Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Spasena skoro izumrla vrsta nosoroga

bijeli nosorog oiIstraživači u Johanesburgu uspjeli su da uzgoje tri fetusa bijelog nosoroga koji je skoro sasvim izumro.

Za sada su žive samo dvije ženke i embrioni koji su dobijeni oplođavanjem jaja jedne ženke sa smrznutom spermom mužjaka koji je uginuo. Embrion je smješten u tečni nitrogen i biće prebačen u surogat majku tokom narednih mjeseci.

Kenijski ministar za divljač Najib Balala je izjavio da je veoma uzbudljivo to što će jedna podvrsta nosoroga biti spasena zahvaljujući nauci.

Cilj je da se formira stado koje bi imalo pet životinja oba pola i koje bi bilo vraćeno u njihovo prirodno okruženje.

Pokazalo se da je postupak oplodnje bio siguran i uspješan. Sljedeći korak je da se odabere ženka u kenijskom uzgajalištu nosoroga, koja bi bila surogat majka.

Decenije krivolova nosoroga i to posebno onih bijelih, jer ih ubijaju zbog njihovog roga, koji je veoma cjenjen u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Posljednji živi mužjak bijelog nosoroga bio je 45-godišnji Sudan koji je 2017. godine stekao "slavu" kada su ga u medijima nazvali najtraženiji mladoženja na svijetu. Ime Sudan je dobio ime po zemlji u kojoj je rođen u divljini, ali su morali da ga ubiju prije dvije godine jer je obolio i pošto je bio star nije bilo šanse da se izliječi.

Agro-Eko Magazin / izvor: Impuls

Nasumični sadržaj