faza je kupljenje silaže sa pick up uređajem na samom silažnom kombajnu, sjeckanje i tretiranje mase inokulantima (na ulazu u kombajn sa fabrički ugrađenim dozatorom) te tretiranje mase na izlaznoj luli kombajna sa kiselinom za konzerviranje. Tretiranje mora da se vrši na izlazu mase iz kombajna kako ne bi došlo do eventualnog oštećenja sklopova kombajna kiselinom koja je puferirana ali ipak u određenoj mjeri agresivna.

silaza stocnog graska 4

(Farma 'Spreča')

 


Nasumični sadržaj