Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ekološkim djelovanjem u pravcu zadovoljenja zahtjeva industrije?

djelovati ekoloski a zadovoljiti zahtjeve industrijeRazvoj obnovljivih energija se odvijao i još se uvijek odvija dobro, ocijenila je kancelarka Angela Merkel nekoliko sati nakon što su u ranu zoru 28. studenog njena Kršćansko demokratska stranka CDU, sestrinska bavarska stranka CSU i Socijaldemokratska stranka SPD konačno zaključile pregovore o stvaranju velike koalicije, piše Deutsche Welle.

No čini se da bi tim dogovorom elan, kojim je zadnjih godina prihvaćena politika prijelaza s fosilnih goriva na korištenje obnovljive energije, mogao postati problemom za buduću njemačku vladu. Kancelarka Merkel i njeni koalicijski partneri naime namjeravaju ograničiti razvoj obnovljivih energija.

"Trebamo koridore kako bi se razvoj obnovljivih energija razvijao u skladu s mrežom proširenja. To bi omogućilo predvidljivost i mogućnost točnog računanja kad se radi o prijelazu na druge izvore energije. Tako da troškovi poticanja obnovljivih energija, u skladu s postojećim zakonom, ne bi više rasli", rekla je Merkel.

Potrošači struje u Njemačkoj trenutačno plaćaju troškove "zelene energije" koju proizvođači šalju u mrežu po unaprijed utvrđenoj cijeni. Posljednjih nekoliko godina gradi se sve veći broj solarnih postrojenja, kao i postrojenja za proizvodnju električne struje iz energije vjetra, tako da je tržišna cijena struje padala. Paradoksalno, unaprijed utvrđena cijena "zelene struje" je rasla. A to je cijena struje koju plaća obični potrošač.

Buduća vlada želi takav trend zaustaviti. Prema koalicijskom dogovoru, daljnji razvoj obnovljive energije će biti vezan uz "zakonski određen koridor razvoja: 40 do 45 posto do 2025., 55 do 60 posto do 2035. godine". Kad takav koridor, odnosno ograničenje, ne bi bilo određeno, i ako bi se razvoj odvijao po dosadašnjoj stopi, udio obnovljivih energija u njemačkom sektoru proizvodnje električne energije bi s današnjih 25 posto, do 2025. porastao na više od 45 posto.

Kočenje razvoja

Stranka zelenih i Stranka ljevice oštro su kritizirale ovu namjeru. Te dvije oporbene stranke upozoravaju da bi rezultat svega mogla biti propast preusmjeravanja na obnovljive energije, kao i kompletne međunarodne politike o zaštiti klime. Planirano ograničenje razvoja znači "državnu zaštitu proizvodnje struje iz termolelektrana koje su štetne po klimu", prigovorio je stručnjak za ekologiju Zelenih Hans-Josef Fell. To bi "uvelike ugušilo" razvoj obnovljivih energija i "gotovo prepolovilo" trenutačne investicije u sektor zelene struje.

Ograničavanje gradnje na kopnu

Ima kritika koje dolaze i iz redova samih koalicijskih stranaka. Koalicijski dogovor predviđa da nova postrojenja za proizvodnju struje iz energije vjetra dobivaju državnu potporu samo ako ih se gradi na mjestima gdje je posebno jak vjetar. "To bi moglo "naglo ugušiti takva postrojenja na jugu Njemačke", upozorava Josef Göppel, stručnjak za ekologiju i energetiku iz redova CSU-a (Kršćansko-socijalna unija), koji su sudjelovali u koalicijskim pregovorima.

Umjesto toga, buduća vlada čini se da želi nastaviti poticati izgradnju tih postrojenja na moru i to bez ikakvih ograničenja, iako je takva proizvodnja struje na moru otprilike dvostruko skuplja. To je jasno "u suprotnosti s obvezama koje se navode u koalicijskom dogovoru, a prema kojem bi prebacivanje na drugačiju vrstu proizvodnje energije trebalo koštati što je manje moguće", kaže stručnjak iz Europske udruge za obnovljive energije Eurosolar, Stephan Grünger.

"Tako je htjela Merkel"

Ulrich Kelber, zamjenik predsjednika SPD-ova kluba zastupnika, je potvrdio da su mnogi dijelovi dogovora bili uklonjeni u finalnoj fazi koalicijskih pregovora. Za to osobno krivi kancelarku Merkel: "Na žalost, usporavanje razvoja obnovljivih energija je politički skalpel kojeg je Merkel željela imati", kazao je on za Deutsche Welle. Dodao je kako nije očekivao ovakvu intervenciju od kancelarke te da je bio iznenađen da ona želi mijenjati vlastitu politiku.

No Thomas Bareis iz kluba zastupnika CDU/CSU-a, zadužen za koordinaciu energetske politike, je kazao da će u sporazumu dio o energetskoj tranzciji osigurati "predvidljivost i pouzdanost" kako bi se ograničila nekontrolirana izgradnja novih postrojenja.

Oni koji podržavaju ovakav dogovor ističu da i proizvođači s običnim termoelektranama ili onima na plin moraju plaćati svoje račune te da ne mogu učinkovito djelovati ako njihova postrojenja stoje dulje vrijeme neiskorištena i ako ih se pokreće samo kad nedostaje sunčeve energije ili energije vjetra. Oni se nadaju da bi uz takav dogovor, elektrane na fosilna goriva mogle još desetljećima biti u funkciji. Njihova je profitabilnost došla u pitanje još na samom početku kad je uvedena politika preusmjeravanja na obnovljive energije, jer je "zelenoj struji" davana prednost i prvu ju se puštalo u mrežu. Da bi se ustanovio stabilan energetski sustav, Njemačka treba i svoje elektrane na fosilna goriva kako bi mogla premostiti nedostatke u opskrbi u sljedećih nekoliko desetljeća, tvrde zagovornici dogovora.

Negodovanje među ekološkim skupinama

Skupine za zaštitu okoliša smatraju da je koalicijski dogovor "izravni napad na energetsko preusmjeravanje". Planiraju masovne demonstracije sljedeće subote (7.12.) u Berlinu. Oni tvrde da je koalicijski dogovor "službeni završetak njemačkog vodstva u zaštiti klime. To je trend unazad i velika pobjeda lobista za fosilna goriva", upozorava Klaus Milke iz organizacije za zaštitu okoliša i razvoj Germanwatch.

(Izvor: DW)

Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

 

 


Nasumični sadržaj