Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Korištenjem geotermalne energije BiH bi uštedjela nekoliko stotina miliona KM godišnje

geotermalna energija ilsBiH bi korištenjem svog ogromnog geotermalnog potencijala mogla uštedjeti nekoliko stotina miliona KM godišnje.

Dražen Maksimović, direktor kompanije Eneco iz Bijeljine, koji se bavi proizvodnjom toplotnih pumpi, kaže da BiH ima izuzetan potencijal u ovoj oblasti, ali da je problem što se on slabo koristi. 

Govoreći o  potencijalima u geotermalnoj energiji ne misli samo na geotermalne vode nego i podzemne vode.

''Malo je poznato da podzemnih voda u BiH ima mnogo više nego nadzemnih. Korištenjem tih voda bi se moglo uštedjeti nekoliko stotina miliona KM godišnje'', kazao je Maksimović na prošlosedmičnom savjetovanju o energetici održanom u Neumu.

Navodi da je najveća pogodnost toga što je geotermalna energija najjefinija energija.

Njihova istraživanja su pokazala da čitavo Sarajevo, osim centra grada, ima veliki potencijal podzemnih voda, Bijeljina, te Doboj, Tuzla i dr.

"Svi veći gradovi u BiH imaju taj potencijal. Termalna energija dobivena iz podzemnih voda je besplatna, a uz toplotnu energiju mogla bi se dobiti i energija za hlađenje što je još jedna dodatna vrijednost", navodi on.

Maksimović ističe da je jedan od dobrih primjera lokalne zajednice, koja je prepoznala prednosti ovakvog načina grijanja, Grad Bijeljina u kojem sada postoji dosta javnih institucija koje su prešle na grijanje toplotnim pumpama.

Sada imamo u situaciju da sve nove zgrade javne uprave imaju grijanje na toplotne pumpe. Na ovaj način se grije i bolnica, a neke od starijih zgrada su također prebačene na ovaj način grijanja.

Kaže da je njihova analiza pokazala da se investicija isplati za dvije-tri godine te da to pokazuje dobru ekonomsku računicu. Također dodaju da su benefit ovakvog načina grijanja i ekološki jer su su se do sada grijali na uvozni mazut , a sa ovim osim što ne zagađuju okolinu imaju jeftinije troškove.

Agro-Eko Magazin / izvor: Akta


Nasumični sadržaj