Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Facelija - medonosna biljka: Zašto je i kako uzgajati?

facelia Phacelia tanacetifoliaFacelija- Phacelia tanacetifolia je jednogodišnja biljka porijeklom iz Kalifornije (SAD). U Evropu se početkom 19.vijeka pojavila kao ukrasna i medonosna biljka.

Može se gajiti kao jara, ozima ali i kao postrni usjev. Na ovom geografskom području može se gajiti kao ozimi usjev jedino ako su blage zime.

Gaji se zbog obilnog i dugog cvjetanja, kao ukrasna ili medonosna biljka. Može se gajiti i zbog proizvodnje zelenišnog đubriva, silaže, sijena, zelene krme... Facelija se takođe smatra nematocidnom biljkom pa je veoma pogodna za očuvanje pedohigijene tla. Takođe se facelija u zadnje vrijeme gaje za akumulaciju azota, za tu svrhu se sije kao postrni ili naknadni usjev, jer tokom svoje vegetacije usvaja oko 150 kg azota po jednom hektaru. To je moguće zato što za relativno kratko vrijeme formira nadzemnu biljnu masu (3-5t/ha suhe mase).

Zbog visokog sadržaje azota poslije zaoravanja izuzetno brzo se razgrađuje u zemljište. Nema posebnih zahtjeva u proizvodnji, može na svim tipovima zemljišta. Zbog sitnog sjemena zahtjeva dobro pripremljeno zemljište, a sije se na dubini od 1.5 do 2 cm u redove na razmak od 20 cm. Facelija je specifična po osobini da je klijanje sjemena inhibirano sunčevim svjetlom, zbog čega ono ne smije da ostane na površini. Za sjetvu se obično koristi od 5 do 10 kg sjemena po ha.

Jedna od najznačajnijih vrijednost facelije je njena duga i obilna cvatnja koje traje i do mjesec dana. Stoga je facelija značajan izvor nektara i polena za pčele. U toku vegetacije može osigurati od 100 do 450 kg meda po ha. Produkcija nektara varira u zavisnosti od vremenskih prilika, te su optimalne temperature od 16 do 24 sepeni.

(izvor: PSSS / prilagodio: Agro-Eko Magazin)


Nasumični sadržaj