Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Купить новостройку с отделкой. Где купить однокомнатную квартиру в новостройке? Купить новостройку недорого. Оценка стоимости недвижимости. Какая рыночная оценка недвижимости? Принципы оценки недвижимости. Теплый пол своими руками. Как сделать теплый пол в доме. Монтаж водяного теплого пола. Не включается ноутбук. Скажите почему не включается ноутбук. Ноутбук включается и сразу выключается. Быстрый кредит наличными. Где быстро взять кредит без справок. Оформить быстрый кредит. Топ wow сервера. Где скачать последний клиент wow? Самый лучший сервера world of warcraft. Ленточная пилорама цена. Ленточная пилорама своими руками чертежи. Скачать чертежи ленточной пилорамы. Аренда квартир без посредников. Длительная аренда квартир без посредников и прочих. Аренда однокомнатной квартиры.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Paulovnija, fabrika kiseonika

paulovnija zasadi 01aIndustrijalizacija i osobine modernog potrošačkog društva imaju ogroman uticaj na globalni eko – sistem. U 20. veku su svetske industrijske sile zajedno sa zemljama u razvoju proizvele veću količinu štetnih gasova nego kompletna industrija kroz istoriju. Ugljen dioksid (CO2) je jedan od glavnih uzroka efekta staklene bašte i zagrevanja planete što je pretilo da se pretvori u najveću ekološku katastrofu poznatu modernom čoveku. Iz tog razloga su Ujedinjene Nacije napravile nacrt sporazuma o smanjenju emitovanja gasova koji utiču na stvaranje efekta staklene bašte. Sporazum je potpisan 1997. godine u Kjotu, Japan. Potpisala ga je 191 zemlja članica UN (SAD ga nikad nije ratifikovao a Kanada je istupila iz sporazuma 2011.god.).

Na nivou država je ovim sporazumom učinjeno puno po pitanju zaštite okoline. Mi, kao pojedinci, bi na neki način trebali da se uključimo u akciju spasavanja planete. Verovatno, neki od vas koji ovo čitate, sada vrtite glavom u neverici i pitate se kako pojedinac može da učini nešto u bitci koju svet lagano ali neumitno gubi. Jednostavno, posadite drvo! Opšte je poznato da je dovoljno posaditi pet stabala da bi smo vratili prirodi kiseonik koji potrošimo za života.

A sad, pitate se koje drvo da posadimo. Odgovor je: bilo koje. Svako drvo će vas pored kisonika nagraditi kako plodovima, tako i u nekoj perspektivi i materijalnom dobiti. U situaciji u kojoj se nalazimo, materijalna dobit je jedna od bitnih stavki.

Iz tog razloga vam predstavljamo drvo koje je najisplativije i po pitanju proizvodnje kiseonika i po pitanju materijalne koristi. To je Paulovnija, poznata i kao Carsko drvo. Zbog čega je ona Carsko drvo? Pored svoje lepote, neverovatne isplativosti, lekovitih svojstava pokazala se i kao svetski rekorder u apsorpciji CO2 i u proizvodnji kiseonika (O2). Po Kjoto sporazumu je stavljena na prvo mesto prilikom pošumljavanja, kao prioritet u zaustavljanju efekta staklene bašte.

paulovija drvo 59asŠta nam je do sada poznato o Paulovniji? Jedno stablo svakoga sata apsorbuje 2,25 kg CO2 i u isto vreme proizvede 1,75kg O2. Godišnje, dolazimo do skoro neverovatne cifre od 19,5 tona apsorbovanog CO2 i 15 tona proizvedenog O2. Zadivljujuće! Prava fabrika kiseonika, zar ne? To je svrstava u grupu veoma retkih biljaka pripadnika C4 grupe fotosinteze. Takođe svojim ogromnim listovima i samom korom stabla godišnje prečisti 6,4 miliona kubnih metara vazduha tako što se čestice prašine, čađi i ostalih zagađivača zalepe za njenu površinu. Kada se koristi kao ogrev možemo primetiti jedno izuzetno svojstvo: jedna tona Paulovnije proizvede istu količinu energije kao i jedna tona mrkog uglja, pri tom prizvodeći zanemarljivih pola kilograma pepela. Pored svega, jedno stablo Paulovnije dnevno preradi 90 litara otpadnih voda, što je u današnje vreme i te kako bitna činjenica.

Neko mi može zameriti što koristim veliko slovo u imenu Paulovnije. Mogu mu samo poručiti da to radim iz poštovanja biljci koja čini više dobrog nego pojedini ljudi čije ime takođe počinje velikim slovom.

O ekonomskoj isplativosti možete više saznati u ostalim tekstovima na temu Paulovnije na www.agroeko.net.

(Aleksandar Simić)

VEZANI TEKSTOVI:

Paulovnija: Prelijepo drvo sa odlikom stopostotne iskoristivosti

Drvo budućnosti: Široka lepeza upotrebe paulovnije

'Avantura Paulovnija': Uzgoj iz sjemena uz minimalna sredstva

 


Nasumični sadržaj