Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Укладка ламината на пол. Быстрая укладка ламината своими руками видео. Укладка ламината по диагонали. Пробковое покрытие для пола. Качественная укладка пробкового пола. Пробковый пол плюсы и минусы. Смеси для выравнивания пола. Быстрое выравнивание бетонного пола. Выравнивание пола стоимость. Самоделки для дома. Лучшие самоделки для дома своими руками. Полезные самоделки для дома. Как обустроить кухню. Как обустроить маленькую кухню быстро. Как обустроить кухню фото. Как открыть свой магазин. Хочу открыть магазин с большим капиталом. Сколько стоит открыть магазин. Диван своими руками. Как сделать диван своими руками для дома. Диван своими руками чертежи. Дизайн маленькой кухни. Красивый дизайн интерьера кухни фото. Малогабаритные кухни дизайн.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Mont Everest: Neizreciva ljepota narušena ljudskim nemarom

mont everestMont Everest, fascinantni najviši planinski kopneni vrh na našoj planeti, nedavno je obilježio šezdesetu godišnjicu od prvog uspona.

Prema procjenama, u posljednih šezdeset godina na ovaj san svakog planinara uspelo se preko 3500 hiljade osoba. Prošle godine zabilježen je podatak da su se na Mont Everest u jednom danu uspele čak 234 osobe. Prije šezdeset godina bilo je nezamislivo da će ovaj vrh ugostiti toliki broj posjetitelja, ali je komercijalizacija planinarenja doprinijela masovnosti posjete ovom prirodnom blagu.

Međutim, osim ljepote ovog planinskog vrha sve se više aktualizira tema njegovog onečišćenja i zagađenja. Naime, iza planinara koji posjećuju ovaj vrh, osim njihovih utisaka i fotografija ostaje i razno smeće, od alpinističke opreme, fekalija, raznih otpadaka, pa sve do ostataka ljudskih tijela – planinara koji su živote izgubili penjući se na ovaj vrh.

Prema podacima iz 2008. godine, Eco Everest ekspedicija očistila je oko 13 tona smeća, od čega je skoro dvije i po tone proglašeno opasnim po okolinu (većina prikupljenog smeća odnosila se na prazne boce kiseonika i fekalije).

Takođe je procijenjeno da je oko 240 planinara preminulo tokom uspona na Mont Everset, čija su tijela uglavnom ostala smrznuta u takozvanoj 'zoni smrti' – na visini od preko 800 metara. Razlozi neuklanjanja tijela nastradalih planinara jeste nepristupačnost terena i opasnost izvođenja akcija uklanjanja tijela. I uz najbolje namjere, planinarima koji zateknu napuštene druge planinare – skoro je nemoguće ukazati pomoć.

U cilju smanjenja zagađenja Mont Everesta, vlada Nepala donijela je odluku da se od svakog planinara koji krene put Mont Everesta naplati 4.000 dolara depozita, koji bi se planinaru vratio pri njegovom silasku ukoliko vrati svoje smeće sa sobom. S druge strane, određena udruženja su pokrenula interesantne akcije – od prikupljenog smeća sa Mont Everesta, prvenstveno opreme i dijelova helikoptera koji su se srušili - pravili su umjetnička djela koja su prodavali po cijenama od stotinjak pa sve do skoro dvije i po hiljade dolara, a prihod su usmjeravali na dalje akcije čišćenja dostupnih dijelova ovog planinskog vrha.

Prema nekim izvorima, u posljednjih par godina onečišćenje Mont Everesta je smanjeno, ali i dalje prisutno. Za nadati se je da će u narednom periodu planinari na ovaj vrh, koji su u stalnom porastu, ili razviti svijest da, pored nemjerljivih napora na se popnu na najviši kopneni vrh, ulože napore i za njegovo očuvanje, ili da će se nekim drugim metodama postići da uspon na Mont Everest u svim aspektima bude pozitivno. U svakom slučaju, Mont Everest jeste izuzetno visok vrh, ali ljudi svojim nemarom od svoga smeća mogu napraviti isto visoku planinu.

(A.S.; AGRO-EKO Magazin)

 

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

 

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj