Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Rambo Amadeus: Dolar za solarni jedrenjak

rambo amadeus 1Poznati muzičar Rambo Amadeus pokrenuo je kampanju "Solarni jedrenjak za naš Jadran", kampanja traje još nekoliko dana, a mi vam donosimo detalje o kampanji.

Solarni jedrenjak za naš Jadran - Ovo je Rambo napisao o kampanji za koju prikuplja novac:

Jedrenje je poezija kretanja

Jedrenje nije snobovsko zajebavanje preskupim brodovima i razmetanje pred sirotinjom koja se brčka u moru.  Danas možete nabaviti polovnu jedrilicu za cijenu auta starog 10 godina. I odmah jedriti.

Jedrenje je prađede energetske efikasnosti. Sa svojom  jedrilicom nisam za 10 godina potrošio goriva koliko jedan vlasnik  glisera iste dužine sprži za sat vremena.  A pri tom provedem na moru, u plovidbi,  višestruko više vremena od njega , što je valjda i cilj kad imaš plovilo.

Brzina jedrilice mi je izuzetno važna. Kad vidim neke pijane turiste kako se valjaju na čarteru niz vjetar stegnutih jedara, srce mi se stegne baš kao i to jedro u rukama neznalica. Volim kad jedrilica optimalno hvata vjetar, "orca" oštro u vjetar, precizno siječe talase kao što dobar nož siječe mladi sir, dok su jedra natrimovana da se na brzini ne gubi ni milimetar.

Volim restauraciju starih, odbačenih stvari

Obnovio sam jednu staru gitaru, koju sam našao pored kontejnera za smeće, starog fiću, kog ovih dana treba da registrujem i s ponosom vozim po gradu. Ugradio sam mu i plin, da bude Eko Fićo.

Čak sam se palio da restauriram jedan stari BMW motocikl, ali, čim sam osvijestio činjenicu da motocikl nikad nisam vozio, niti me to zanima, brže bolje sam ga poklonio komšiji, pasioniranom motociklisti, uz to vrhunskom autolakireru, koji će imati znanja vremena i živaca da ga dotjera do perfekcije.

Otac mi je bio arheolog, restaurator, potpuno nenamjerno  sam pokupio tu pasiju od njega.

rambo amadeus kuter 1Volim kutere

U vojsci, u Splitu, davne 1982 , već kao jedriličar takmičar sam dobio prekomandu da pomažem u obuci mornaričkih oficira u jedrenju i veslanju. Pored modernih jedrilica, tu su bili i takozvani “kuteri”, elegantne, barke 100 godina stare koje su, gonjene veslima i čistom ljudskom snagom dostizale nevjerovatnu brzinu od 6 čvorova! Na jedra,  u "pola krme" dostizao je i više.

Ljubav prema tom brodu se nekako ukorijenila , i ja sam nakon 30 godina došao u posjed jednog, prilično raspalog kutera, čiju sliku vidite.

Volim planetu Zemlju

Volim ja i čitav Kosmos, ali Zemlja je najgostoljubivija i najprijatnija teritorija za koju znam. Vjerovatno ima nekih boljih, ali do njih je za sad nemoguće doći.

Računam da će, ovako atraktivan starinski jedrenjak, sa najmodernijom, a sasvim pristupačnom  tehnologijom, koja zbog starih navika  još nema masovnu primjenu, sa popularnim kapetanom koga mediji temeljno prate, dati odličan primer i motiv da se pređe na električne motore i solarni pogon.

Možda najvažnija pasija koju imam je borba za čistiju  planetu uvođenjem čiste tehnologije. Tehnologija je već tu, ona  donosi ogromne uštede u gorivu, novcu, eliminaciji zagađenja. Promjena ljudskih navika je nešto na čemu radim već neko vrijeme, kroz moje javno djelovanje. Užasno je gledati te naftne fleke koje svaki  motor sa unutrašnjim sagorijevanjem  pušta u manjoj ili većoj mjeri. Uz to, gorivo moraš da kupiš, a sunce sija džabe!

A šta to ja 'oću?

