Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ugrožene životinjske vrste u BiH: Od risa do tetrijeba

ris ilustracija 2015Svakim danom, sve je više šanse da naša zemlja ostane bez još jedne životinjske vrste. Worldwildlife je na svojoj stranici objavio listu kritično ugroženih i "samo" ugroženih životinjskih vrsta.

Prema podacima svjetskih organizacija, u svijetu svakoga dana nestane stotine životinjskih vrsta, najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi... Prema procjenama naučnika, svaki dan izumire 130 vrsta. 

Da bi se za neku populaciju u svijetu reklo da je ugrožena, morate navesti gdje je tačno ta populacija, koliko tačno ima jedinki i kakvo joj je stanje.

A gdje je tu Bosna i Hercegovina?

"Postoje entitetske Crvene liste koje bi trebale nabrajati ugrožene vrste u BiH. Nisu funkcionalne niti su upotrebljive jer ne obrađuju taj problem na adekvatan način i nisu dovoljno precizne. Inače, osim njih ne postoje zvanični spiskovi ugroženih vrsta u BiH. Na tome se još radi, ali za sada nema dovoljno volje ni sredstava da se tome više posveti", kazao je za Radiosarajevo.ba Jovica Sjeničić, iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, Banja Luka. . 

Crvene liste ugroženih vrsta predstavljaju prikaz procjene ugroženosti pojedinih vrsta na određenom prostoru. 

U Republici Srpskoj je 2012. godine donesena Crvena lista zaštićenih vrsta flore i faune Republike Srpske. 

U Federaciji BiH je 2014. godine usvojena Crvena lista divljih vrsta i podvrsta biljaka, životinja i gljiva. 

Prve crvene knjige izdane su već prije 40 godina te je do sada procjenjena ugroženost za oko 50.000 vrsta. Kriterije za utvrđivanje ugroženih vrsta utvrdili su Svjetsko udruženje za zaštitu prirode i Svjetska unija za očuvanje prirode (IUCN), a glavna svrha crvene liste je poduzimanje mjera kako ugrožene vrste više ne bi bile ugrožene. 

Kada su u pitanju ugrožene životinjske vrste u BiH, najčešće se priča o risu.

Prema entitetskim zakonima o lovstvu ris je u BiH trajno zaštićena vrsta, a BiH je potpisnica svih relevantnih međunarodnih konvencija, čime je ispunila sve formalne uvjete za zaštitu risa. Postojeća populacija risa u BiH posljedica je reintrodukcije risa u Sloveniji – Kočevski rog 1973. godine s Karpata (Slovačko Rudogorje), koja se iz Hrvatske (Plitvice) proširila u BiH (Plješevica) i koja danas čini zajedničku, dinarsku populaciju euroazijskog risa (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina). 

Ukupna veličina sadašnjih staništa risa obuhvata oko 350.000 hektara, a brojnost populacije se uvećala, te se cijeni da na prostoru BiH živi oko 60 risova. Napominjemo da su posljednja istraživanja, a time i podaci o populaciji risova, stari najmanje 10 godina.

Tetrijeb se također nalazi na listama ugroženih vrsta mnogih zemalja. 

U studiji Ugrožene vrste divljači u BiH iz 2007. godine, navodi se kako je mali tetrijeb nestao još šezdesetih godina prošlog vijeka. A prema novim istraživanjima, velikom tetrijebu prijeti ista sudbina zbog neuvažavanja životnih potreba za hranom, zaklonom i mirom, što je naročito izraženo u posljednjih 15 godina.Glavni uzrok ugroženosti je ubijanje i uništavanje staništa gdje se gnijezdi. Vrsta je zabilježena na području Nacionalnog parka Una, parka prirode Blidinje, kao i budućeg zaštićenog područja Konjuh. 

Divokoze su također ugrožene, a nemilosrdnim odstrijelom opustošena su brojna staništa ove vrijedne vrste, a ukupna površina staništa manja je za polovinu u odnosu na staništa koja su divokoze naseljavale u periodu do 1992. godine. Za razliku od tadašnjih 5.000, broj divokoza je 2007. godine bio 940.

Među ugroženim vrstama navode se i vuk, vidra, mrki medvjed, bjeloprsi jež, te nekoliko vrsta šišmiša poput ranog večernjaka, ali i ptica - patka njorka, mali kormoran ili bjelonokta vjetruša, te riba - glavatica, neretvanska mehkousna pastrmka, mladica... 

Agro-Eko Magazin / izvor: Radio Sarajevo


 

Nasumični sadržaj