Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Uprkos Protokolu, ozonski omotač i dalje na udaru opasnih hemikalija koje se oslobađaju u atmosferu

zagadjenje ilustracija 010Novo istraživanje NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard pokazalo je da se velike količine hemikalije odgovorne za uništavanje ozonskog omotača i dalje oslobađaju u atmosferu, uprkos međunarodnim zabranama.

Nova mjerenja pokazala su da uprkos protokolu iz Montreala, koji ograničava upotrebu čitavog niza za ozon štetnih hemikalija, emisije ugljikovog tetraklorida (CCl4) su i dalje nastavljene. Prema spomenutom protokolu i sporazumu, te emisije bi trebale iznositi čistu nulu, no NASA-ina mjerenja pokazala su kako se godišnje i dalje u atmosferu izbaci 39 kilotona ugljikovog tetraklorida, prenio je Huffington Post.

Prevedeno u postotke u odnosu na period prije zabrane, riječ je o nivoa od 30 posto emisija nego što je to bilo prije Montrealskog protokola. Stanje bi trebalo biti nula posto.

Navedeni protokol usvojen je 1987. godine te je bio usmjeren gašenju emisija koje štete ozonskom omotaču, uključujući i CCl4. Nakon 2007. godine preko 200 potpisnika tog protokola prijavilo je da nisu zabilježili emisije tih štetnih hemikalija u atmosferu.

No danas je stvarnost drugačija

"Ne bismo trebali uopće vidjeti da se to događa. Sad je jasno da postoje nepoznata industrijska curenja, curenja iz kontaminiranih područja ili neki nepoznati izvori CCL4", ističe Quing Liang, naučnik za pitanja atmosfere.

Ozonski omotač u stratosferi štiti živa bića na Zemlji od štetnog ultraljubičastog zračenja sunca, dok hemikalije štetne za taj omotač sezonski rade rupu u njemu iznad Antarktika. Taj poremećaj naučnici su prvi put primijetili još 1985. godine.

Iako su se stvari poboljšale od potpisivanja spomenutog protokola, ozonska rupa još i danas postoji. Prema procjeni NOAA, ako se emisije štetnih hemikalija i dalje nastave smanjivati, ozonski omotač će se u potpunosti oporaviti.

(AGRO-EKO Magazin / agencije)

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj