Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Uskoro implementacija projekta 'Instalacija solarnih kolektora - novo zanimanje'

solarni fotonaponski sistem s334dPočele su pripreme za implementaciju projekta ”Instalacija toplotnih solarnih kolektora – novo zanimanje”.

Fakultet elektrotehnike u Tuzli i Centar za ekologiju i energiju implementiraju projekat pod nazivom: “Instalacija toplotnih solarnih kolektora – novo zanimanje” financiran od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

U okviru projekta je, između ostalih aktivnosti, planirana teorijska i praktična edukacija 10 nezaposlenih osoba iz oblasti instaliranja toplotnih solarnih kolektora (sistema). Potencijalni učesnici su osobe koje su završile zanatske, srednje-tehničke škole i fakultete tehničkih nauka koji nemaju nikakavog ili vrlo malo radnog iskustva. Odabir učesnika edukacije će biti izvršen u saradnji sa Službom za zapošljavanje TK.

Važno bi bilo da su polaznici zainteresirani za sticanje savremenih vještina i da pored planirane teorijske i praktične edukacije, koja će biti ponuđena u okviru projekta, žele uvidom u odgovarajuću stručnu literaturu nadopuniti svoja znanja iz ove oblasti kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

Projekat bi se realizirao u dva mjeseca, na sljedeći način:

1. Definisanje liste polaznika programa cjeloživotnog učenja s temom instalacija toplotnih solarnih kolektora, priprema pisanih materijala za učenje i priprema oglednog solarnog sistema za dobivanje tople vode.
2. Predavanje: sedmično 2 sata, 8 sedmica, sa temama: osnove konverzije energije Sunca (energije zračenja) u toplotnu energiju, konstrukcija solarnog kolektora, proračun i sastavni dijelovi solarnog sistema za dobivanje tople vode, puštanje u rad i održavanje.
3. Praktični rad: sedmično 2 sata, 4 sedmice, sa temama: instalacija komponenti solarnog sistema za dobivanje tople vode, uključujući kolektor, povezne cijevi, tlačnu posudu, ventile, bojler, termostat, mjerenje, podešavanje. Teoretska i praktična nastava bi se međusobno izmjenjivala.

Poslije završetka 16 časova teoretske i 8 časova praktične edukacije polaznici obuke će dobiti certifikat o završenoj obuci.

Više informacija o toplotnim solarnim kolektorima i edukaciji:

To su sistemi za osiguranje tople vode na bazi korištenja energije Sunca, koji u svojoj najjednostavnijoj formi mogu osigurati potrošnu toplu vodu za kućanstva, javne i privredne objekte po vrlo konkurentnim cijenama u odnosu na sisteme koji koriste električnu energiju. Instalacija takvih sistema relativno je jednostavna i korisnici ovih znanja mogu ih odmah primjeniti u praksi, kroz svoj vlastiti biznis ili unutar neke druge firme. Pa čak i kada ne bi našli odmah posao, dobivena znanja bi ih uvela u nove trendove energetike, osjetili bi se sastavnim dijelom društva koje nešto zna, čija svjesnost o novim energetskim resursima i očuvanja okoline je pažnje vrijedna. Dobiveno znanje će ih pored otvaranja novih tehničko-tehnoloških perspektiva i duhovno obogatiti jer će imati priliku da čuju nešto i o novim civilizacijskim kretanjima, koja vode ka novim društveno-ekonomskim i energetskim ustrojavanjima, kako lokalnih zajednica, tako i Svijeta u cjelini.

(AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj