Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine: 'Jezero flamingosa' u Keniji ugroženo zagađenjem

nakuru jezero kenijaZagađivanje vode sve više ugrožava ekosistem jezera Nakuru u kenijskoj provinciji Rift Valley, jednog od najljepših ornitoloških rezervata na svijetu, piše Anadolu Agency.

Nakuru je stanište za više od 56 vrsta sisavaca, 300 vrsta biljaka i više od 450 vrsta ptica, a širom svijeta je poznato po tome što ga godišnje nadleti blizu 2,5 miliona flamingosa koji se hrane algama kojima jezero obiluje zbog visokog nivoa slaniteta vode. Prije četiri godine jezero je uvršteno na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

U posljednjih deset godina veliki broj flamingosa koji borave u okolini jezera je uginuo. Stručnjaci za zaštitu okoliša smatraju kako su uzrok tome toksini koji zagađuju vodu. Naučnik koji istražuje nivo zagađenosti jezera Jackson Raini je u razgovoru za AA rekao kako mještani u jezero odlažu velike količine otpada.

"Nizak nivo vode također otežava proces prirodnog prečišćavanja jezera i rijeka koje se u njega ulijevaju. Proizvođači alkohola u Nakuruu bacaju otpad u rijeke čija voda dospijeva u jezero, što direktno ugrožava ekosistem", kazao je Raini objasnivši da tako truju vodene životinje i biljke, a lančano i ptice koje se njima hrane.

Pokušaji stručnjaka da se podigne svijest o važnosti zaštite prirodnog okruženja nisu naišli na razumijevanje mještana. Vlada Njemačke izdvojila je 14 miliona eura za detoksikaciju jezera. Lina Dunnzlaff iz Njemačke razvojne banke izjavila je za AA da je taj novac namijenjen detoksikaciji vode u jezeru kao i upravljanju rijekama koje se u njega ulijevaju u cilju očuvanja divljih životinjskih vrsta u Nacionalnom parku jezera Nakuru. Irena Wahome, stručnjak za okoliš sa Univerziteta Egerton u Nakuruu, upozorila je da bi, ako vlasti ništa ne urade, zemlja uskoro mogla ostati bez egzotičnih ptica.

(agencije)


Nasumični sadržaj