Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Hidroponija ili budućnost poljoprivrede

hidroponika 01as21Svedoci smo promena koje su uslovljene modernim načinom života. Gotovo svakodnevno možemo uočiti kako se priroda menja pod uticajem modernog čoveka. Poplave i suše su postale naša svakodnevnica. Prekomerne upotrebe pesticida i herbicida su zagadile zemlju koja je elementarna potreba tradicionalne poljoprivrede. Kulture koje uzgajamo skoro da su neupotrebljive u čovekovoj ishrani a uskoro će postati i nedovoljne. Tu je i sve veće prisustvo genetski modifikovanih kultura čija se upotreba u ljudskoj i životinjskoj ishrani pokazala kao veoma opasna po zdravlje.

Iz svih ovih primera vidimo da se mora pronaći način da se tradicionalne kulture uzgajaju na novi, efikasniji i prvenstveno, na način koji neće ugrožavati zdravlje onih koji će koristiti naše proizvode. Zbog toga se moramo okrenuti organskoj i efikasnijoj poljoprivredi.

Jedan od primera, o kojem ćemo i pisati je hidroponični uzgoj u povrtarstvu.

Umesto da svakodnevno gledamo u nebo i nadamo se kiši, pronašli smo način da svaka biljka dobije dovoljno vode. Umesto da čekamo sunčane dane, pronašli smo način da biljkama ponudimo čak 16 sati sunčevog svetla. Umesto da brinemo o bolestima koje bi mogle da unište kompletne zasade, pronašli smo način da biljke zaštitimo bez upotrebe hemijskih jedinjenja.

Umesto da koristimo veštačka đubriva pronašli smo način da biljke prehranjujemo na organski način.

Biljke koje su uzgajane na ovaj način su veoma izdašne, rađaju krupne i zdrave plodove. Uzevši kao primer jagodu, uspeli smo da umesto jedne berbe u godini, imamo čak četiri. A ono što je najbitnije, ovim načinom uzgajanja se dobija proizvod koji je stoprocentno organski, a samim tim može postići veće cene na tržištu.

hidroponska jagode 01adaJoš jedna od prednosti hidropničnog načina uzgoja nad tradicionalnim je neverovatna ušteda prostora. U zavisnosti od sistema koji se primenjuje moguće je proizvesti i do 100 kg jagode na 2 m², što nas prostom računicom dovodi do 400 kg na 2 m² u toku jedne godine. Sve što vam je potrebno je zatvoreni prostor i oprema.
Naravno, proizvodnja se ne mora ograničiti na jagodu. Pogodna je za uzgoj paradajza, paprike, salate, kupusa, šargarepe, cveća i mnogih drugih kultura.

Autor ovog teksta se, takođe tek upušta u ovu neverovatnu i zabavnu avanturu. Kroz sledeća izdanja AGRO-EKO Magazina ću pokušati da i vama, iz prve ruke svojim savetima, greškama i iskustvima pomognem da se i vi priključite. Ne samo da ćete se hraniti zdravo već će i vaš kućni budžet osetiti veliko olakšanje.

Autor se posebno zahvaljuje uredniku AGRO-EKO Magazina na nesebičnoj pomoći i rečima podrške.

 

(Aleksandar Simić)

Vezani tekst:

Hidroponija: Prvi 'uradi sam' koraci za preduslov hidroponskog povrtlarstva

 

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj