Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Uzgoj avokada: Od košpice do odraslog stabla

uzgoj avokada il84Avokado je veoma hranljiv i ukusan. Kao salata ili u gvakamoli, za njega možemo reći da je dobar za zdravlje. Ako ne želite redovno ići do piljarnice po svež avokado možemo vam predložiti da ga sami uzgajate. U daljem tekstu ćemo vam, u deset lakih koraka, objasniti kako da od košpice uspete uzgojiti odraslo avokado drvo.

Korak 1
Otvorite i operite avokado, bez vađenja košpice iz njega. Ostavite ga u vodi nekoliko minuta. Pripazite da nakon toga odstranjujući ostatak mesa avokada ne oštetite braon kožu košpice.

Korak 2
Uprkos tome što nemaju savršeno okrugli oblik, košpice avokada imaju gornju i donju stranu. Korenje će izrasti sa donje a izdanci sa gornje strane košpice. Lako možete odrediti koja je koja strana. Gornja ima blago zašiljen kraj a donja je ravna. Veoma je bitno da ravni kraj bude postavljen u vodu da  bi korenje počelo da raste.

Korak 3
Zatim, u gornji deo košpice zabodite četiri čačkalice, vodeći računa da bude jednak razmak između njih. Čačkalice moraju biti čvrsto zabodene u košpicu i blago usmerene ka gore jer će vam tako biti lako da je postavite iznad čaše a da donji deo bude u vodi.

Korak 4
Čašu sa polupotopljenom košpicom postavite na mesto sa dosta sunca. Da bi ste videli kada će korenje izbiti, upotrebite čistu staklenu čašu. Pripazite da se u vodi ne stvori buđ ili da se ne pojave bakterije. Da bi ste to izbegli, menjajte vodu svakih 5-7 dana iako mnogi profesionalci preporučuju menjaje vode svakog dana. Zbog prisustva hlora u vodi, koristite odstojalu ili prokuvanu vodu koja mora biti na sobnoj temperaturi.

Korak 5:
Iako mnogi izvori navode da je porebno 2 do 4 nedelje da se pojavi korenje, to može potrajati i do 8 nedelja. Najbolji savet je da budete strpljivi. Obratite pažnju na faze formiranja korena: braon opna košpice će početi da spada kako se gornji deo suši a na samoj košpici će se pojaviti naprslina. Naprslina će biti veća na donjem delu košpice, a iz nje će se pojaviti mali glavni koren. On će vremenom biti sve duži a pojaviće se i mali izdanak sa gornje strane košpice. Bitno je da uvek pazite da korenje bude u vodi inače će vam biljka umreti.

Korak 6
Kada dođe vreme za sađenje vašeg avokado drveta, imamo par trikova iz rukava. Kada izdanci porastu na oko 15 cm dužine odsecite ih na oko 7 cm od baze. To će učiniti da izdanci rastu brže. Kada ponovo porastu na 15 cm vreme je da košpicu postavite u saksiju sa zemljom bogatom humusom. Najbolje saksije za sadnju su one prečnika 20 do 25 cm. Kao i u čaši, potrebno je da gornji deo košpice viri iz zemlje. Saksije sa biljkom je potrebno postaviti na mesto sa dosta sunčeve svetlosti

Korak 7:
Kada se dođe do faze sađenja avokada bitno je znati da on voli vodu. Zemlja u kojoj raste mora uvek biti vlažna. Ako primetite da listovi postaju žuti to znači da ga je potrebno zaliti. Nema razloga za paniku jer je biljci potrebno vremena da apsorbuje vodu iz zemlje i da nastavi sa rastom nakon što je počela da se suši.

Korak 8
Uklanjanjem prva dva para listova na vrhu stabljike, ohrabrićete biljku da raste brže. Učinite to kada mladica dostigne visinu od 25cm. Kada poraste dodatnih 15, učinite to ponovo.

Korak 9:
Ako primetite bube na vašem avokadu, kao što su biljne vaši, morate reagovati odmah i ukloniti ih. To možete učiniti laganim pranjem biljke crevom ili tuširanjem biljke. Napravite prirodni insekticid tako što ćete u vodu staviti 500g koprive i ostaviti je da odstoji jedan dan. Tom vodom isprskajte biljku i proveravajte je svakih 4-5 dana. Ako se vaši vrate, ponovite ceo postupak.

Korak 10:
Tokom zime ili hladne jeseni, kada temperatura spadne na ispod 7 stepeni unesite biljku u prostoriju.
Sada imate sve potrebne informacije za sađenje svog avokada. Drvo će početi da donosi plodove posle par godina. Ponekad, nekom od njih treba i do 15 godina da počne rađati a neka to nikad ne uspeju. Imajte na umu da avokado kojeg kupite u prodavnici će biti ukusniji od vašeg. Drvo avokada koje je uzgojeno prirodnim putem je drugačije od vašeg. Da bi ste to izbegli posadite više avokado stabala jer će se oni međusobno oprašivati i tako će plodovi biti ukusniji.

Vezani tekst: Avokado: Odličan izvor vitamina E, smanjuje nivo holesterola, sprečava makularnu degradaciju i stvaranje katarakte

(Agro-Eko Magazin)


Nasumični sadržaj