Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Solarni sistem za staklenike - Kako da usjevima obezbijedite optimalnu temperaturu besplatnom energijom?

staklenik solarni 5fq5Staklenici koji se sve češće koriste za uzgajanje usjeva, osim troškova njihove izrade i postavljanja iziskuju i troškove održavnja količine toplotne energije koja se dobija zagrijavanjem etažnom peći.

Međutim, nije na odmet razmotriti i druge solucije kako da za vrijeme zimskih, proljetnih i jesenjih dana održi toplota u stakleniku. Naime, ovde govorimo o solarnom sistemu za staklenike.

Solarni sistem (kako je prikazan na slici) zagrijava vodu u solarnom akumulacionom bojleru odakle se cijevima topla voda sprovodi u sistem 'podnog' grijanja (sistem cijevi koje su ukopane u zemlju na dubini oko 60 cm).
U periodima kad ima sunca, toplota će se akumulirati u solarni bojler i sprovoditi se pomoću cijevi u zemlju ispod biljaka , samim tim se dobija još jedna akumulacija toplote i efekat podnog grijanja koji je mnogo efikasniji (radna temperatura je oko 35°C ).

Akumulirana toplotna enerija bi se mogla koristiti nekoliko dana a u slučaju dužeg perioda bez sunca voda u solarnom bojleru bi se dogrijavala sa etažnom peckom. Na sistem se može priključiti i zagrijavanje sanitarne vode za potrebe u kući ( kupanje, mašina za veš , mašina za suđe ) itd.

solarni sistem za staklenike skica

(Veselin Vujačić - Solar Team-Senta)

u saradnji sa AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj