Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Таблетки для похудения эффективные. Эффективные зеленые таблетки для похудения. Таблетки для похудения отзывы цена. Сердечная недостаточность симптомы. Бывает ли острое сердечное недостаточность. Острая сердечная недостаточность причины. Народное лечение гипертонии. Лучшие методы лечения гипертонии. Артериальная гипертония лечение. Методы лечения алкогольной зависимости. Лечение алкогольной зависимости в домашних условиях. Быстрое лечение алкогольной зависимости отзывы. Мужское бесплодие причины. Важные бесплодие причины лечение. Психологические причины бесплодия. Ринопластика до и после. Сколько стоит ринопластика в россии. Рнопластика кончика носа. Сделать пластическую операцию. Где сделать пластическая операция лица. Сколько стоит пластическая операция. Лечение артериальной гипертензии. Артериальная гипертензия рекомендации от доктора. Артериальная гипертензия степени риска.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Od maslačka do automobilske gume

maslacak 7e5wUmjetna guma postoji već duže od stoljeća, ali kvalitetnim gumama za aute, kamione i avione još uvijek u sastavu treba i do 40 posto prirodne gume. Kako je izvor prirodne gume, drvo kaučukovac, osjetljivo na bolesti i na vremenske prilike, naučnici tragaju za prikladnom zamjenom. Moguće je da su ju našli u jednom raširenom korovu.

Kaučukovac, koji danas ponajviše raste na plantažama jugoistočne Azije, vrlo je osjetljiva biljka koja daje optimalnu količinu sirove gume samo u idealnim atmosferskim uvjetima: podjednakoj količini kiše i sunca, te izostanku jačih vjetrova.

To je drvo također vrlo osjetljivo na bolest koja je devastirala originalno stanište kaučukovca, Južnu Ameriku.

S druge strane, maslačak je otporan korov, koji raste i u najsiromašnijem tlu i nije posebno osjetljiv na promjene klime i vremena.

Naučnici već dugo znaju da maslačkova mlječna smola sadrži i lateks, glavni sastojak sirove gume. Varijetet maslačka koji raste u Kazahstanu najbogatiji je izvor tog lateksa.

Naučnici njemačkog Instituta Fraunhofer za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju, uz podršku industrije automobilskih guma, pokušavaju manipulirati gene maslačka kako bi on proizvodio lateks u komercijalno isplativim količinama, kaže glavni istraživač Dirk Pruefer.

"Jedan od najvećih izazova u istraživanju maslačka bilo je stvaranje nove biljke koja ima veći sadržaj gume i bolje ekonomsko ponašanje u uzgoju. Zato već godinama radimo uzgojnom programu da razvijemo i stabiliziramo nove osobine biljke."

Genetski izmijenjen maslačak već proizvodi pola tone gume po hektaru, ali Pruefer kaže da je cilj naučnika postići dvostruko više od toga. Isto tako, oni bi htjeli uzgojiti biljke višeg rasta, sa uspravnim listovima, koje bi bile pogodnije za strojnu žetvu.

Pruefer kaže da jedan od vodećih proizvođača automobilskih guma, Continental AG, već testira gume napravljene s maslačkovom gumom.

"Proveli su brojna testiranja tkiva da vide kvalitetu materijala. I ono što vide je da je kvaliteta jednaka onoj koju pruža guma iz kaučukovca."

Naučnici kažu da bi velika polja u Evropi i Aziji, koja su trenutno neupotrebljiva zbog siromašnog tla, jednoga dana mogla biti prekrivena žutim maslačcima koji će proizvoditi gumu.

(Izvor: VOA)

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj