Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ugrožene životinjske vrste u BiH: Od risa do tetrijeba

ris ilustracija 2015Svakim danom, sve je više šanse da naša zemlja ostane bez još jedne životinjske vrste. Worldwildlife je na svojoj stranici objavio listu kritično ugroženih i "samo" ugroženih životinjskih vrsta.

Prema podacima svjetskih organizacija, u svijetu svakoga dana nestane stotine životinjskih vrsta, najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi... Prema procjenama naučnika, svaki dan izumire 130 vrsta. 

Da bi se za neku populaciju u svijetu reklo da je ugrožena, morate navesti gdje je tačno ta populacija, koliko tačno ima jedinki i kakvo joj je stanje.

A gdje je tu Bosna i Hercegovina?

"Postoje entitetske Crvene liste koje bi trebale nabrajati ugrožene vrste u BiH. Nisu funkcionalne niti su upotrebljive jer ne obrađuju taj problem na adekvatan način i nisu dovoljno precizne. Inače, osim njih ne postoje zvanični spiskovi ugroženih vrsta u BiH. Na tome se još radi, ali za sada nema dovoljno volje ni sredstava da se tome više posveti", kazao je za Radiosarajevo.ba Jovica Sjeničić, iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, Banja Luka. . 

Crvene liste ugroženih vrsta predstavljaju prikaz procjene ugroženosti pojedinih vrsta na određenom prostoru. 

U Republici Srpskoj je 2012. godine donesena Crvena lista zaštićenih vrsta flore i faune Republike Srpske. 

U Federaciji BiH je 2014. godine usvojena Crvena lista divljih vrsta i podvrsta biljaka, životinja i gljiva. 

Prve crvene knjige izdane su već prije 40 godina te je do sada procjenjena ugroženost za oko 50.000 vrsta. Kriterije za utvrđivanje ugroženih vrsta utvrdili su Svjetsko udruženje za zaštitu prirode i Svjetska unija za očuvanje prirode (IUCN), a glavna svrha crvene liste je poduzimanje mjera kako ugrožene vrste više ne bi bile ugrožene. 

Kada su u pitanju ugrožene životinjske vrste u BiH, najčešće se priča o risu.

Prema entitetskim zakonima o lovstvu ris je u BiH trajno zaštićena vrsta, a BiH je potpisnica svih relevantnih međunarodnih konvencija, čime je ispunila sve formalne uvjete za zaštitu risa. Postojeća populacija risa u BiH posljedica je reintrodukcije risa u Sloveniji – Kočevski rog 1973. godine s Karpata (Slovačko Rudogorje), koja se iz Hrvatske (Plitvice) proširila u BiH (Plješevica) i koja danas čini zajedničku, dinarsku populaciju euroazijskog risa (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina). 

Ukupna veličina sadašnjih staništa risa obuhvata oko 350.000 hektara, a brojnost populacije se uvećala, te se cijeni da na prostoru BiH živi oko 60 risova. Napominjemo da su posljednja istraživanja, a time i podaci o populaciji risova, stari najmanje 10 godina.

Tetrijeb se također nalazi na listama ugroženih vrsta mnogih zemalja. 

U studiji Ugrožene vrste divljači u BiH iz 2007. godine, navodi se kako je mali tetrijeb nestao još šezdesetih godina prošlog vijeka. A prema novim istraživanjima, velikom tetrijebu prijeti ista sudbina zbog neuvažavanja životnih potreba za hranom, zaklonom i mirom, što je naročito izraženo u posljednjih 15 godina.Glavni uzrok ugroženosti je ubijanje i uništavanje staništa gdje se gnijezdi. Vrsta je zabilježena na području Nacionalnog parka Una, parka prirode Blidinje, kao i budućeg zaštićenog područja Konjuh. 

Divokoze su također ugrožene, a nemilosrdnim odstrijelom opustošena su brojna staništa ove vrijedne vrste, a ukupna površina staništa manja je za polovinu u odnosu na staništa koja su divokoze naseljavale u periodu do 1992. godine. Za razliku od tadašnjih 5.000, broj divokoza je 2007. godine bio 940.

Među ugroženim vrstama navode se i vuk, vidra, mrki medvjed, bjeloprsi jež, te nekoliko vrsta šišmiša poput ranog večernjaka, ali i ptica - patka njorka, mali kormoran ili bjelonokta vjetruša, te riba - glavatica, neretvanska mehkousna pastrmka, mladica... 

Agro-Eko Magazin / izvor: Radio Sarajevo


 

Nasumični sadržaj