Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Снять квартиру посуточно. Быстро снять посуточно квартиру в казани. Снять однокомнатную квартиру посуточно. Помощь в получении ипотеки. Удобное получение ипотеки в сбербанке. Что нужно для получения ипотеки. Отопление частного дома. Как сделать отопление частный дом схема. Частный дом монтаж отопления. Восстановление жесткого диска. Быстрое восстановление информации с жесткого диска. Восстановление данных жесткого диска программа. Кредит с плохой историей. Быстрые кредиты онлайн с плохой историей. Срочный кредит с плохой историей. В какой сервер играть в WOW. Топ world of warcraft серверы. Wow серверы pandaria. Круглопалочный станок чертежи. Круглопалочный станок купить дешево. Самодельный круглопалочный станок. Кредит на покупку квартиры. На долго взять кредит на квартиру. Кредит на покупку квартиры.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Znate li - nalaze li se na vašim krovovima otrovni solarni paneli?!

solarni paneli r13147Obnovljivi izvori energije bilježe rast svoje popularnosti. Promovišu se kao jeftiniji i ekološki prihvatljivi način snabdijevanja, a mnoge zemlje subvencioniraju njihovo korištenje.

Evropska Unija postavila si je za cilj da do 2030. godine sve zemlje članice smanje emisiju ugljičnog dioksida za 40% u odnosu na nivoe iz 1990. godine, a udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji 2030. trebao bi iznositi najmanje 27%. Trenutno je kao prioritet postavljeno smanjenje emisija CO2 za 20% do 2020. godine za sve zemlje članice.

Stanovnici EU moraju se okrenuti zelenim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije. Rast svjetske ekonomije vrši neodrživ pritisak na Zemljine resurse, a s obzirom na porast stanovnika na zemlji očekuje se da će se taj pritisak svakodnevno povećavati. Uskoro bi se mogli suočiti sa ograničenim resursima, višim cijenama koje će  uvelike utjecati na evropsku ekonomiju.

Mnoga domaćinstvo već su postavila solarne ploče na svoje domove, te su na taj način pridonijeli zaštiti okoliša i smanjenju računa za struju i grijanje. Postoje znanstvenici koji tvrde da su solarni paneli koji sadrže kadmij (sistemski otrov) štetni za zdravlje i traže od Evropske unije da zabrani njegovu uporabu. Takve solarne ploče ne predstavljaju opasnost dok se nalaze na krovovima, ali će postati opasne za okoliš u trenutku kada postanu dotrajale i kada im bude potrebna zamjena.

Ploče koje sadrže spomenuti sistemski otrov nisu jedine na tržištu. Kupac se može odlučiti za ploče bez kadmija koje sadrže silicij, ali one su znatno skuplje. Upravo iz tih razloga naučnici svakodnevno rade na poboljšanju solarnih ploča, pa su tako oni s Northwestern Universitya razvili su novu vrstu solarnih ćelija pri čijoj su proizvodnju uklonili štetno olovo koje je zamijenjeno s kositrom u perovskitnoj strukturi.

Njihova inovacija predstavlja veliki napredak u evoluciji fotonaponskih sustava stoga ne sumnjamo da će razvoj solarnih ploča i iskorištavanje energije sunca u skoroj budućnosti biti moguće na način za koji će apsolutno i neupitno moći reći da ne utiče štetno na naš okoliš.

(Izvor: zelenipartner.eu; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj