Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ekolozi očekuju poslaničku podršku za očuvanje Nacionalnog parka Sutjeska

nacionalni park sutjeskaU banjalučkom Centru za životnu sredinu očekuju da će poslanici na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a podržati “građansku inicijativa protiv hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska, čime bi se napokon završila dugogodišnja borba za očuvanje 'Sutjeske'“.

Ovom inicijativom se prijedlaže usvajanje zaključka kojim se konstatuje da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku „Sutjeska“ nije od javnog i opšteg interesa za Republiku Srpsku.

Za pokretanje građanske inicijative u skupštinskoj proceduri je bilo potrebno 3.000 potpisa građana, a skupljeno je više od 6.000. U periodu od sedam dana u januaru ove godine potpisi su prikupljani na 12 lokacija u Republici Srpskoj, s ciljem da se građanima omogući da se izjasne o ovom pitanju.

Nakon što je javnost dala svoj jasan glas za očuvanje Sutjeske, te nakon dvije presude Okružnog suda u Banjoj Luci u korist “Sutjeske”, čime su oborene obje studije uticaja na životnu sredinu, usvajanje ovakve građanske inicijative slijedi kao logičan korak, smatraju u Centru.

- Da li je moguće da 13 MW privatne investicije može da bude iznad osnovnih principa po kojima je osnovan taj nacionalni park prije više od 50 godina? Omogućili smo građanima da se izjasne po ovom pitanju, a sada i poslanici imaju tu priliku. Sve oči su uprte na 83 osobe koje će glasati o “Sutjesci” i već sljedeće sedmice će biti jasno ko želi spas, a ko njeno uništenje – ukazala je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvrijedniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Kampanja “Bitka za Sutjesku” je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.

Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

(agencije)


Nasumični sadržaj