Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Уход за лицом 30 лет. Лучший уход за кожей лица летом. Уход за лицом летом. Йога занятия для начинающих. Быстрые занятия йогой для начинающих видео. Занятия йогой дома. Как сделать макияж. Скажите как сделать макияж глаз дома. Как правильно сделать макияж. Диеты для похудения отзывы. Полезная гречневая диета для похудения. Лучшие диеты для похудения. Эффективные диеты для быстрого похудения. самая быстрая диета для похудения дома. Хорошая диета для быстрого похудения. Хронический гастрит лечение. Быстрое лечение гастрита желудка. Схема лечения гастрита. Имбирный чай для похудения. Полезное имбирное похудение отзывы. Имбирный напиток для похудения рецепт. Домашние упражнения для похудения живота. Большой комплекс упражнений для живота похудения. Упражнения для похудения живота быстро.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Alarmantno: Koliko je zagađenje voda uticalo na veliku smrtnost delfina protekle godine?!

delfin ilustr 1ad46Tokom protekle godine na istočnu obalu SAD-a isplivalo je gotovo hiljadu trupla delfina. Mrtvi delfini pojavili su se najprije na obali New Jerseyja. Zatim su počeli isplivavati na obalama Virginije, Sjeverne i Južne Caroline, Georgije i Floride. Jasno je da se radi o izvanrednom događaju; 2013-te je, kako piše The New York Times, umrlo osam puta više delfina od dosadašnjeg zabilježenog prosjeka, prenosi Index.hr.

Većina delfinaa umrla je od zaraze morbilivirusom. Radi se o bolesti koja se kod ovih sisara prvi put pojavila prije 25 godina. Tada ih je ubila oko 700. Zaraza se širi zrakom, a delfini je prenose jedni na druge ispuštanjem zraka iz svojih pluća. Na ljude se morbilivirus ne može prenijeti.

To međutim nije jedini razlog odumiranja delfina. Među uzrocima smrti su i druge bolesti, kao i onečišćenje okoliša. No, u najvećem broju slučajeva naučnici ipak nisu tačno utvrdili ovako brojnu smrtnost.

"Zabrinjavajuće je kada se dogodi takvo masovno izumiranje morskih sisara. A ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su slučajevi međusobno povezani", kaže biologija Erin Fougeres, koja istražuje ove misteriozne slučajeve.

Zbog umiranja delfina trebali bi se zabrinuti i ljudi, kaže dr. Greg Bossart, veterinar u akvarijumu u Georgiji. "Morski sisari dobar su pokazatelj zdravlja okeana, ali i ljudi. Funkcioniraju otprilike kao kanarinci u rudnicima. Pokazuju nam što se događa u okolišu", kaže dr. Bossart.

Delfini, ističe dr. Bossart, su predatori koji žive blizu obale i imaju dug životni vijek. Zbog toga se pojave koje se događaju u moru i priobalju, a koje imaju štetan učinak za delfine, mogu negativno odraziti i na ljude.

Zabrinjavajuće je i što, kako predviđaju naučnici, naglo odumiranje populacije delfina uz obalu SAD-a neće skoro prestati. Zadnji put kada se morbilivirus pojavio, delfini su umirali oko deset mjeseci. Trupla bi se, dakle, na obalama SAD-a mogla nastaviti pojavljivati sve do maja mjeseca 2014. godine

"Moramo se zapitati: kako se kod delfina pojavljuje zaraza otporna na antibiotike? Jedan od mogućih odgovora je da nastaje kao posljedica zagađenog okoliša", tvrdi dr. Bossart.

 

Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

 

 


Nasumični sadržaj