Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

​Vjetroturbine širom svijeta su spriječile emisiju više od 637 miliona tona CO2

vjetroelektrane danska ilPrema vijeću za globalnu energiju vjetra (GWEC), krajem 2016. godine u svijetu je postojalo više od 341.000 turbina na vjetar. Taj broj je od tada sigurno porastao i vjerovatno će se nastavit povećavat tokom vremena, što samo pokazuje kako se svijet polako udaljava od fosilnih goriva i pokušava riješiti pitanje klimatskih promjena, piše Kyree Leary za Futurism.

Razumjeti kako vjetroturbine proizvode energiju je relativno jednostavno, a CNBC-ov program održive energije je to opisao kroz tri koraka:

1. Vjetar počinje puhati.

2. Oštrice vjetroturbina se okreću oko rotora koji je povezan s glavnom osovinom.

3. Osovina rotira generator za proizvodnju električne energije, koja se može odmah iskoristiti ili uskladištiti za buduću upotrebu.

Međutim, poznavanje načina na koji vjetroturbina radi je jedna stvar, dok je razumijevanje njenog utjecaja na životnu sredinu potpuno drugo pitanje. Generalno gledano, bolja je za nas, ali koje su konkretne koristi alternativne energije?

Varaćajući se ponovo u 2016. godinu, GWEC navodi kako su vjetroelektrane pomogle planeti da izbjegne više od 637 miliona tona emisija CO2 (ugljičnog dioksida). CO2 je naravno jedan od najvećih uzročnika globalnog zatopljenja.

''Energija vjetra ne zahtijeva izvor goriva... jednom kada se uspostavi sistem proizvodnje više ne postoji potreba za kopanjem rudnika i sagorjevanjem fosilnih goriva, što kao što je poznato doprinosi klimatskim promjenama'', izjavila je Emma Pinchbeck, izvršni direktor RenewableUK-a za CNBC. Pinchbeck je također objasnila da iako je instalacija vjetroelektrana skupa, ta ulaganja se isplate u prvoj godini rada.

U budućnosti, američko Ministarstvo energetike (DOE) smatra da će energija vjetra podržati stvaranje više od 600.000 radnih mjesta do 2050. godine, pored toga što će spriječiti više od 12.3 gigatona emisija stakleničkih plinova. Tim istraživača sa Univerziteta u Stanfordu vjeruje kako je moguće eliminisati 99% CO2 emisija do iste godine, istovremeno stvarajući desetine miliona radnih mjesta.

''Da sam ja investitor i da želim uložiti svoj novac u najjeftiniji oblik energije, ne samo danas već i za deset godina, to bi bi bili obnovljivi izvori bez sumnje'', rekla je Pinchbeck.

Agro-Eko Magazin / izvor: Front Slobode


Nasumični sadržaj