Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Automobil sa pogonom na slanu vodu dobio saglasnost za proizvodnju i korištenje

automobil sa pogonom na slanu vodu 8Jedna nedavna vijest je privukla pažnju naftne industrije, pa čak i proizvođača električnih automobila. Naime, evropskoj firmi je izdata potrebna saglasnost za korištenje odnosno proizvodnju automobila koji se napaja isključivo putem slane vode.

E-Sportlimousine je automobil koji je napravila njemačka firma Quant, a pokreće ga elektrolitska protočna ćelija koja generiše nevjerovatnih 920 konjskih snaga, brzinu od 0 do 100 km/h postiže za 2,8 sekundi, a najveća brzina koju postiže je čak 350 km/h!

Pitate se šta su to elektrolitske protočne ćelije? Ukratko, to su ćelije odnosno baterije koje kombinuju elektrohemijske aspekte baterije s onima koje koriste ćelije na gorivo. Elektrolitska tekućina u ćelijama (metalna so u vodenoj otopini tj. slana voda) se upumpava iz rezervoara kroz ćeliju. Ovo stvara neku vrstu baterijske ćelije s elektrolitskom tekućinom unakrsnog protoka.

Koristeći ovu platformu, e-Sportlimousine je u stanju proizvesti ogromnu količinu energije, uz nultu emisiju ispušnih plinova.

Sama izrada e-Sportlimousine je vrlo skupa, ali ipak postoji nada da će se ovakve ćelije za napajanje i praktično moći koristiti u skorijoj budućnosti.

Ova tehnologija ima potencijalne koristi i za druge industrije, prije svega u proizvodnji energije za domaćinstva, kao i za pomorski, željeznički i vazdušni promet. Ovakav izvor energije je obnovljiv, jeftin i ekološki prihvatljiv.

Jeftin nam zvuči naročito dobro.

(Izvor: Objektivno.ba)


Nasumični sadržaj