Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Indeks vrijednosti vode 2012: Amerikanci spremni plaćati više za poboljšanje vodne infrastrukture

voda ilustracija 1aaafv5Sedamdeset sedam posto Amerikanaca zabrinuto je stanjem vodne infrastrukture u svojoj zemlji, a 61% njih spremno je platiti više kako bi se ovo stanje popravilo. No, uprkos tome, malo Amerikanaca svjesno je vlastite potrošnje vode, odnosno do koje bi mjere problemi vodne infrastrukture mogli uticati lično na njih. Indeks vode 2012 ukazuje na to da je potrebna nova svijest po pitanju vode u SAD.

Ovi zaključci, kao dio Indeksa vrijednosti vode 2012 objavljeni su na američkom Samitu o vodama u Čikagu 14. i 15. novembra. Indeks 2012 je nastavak Studije o vrijednosti vode, a dopunjen je neovisnim istraživanjem koje je sproveo Centar za vode Univerziteta Kolumbija (Columbia Water Centre).  Dobijen je na osnovu telefonske ankete sprovedene među 1.008 američkih birača dobi preko 18 godina starosti o tome šta bi trebalo učiniti po pitanju vodne krize u zemlji i ko bi trebao platiti za to. Na osnovu njega je utvrđeno da je većina Amerikanaca pogođena rastućim problemima s vodama, te da odgovornim za ulaganja u vodnu infrastrukturu smatraju sve nivoe vlasti.

Anketa o vrijednosti vode sprovedena je u dva navrata; prvi put je objavljena 2010., dok se studija iz 2012. godine bazira na prethodnim rezultatima pružajući uvid u javnu percepciju o krizi vode u Americi. Istraživanje je sprovedeno u periodu između 16. i 23. avgusta ove godine.

Ključni rezultati Indeksa su sljedeći:

•  Povećan broj birača (88 posto) - vjeruje da vodna infrastruktura u SAD treba reforme, što je 8 posto više u odnosu na 2010.godinu
•  Više od 75 posto Amerikanaca je zabrinuto stanjem vodne infrastrukture u SAD
•  Skoro 90 posto Amerikanaca izjavilo je da su lično osjetili utjecaj nestašice vode i kontaminacije vodnog resursa
•  Uprkos nedavnoj stopi povećanja, 61 posto  Amerikanaca spremno je platiti neznatno više (svaki mjesec) za nadogradnju vodne infrastrukture. Amerikanci su u prosjeku spremni platiti 7,70 dolara mjesečno više, u odnosu na 6,20 dolara više mjesečno u 2010.godini.
•  88 posto Amerikanaca vjeruje da saveznu, državnu ili lokalnu samoupravu treba smatrati odgovornom za rješavanje problema vodne infrastrukture.

Xylem (XYL) je vodeći svjetski provajder u oblasti tehnologije voda, a korisnicima omogućava transport, tretman, testiranje i efikasno korištenje vode u javnim komunalnim preduzećima, stambenim i poslovnim objektima, industriji i poljoprivredi. Kompanija posluje u više od 150 zemalja, ima 12,500 uposlenih širom svijeta i široku programsku stručnost u pronalaženju lokalnih rješenja za problem s vodom i tretmanom otpadnih voda. Usmjerena je na rješavanje svjetskih najzahtjevnijih pitanja u oblasti voda. 2011.godine ostvarila je 3,8 milijardi dolara prihoda, a u ovoj godini uvrštena je na Dow Jones Sustainability World Index za unapređenje održive poslovne prakse i rješenja u svijetu. Naziv xylem (ksilema) potiče od grčke riječi i označava provodno tkivo koje prenosi vodu u biljkama.

Time naglašava inžinjering efikasnosti poslovanja u čijem središtu je voda, povezujući ga sa najboljim prenosom vode koji se događa u prirodi.

Prema američkoj asocijaciji vodovoda (AWWA), svakih 10 milijardi američkih dolara utrošenih na projekte u oblasti voda, stvorilo bi dodatnih 400.000 radnih mjesta. Xylem Inc. vjeruje da vodna industrija treba odigrati vodeću ulogu u podizanju svijesti javnosti o propadanju vodne infrastrukture u SAD, te podržava razne procese koji dodjeljuju cijenu vodi, razvijanje poticaja za zaštitu i ponovnu upotrebu na pojedinačnom i korporativnom nivou.

Gretchen McClain, izvršna direktorica kompanije Xylem Inc., istakla je da je Indeks vrijednosti vode 2012 lansiran  s ciljem da se tačno utvrdi šta ljudi misle o vodi i šta su spremni učiniti da bi osigurali pristup ovom vitalnom resursu. Obezbjeđenje efikasnosti rada vodnog sistema radi osiguranja pitke vode građanima mora postati nacionalni prioritet, oko čega se većina Amerikanaca slaže. Njena poruka je sljedeća: „Ova neviđena kriza mora postati zajednička odgovornost“.

Kompletan prikaz rezultata Indeksa možete pogledati na oficijelnoj web stranici Xylem Inc.

 

Emina Ahmetović,  projekt menadžer Udruženja za razvoj, unapređenje i promociju ekopoljoprivrede, turizma i zaštitu okoliša (EKOPOT)

 

 

 


Nasumični sadržaj