Ovaj projekt je zapravo zbir svih mojih afiniteta, hobija i pasija na jednom mjestu. Ovaj Solarni jedrenjak je, jednostavno rečeno, prototip mojih snova.

rambo amadeus jedrenjak

Jedriti sa brodom dizajniranim prije više od 100 godina, a biti brz jednako kao današnje, moderne jedrilice, nekako mi se namentulo kao izazov. Stalno maštam kako će se na regatama kormilari na modernim brodovima pušiti od ljubomore i zavisti kad u nevjerici budu shvatili da ih je upravo prestigao brod dizajniran 100 godina prije njihovog.

Jedriti u potpunoj tišini restauriranim oldtajmerom, koji će biti vrhunac “zelene” tehnologije, ispred nosa "motornjacima" koji   zagađuju more,  troše zalihe kiseonika baš kao njihovi vlasnici zalihe iz novčanika, dok pritom moraju slušati mumlanje, turpijanje i arlaukanje sopstvenog motora usred tihe pučine. 

Ovaj brod će biti ogroman  podstrek za  promjene navika  i ako preobrati  samo jednog  gliseraša  da pređe sa benzina na vjetar, učinili smo prvi, najvažniji korak za očuvanje Jadrana. 

Današnja tehnologija već omogućuje da na ovom kuteru imam električni motor, i baterije koje se pune uz pomoć solarnih kolektora. Velika paluba omogućuje bar pet kvadrata solarnih kolektora, što je više nego dovoljno. Baterije se pune na sunce čitav dan, a onda motor služi samo za uplovljenje i isplovljenje - i to ponekad. Volim da isplovljavam i uplovljavam na jedra. Motor je dakle tu za neke nepredviđene situacije, 1 h autonomije sa brzinom od 5KNT mi je više nego dovoljno.

Jedan od ciljeva je i medijsko lobiranje da lučke kapetanije,  marine i pristaništa prestanu da naplaćuju vez i plovidbene dozvole indexirane po dužnom metru plovila, već po konjskoj snazi motora. Apsurdno je da jedrilica, duga 20 metara, sa motorom od 150 konja, plaća veću cijenu od motorne jahte koja ima 15 metara i motorčinu od 3000 konjskih snaga. Apsurdno je da eko taksa bude ista za jedrilice koje klize pored obale bez buke i talasa, i motornjake koji oru more, prave ogromne valove, i u zalivima trajno narušavaju obalu, floru i faunu, bukom uznemiravaju čitav živi svijet, uključujući i čovjeka. 

Ovo je plan razvoja broda:

rambo amadeus plan razvoja broda

Brod će na kraju ipak biti u mom vlasništvu,  ali pristup na solarni jedrenjak  biće otvoren  za sve učesnike u ovom projektu, ekološka udruženja,  autore eko emisija i eko projekata, sve radoznale moreplovce koji žele da primjene  naš koncept na svojim plovilima. 

Dakle, to će biti ploveće učilo. Sailing edutainment ship.  

Kako bi ovaj brod zaplovio Jadranom, povećao ekološku svijest ljudi, preobraćivao bahate gliseraše  i omogućio mi da uhvatim inspiraciju na valovima - potrebno mi je vaše učešće.

Dakle, optimalno je da u finansiranju ovog projekta učestvuje puno zainteresovanih  ljudi, koji će finansirati po malo, ali pomalo i biti dio projekta, što je i suština crowdfundinga. Naravno, nikako ne želim da prisiljavam ljude koji su u egzistencijalnim problemima da se izlažu bespotrebnim troškovima, svakako da imaju prečih stvari u životu nego što je ovaj projekt. 

Ja sam naravno sa svoje strane pripremio  par zanimljivih poklona za sve koji bi ipak učestovali:

rambo amadeus benefiti broda

Šta bih vam više reko, nego hvala što učestvujete u ostvarenju jednog sna koji je čini mi se, jednako lijep, koliko i koristan za blagotvoran uticaj na društvo i okolinu.

Rambo Amadeus sa posadom

Više informacija na: indiegogo.com

Agro-Eko Magazin


 

Nasumični sadržaj