Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Облицовка потолка панелями. Качественная облицовка потолка. Облицовка потолка гипсокартоном. Натяжные потолки цены. Лучшие натяжные потолки фото и цены. Натяжные потолки цена за метр. Автономное отопление квартиры. Быстрая установка автономного отопления. Автономное отопление цена. Как сделать мотоблок своими руками. Качественный ремонт мотоблоков своими руками. Мотоблок своими руками фото. Нанесение декоративной штукатурки короед. Как наносить короед декоративная штукатурка. Декоративная штукатурка своими руками короед. Укладка паркета цена. Быстрая укладка паркета своими руками. Укладка паркета на стяжку. Кровать своими руками чертежи. Сделать шкаф кровать своими руками. Деревянная кровать своими руками. Опалубка для монолитного перекрытия. Качественная опалубка для монолитного строительства. Купить опалубку для монолитного строительства.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Prekomjerno cvjetanje algi intenzivan zagađivač vode širom svijeta

alge zagadjivaci vode 74Prekomerno cvjetanje algi, što je posljedica viška đubriva, izaziva pojavu otrovnih supstanci u vodovodnim sistemima širom svijeta.

Ranije ovog mjeseca, 400 hiljada ljudi u Toledu u državi Ohajo ostalo je bez pijaće vode. Gradske zalihe vode iz rijeke Iri bile su zagađene toksičnom supstancom, koja se pojavljuje zbog prekomjernog rasta algi. Nadležni su u međuvremenu preduzeli neophodne mjere te je voda u tom gradu sada bezbijedna za piće, međutim problem štetnog cvjetanje algi u Ohaju, drugim gradovima u Sjedinjenim Državama i širom planete - nije riješen.

Otrovna pjena od algi nataložila se u gradskim vodovodnim cijevima što je vodu obojilo u svijetlo zeleno. Građani su se uzdali u flaširanu vodu. "Bilo je stresno. Imam nekoliko pasa kod kuće i četvoro djece i morala sam da obezbijedim dovoljno vode za pranje zuba i za piće", kaže stanovnica Toleda.

Pojava prekomjerne količine algi u vodovodnim sistemima širom svijeta je posljedica viška đubriva i loše uprave kanalizacionim sistemima. Previše algi crpi kiseonik iz vode i ubija ribu, objašnjava Lora Džonson, naučnica u Nacionalnom centru za kvalitet vode na univerzitetu Hajdelberg u Tifinu državi Ohajo. "Takođe postaje problem kada je vrsta tih algi cijanobakterija koja je može da proizvede otrove", objašnjava Džonson.

Naučnici navode da ti otrovi mogu da oštete jetru i nervni sistem.

Džonson kaže da su stvari još gore zbog globalnog zagrijavanja. Mijenjanje meteoroloških uslova utiče na jače i intenzivnije vjetrove i oluje, koje odnose više hranljivih materija sa zemlje, a sezona rasta algi može da traje mjesecima.

Nacionalna administracija za okeane i atmosferu prati cvjetanje algi iz svemira, kaže okeanograf Ričard Stamp. "Možemo da koristimo satelitske podatke kako bismo pronašli gdje alge cvetaju i da procijenimo njihovu količinu. Ne možemo da znamo da li su otrovne, ali možemo da vidimo da li su tu i koliko ih je", kaže Stamp.

To u mnogome pomaže naučnicima i nadležnim vlastima da preduzmu akcije. Stamp ističe da u cilju efikasnijeg rješenja, njegova organizacija takođe sakuplja podatke o fosforu, koji podstiče rast algi.

"Fosfor u proljeće je odgovoran za cvjetanje na leto. Znajući to, sada možemo da napravimo strategiju i da izmijenimo način đubrenja odnosno kako da modifikujemo proces uzgajanja na način da fosfor ostane na zemljištu i da ne uđe u rijeke i jezera", objašnjava on.

Lora Džonson se slaže da dugotrajni cilj mora da bude da se hranljive materije zadrže na zemlji te poziva na dalju kontrolu zemljišta i vode.

"U slučaju da naš način ne daje željene rezultate, možemo da promijenimo to što radimo i ono što preporučujemo farmerima", navodi Džonson.

Borci za čistu vodu žele strožije kontrole i veći novčani podsticaj koji bi ohrabrio farmere da obavljaju poljoprivredne poslove na najbolji mogući način. Farmeri nisu zadovoljni strožijim regulacijama i nedavno je došlo do smanjenja federalnih fondova predviđenih za rješavanje ovog problema.

(Izvor: VOA; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj