Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Nova nada za očuvanje kraljevskih pingvina i kitova na Južnom polu?

pingvini zasticena vrsta juznog pola 41100Najnovija suradnja Rusije i Njemačke po pitanju zaštite mora na području Južnog pola, daje nove nade po pitanju očuvanja i širenja životinjskih vrsta kao što su kitovi i kraljevski pingvini.

U izvješću “Oporuka Južnog oceana: Vizija za zaštitu Weddellovog mora”, međunarodna koalicija vodećih organizacija za zaštitu okoliša, Antarctic Ocean Alliance (AOA), želi unaprijediti aktualna znanstvena i politička nastojanja po pitanju učinkovitije zaštite voda oko Južnog pola. Ovo izvješće jednim dijelom predstavlja i prijedlog stvaranja zaštićenih morskih područja kao i zabranu ribolova u 19 regija oko Antaktisa.

Nova ruska stajališta?

Komisija za očuvanje živućih morskih blaga Antarktisa (Commission for the conservation of Antartic marine living resources) trenutno raspravlja s vladama pojedinih zemalja oko stvaranja mreže zaštićenih morskih područja. Posljednja velika konferencija ove Komisije koja se održala prošle godine, i na kojoj su trebala biti zaključena dva velika zaštićena morska područja na Južnom polu, zbog otpora kojeg je pružila Rusija, nije završila uspjehom. No, trenutno ova zemlja zajedno s Njemačkom zajednički radi na novom prijedlogu koji se tiče zaštitne zone na području Weddellovog mora.

“Njemačka je prepoznala ekološki značaj Weddellovog mora i zajedno s Rusijom vodi proces čiji je cilj zaštita ove iznad svega važne regije. AOA pozdravlja ovu suradnju kao i pristanak Rusije na stvaranje zaštitnog morskog područja”, kaže Onno Groß iz Organizacije za zaštitu mora DEEPWAVE.

Opasnost kroz ribolov i klimatske promjene

Weddellovo more je more Južnog oceana koje graniči s obalom Antarktika i prostire se između Coatsove zemlje i Antarktičkog poluotoka. Ovo more koje je na svom južnom dijelu trajno prekriveno ledom, poznato je po bogatstvu vrsta koje ovdje žive. „Velika, u potpunosti zaštićena područja na kojima bi vrijedila apsolutna zabrana ribolova su jedina sredstva s kojima bi nevjerojatna biološka raznovrsnost Weddellovog mora bila očuvana i zaštićena“, naglašava Andrea Kavanagh iz organizacije „Pew Charitable Trusts“.

juzni pol topljenje leda 54d74Naime, iz spomenutog izvješća proizlazi da je upravo Weddellovo more kroz klimatske promjene i povećanje razine kiseline u oceanu posebno ugroženo. Ovdje postoje velike razlike između situacije kakva je na zapadnom antarktičkom poluotoku i one koja vlada na istočnom dijelu Južnog pola. Zapadno područje naime pripada redu onih na našoj planeti koja se najbrže zagrijavaju što pak prouzrokuje topljenje i nestanak ledenih masa. Na istočnom dijelu pak se količina leda već godinama povećava a s njome i količina leda u Južnom oceanu uopće.

„Uspostavljanje mreže zaštitnog područja u Waddellovom moru doprinosilo bi daljnjem širenju životinjskih vrsta kao što su kitovi, morski medvjedi i kraljevski pingvini“, kaže Tim Packeser stručnjak za mora pri organizaciji WWF. Osim toga, ovakvom vrstom zaštite bi se povećala otpornost ove regije prema povećanju kiseline voda i klimatskim promjenama – budući da se zdrava flora i fauna bolje mogu prilagoditi na promjene koje su u tijeku.

Dug put do zaštite Južnog pola

AOA u svom najnovijem izvješću apelira na Rusiju i Njemačku da naprave prijedlog koji bi doista imao osnovu i sadržaj po pitanju zaštite Weddellovog mora u godini 2015. Ova organizacija istodobno poziva sve države (članice CCAMLR-a) da već ove godine proglase trajna i velika područja zaštite na istočnom Južnom polu i Rossovom moru.

“AOA gaji nade da će angažman Rusije po pitanju zaštite Weddellovog mora istodobno značiti da će ova zemlja preuzeti vodeću ulogu po pitanju prijedloga zaštite istočnog Južnog pola i Rossovog mora”, kaže Onno Groß. On dodaje kako zemlje članice Komisije imaju zadaću uspostaviti zaštitne mehanizme za vode oko Južnog pola, iako im to do sada (usprkos dugogodišnjim pregovorima i raspravama) nije pošlo za rukom. “U tom smislu i mi pozdravljamo suradnju Njemačke i Rusije i nadamo se da će na sljedećem sastanku Komisije u listopadu ove godine, zastoj koji je do sada vladao u ovom procesu, konačno biti okončan”, kaže Andrea Kavanagh.

(Izvor: DW)

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj