Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Таблетки для похудения эффективные. Эффективные зеленые таблетки для похудения. Таблетки для похудения отзывы цена. Сердечная недостаточность симптомы. Бывает ли острое сердечное недостаточность. Острая сердечная недостаточность причины. Народное лечение гипертонии. Лучшие методы лечения гипертонии. Артериальная гипертония лечение. Методы лечения алкогольной зависимости. Лечение алкогольной зависимости в домашних условиях. Быстрое лечение алкогольной зависимости отзывы. Мужское бесплодие причины. Важные бесплодие причины лечение. Психологические причины бесплодия. Ринопластика до и после. Сколько стоит ринопластика в россии. Рнопластика кончика носа. Сделать пластическую операцию. Где сделать пластическая операция лица. Сколько стоит пластическая операция. Лечение артериальной гипертензии. Артериальная гипертензия рекомендации от доктора. Артериальная гипертензия степени риска.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Alarmantno nestajanje šumskih površina: U 12 godina izgubili smo 2,3 miliona kvadratnih kilometara šume

nestajanje sumskih povrsina 82Svjetske šume nestaju alarmantnom brzinom, 2.3 miliona kvadratnih kilometara je nestalo u periodu od 2000. do 2012. godine. To je kao da svake minute nestaje 50 fudbalskih igrališta.  Jedan novi moćan kompjuterski program pruža vjerodostojne, najnovije informacije koje pomažu vladama i onima koji se zalažu za očuvanje šuma da izbjegnu takve gubitke I da iskorjene kriminalne aktivnosti, izvijestila je Rosanne Skrible, novinar VOA.

Požari, ilegalna sječa, zemljište uzeto za farme, rudnike ili iskopavanje nafte su hronični problemi u tropskim šumama u svijetu. Do trenutka kada se te aktivnosti otkriju, često je isuviše kasno da se bilo šta učini, a pogotovo da se utvrdi ko je odgovoran.  Global Forest Watch je sistem za nadgledanje šuma kojeg je stvorio institut World resources zajedno sa 40 partnerskih grupa.  On na internetu daje slike šuma u stvarnom vremenu. Na predstavljanju programa, predsjednik instituta Andrew Steer je rekao da taj program predstavlja pravu prekretnicu.

"Po prvi put je sada moguće pružiti podatke u realnom vremenu na svakom lokalnom nivou svakome u svijetu. I time se bavi Global Forest Watch", objašnjava Steer.

Sistem spaja ključne informacije sa satelitskim snimcima visoke rezolucije na jednostavnoj interaktivnoj web stranici, kaže Niger Size, koji predvodi inicijativu. "Ako koristite Google mapu da pronađete kuću svog prijatelja, onda možete koristiti Global Forest Watch da shvatite šta se dešava sa šumama u vašoj zajednici, u cijeloj zemlji ili čak u drugom dijelu svijeta, I tada možete poduzeti akciju", kazao je Sizer.

Prema podacima instituta, nestajanje šuma u tropskim regionima se povećava za oko 2 hiljade kvadratnih kilometara godišnje, a polovina toga se dešava u Brazilu I Indoneziji. Sizer kaže da Global Forest Watch može pomoći usporavanju tog trenda.

"On omogućava vladama da svoje napore usmjere ka područjima na kojima se dešava ilegalna sječa šuma. To omogućava kompanijama kao što su Nestle I Unilever, koje su rekle da ne žele od posječenih šuma prodavati svoje proizvode, da sada koriste Global Forest Watch, kako bi se znalo koji nabavljači odrađuju dobar, a koji loš posao", kaže Nigel Sizer.

Global Forest Watch se koristi kompjuterskom snagom tehnologije Google Earth kako bi satelitske slike NASAe učinila dostupnim na internetu. Rezolucija je toliko detaljna, da je moguće utvrditi da li je dio šume posječen, spaljen ili zahvaćen sa bolesti, kaže menadžerica Google Earth Outreach programa Rebecca Moore. "To su milioni piksela, milijarde megabajta podataka. Niko do sada nije bio u mogućnosti pohraniti, a pogotovo ne analizirati te podatke", navodi ona.

"Informacija u pravim rukama može dovesti do ogromne razlike", kaže Juan Carlos Jintiach iz Ekvadora, koji koordinira aktivnosti između urođenika I vlada u devet zemalja Amazona.

"To je jednostavan način da podijelimo naša mišljenja i istoriju.  Po prvi put zahvaljujući Global Forest Watchu možemo lako postaviti hitne informacije i fotografije kako bi cijeli svijet mogao vidjeti kada se nešto loše dešava u našim šumama I možemo nadgledati ta područja u stvarnom vremenu", kazao je Jintiach i dodao da je sljedeći korak mobilizirati ljude kako bi se to novo sredstvo iskoristilo za očuvanje šuma u svijetu, prije nego bude isuviše kasno.

(Izvor: VOA; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj