Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Prva prava ekološka energija: Električni napon putem sobne biljke

energija od biljaka 01ASPoznato, biljke mogu stvoriti energiju iz Sunčeve svjetlosti putem fotosinteze. Solarne ploče kreirane su kako bi učinile istu stvar, iako se ispostavilo kako su bolje u tomu od biljaka. Neke od njih i do deset su puta efikasnije u proizvodnji električne energije. Međutim, taj proces ipak nije u potpunosti savršen.

Upravo iz tog razloga, jedan je laboratorij odlučio kombinovati prirodu i moderna znanstvena dostignuća i zapravo je uspio 'izvaditi' energiju ravno iz biljaka prekidajući fotosintezu kako bi stvorio istinski zelenu energiju. Ta istraživačka studija objavljena je u časopisu Energy & Environmental Science.

Tokom fotosinteze biljke koriste vodu i ugljični dioksid kako bi stvorile energiju u obliku škroba i šećera. Kisik je zapravo nusprodukt fotosinteze i formiran je nakon što enzimi razdvoje molekule vode. Ioni i elektroni vodika također se formiraju u tom koraku, te nastavljaju dalje izvoditi ostatak postupka. Fotosinteza je pokretala biljni svijet oko 450 miliona godina, ali sada je tim naučnika sa Univerziteta Georgia pronašao novi način korištenja tog procesa kako bi uspješno odgovorio na rastuće potrebe čovječanstva za električnom energijom.

Nakon što enzimi jednom razdvoje molekule vode, nanocjevčice izvlače nove nevezane elektrone prije nego što oni mogu ući u lanac prenosa elektrona. Taj postupak postiže se izmjenom tilakoida, koji su zapravo strukture unutar kloroplasta gdje se javljaju reakcije na svjetlost. Elektroni tada bivaju usmjereni prema provodniku i generiraju električnu energiju.

Testiravši tako dobivenu električnu energiju iz biljke s onom koju su proizvele solarne ploče, istraživački tim otkrio je da je električna energija dobivena iz biljke čak dvaput snažnija od one u solarnim ćelijama. Budući da znamo da su biljke inače mnogo manje učinkovite od solarnih ćelija u generiranju energije dobivene od sunca, ovi rezultati prilično su iznenađujući, ali ohrabrujući.

Dakako, ova tehnologija još uvijek je u potpunosti nova i nema nikakve praktične koristi. Međutim, sve ima svoj početak, mora se negdje započeti. U budućnosti, biljke bi se tako mogle koristiti za proizvodnju energije u kućanstvu i to za napajanje svakodnevnih predmeta poput svjetiljke, televizora i računala. Moguće je da će upravo ta njihova nova uloga utjecati na broj novozasađenih biljaka, što će pak pozitivno djelovati na ljepotu krajolika, ali i na smanjenje zagađenja zraka.

(Izvor: IFL Science)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj