Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Kalifornija zabranila korištenje plastičnih kesa, proizvođačima će pomoći da pređu na nove tehnologije

plasticni otpad u okeanima ugrozava zivotinje 1454Kalifornijski zakonodavci usvojili su mjeru koja će Kaliforniju učiniti prvom američkom saveznom državom koja je na svojoj teritoriji zabranila korištenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu. Zakon je usvojen u četvrtak u skupštini, a u petak u senatu, i potom upućen na potpisivanje guverneru Kalifornije Džeriju Braunu.

Senatori koji su se prvo protivili zakonu, ovoga puta podržali su ga nakon što su u zakon dodate zaštitne mjere za proizvođače plastičnih kesa.

Zakonom, koji je predložio demokratski senator Aleks Pedila iz Los Anđelesa, od 2015. biće zabranjeno korištenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu u prodavnicama namirnica i u velikim apotekama, a od 2016. i u ostalim trgovinskim objektima.

Zakonom je takođe predviđena dodjela zajmova u vrijednosti od dva miliona dolara kako bi se pomoglo proizvođačima plastičnih kesa da pređu na proizvodnju kesa koje se mogu ponovo upotrijebiti. Pored toga, predviđeno je i da prodavcima bude dozvoljeno da naplaćuju po 10 centi za svaku papirnu i ponovo upotrebljivu kesu.

Donošenje tog zakona bilo je praćeno jednom od najoštrijih rasprava u proteklim nedeljama, uz agresivno lobiranje boraca za zaštitu životne sredine i proizvođača kesa.

Kalifornijski zakonodavci godinama su težili zabrani plastičnih kesa u cijeloj Kaliforniji, pokušavajući da smanje količine plastičnog otpada u okeanima i rijekama jer su na njihovo čisćenje odlazili milioni dolara.

(agencije)


Nasumični sadržaj