Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ekolozi očekuju poslaničku podršku za očuvanje Nacionalnog parka Sutjeska

nacionalni park sutjeskaU banjalučkom Centru za životnu sredinu očekuju da će poslanici na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a podržati “građansku inicijativa protiv hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska, čime bi se napokon završila dugogodišnja borba za očuvanje 'Sutjeske'“.

Ovom inicijativom se prijedlaže usvajanje zaključka kojim se konstatuje da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku „Sutjeska“ nije od javnog i opšteg interesa za Republiku Srpsku.

Za pokretanje građanske inicijative u skupštinskoj proceduri je bilo potrebno 3.000 potpisa građana, a skupljeno je više od 6.000. U periodu od sedam dana u januaru ove godine potpisi su prikupljani na 12 lokacija u Republici Srpskoj, s ciljem da se građanima omogući da se izjasne o ovom pitanju.

Nakon što je javnost dala svoj jasan glas za očuvanje Sutjeske, te nakon dvije presude Okružnog suda u Banjoj Luci u korist “Sutjeske”, čime su oborene obje studije uticaja na životnu sredinu, usvajanje ovakve građanske inicijative slijedi kao logičan korak, smatraju u Centru.

- Da li je moguće da 13 MW privatne investicije može da bude iznad osnovnih principa po kojima je osnovan taj nacionalni park prije više od 50 godina? Omogućili smo građanima da se izjasne po ovom pitanju, a sada i poslanici imaju tu priliku. Sve oči su uprte na 83 osobe koje će glasati o “Sutjesci” i već sljedeće sedmice će biti jasno ko želi spas, a ko njeno uništenje – ukazala je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvrijedniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Kampanja “Bitka za Sutjesku” je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.

Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

(agencije)


Nasumični sadržaj