Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

U zadnje tri decenije broj ptica u Evropi se smanjio za 421 milion

evropske ptice ilustracija 874fEvropa je za protekle tri decenije ostala bez 421 milion ptica a dosadašnji odnos prema životnoj sredini nije pomogao da se spriječi nestanak mnogih primjeraka vrsta koje su do skora bile rasprostranjene, navodi se u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Ecology Letters. Kako se ocjenjuje, nestanak velikog broja ptica posljedica je savremenih metoda u poljoprivredi i smanjivanja prirodnog staništa ptica.

"Ovo upozorenje važi za sve životinjske vrste u Evropi. Način na koji postupamo s prirodom pogađa najuobičajene vrste", rekao je Richard Gregory iz britanskog Kraljevskog društva za zaštitu ptica, koji je jedan od autora studije.

Istraživanje koje je početkom novembra objavio Ecology Letters, pokazalo je da je 1980. godine u Evropi živjelo 2,06 milijardi primjeraka 144 vrste ptica, dok je 2009. njihov broj iznosio 1,64 milijardi, što je 421 milion ili 20% manje nego tri decenije ranije.

Od tog smanjenja 90% se odnosi na 36 najrasprostranjenijih vrsta, poput poljske jarebice, poljske ševe, vrapca ili čvorka, navodi se u studiji u okviru koje su analizirnai podaci o 144 vrste ptica iz 25 evropskih zemalja.

Istovremeno, kod nekih rijetkih vrsta povećao se u istom periodu broj primjeraka zbog mjera zaštite, navodi se u studiji.

Naučnici su preporučili da se što prije primjene nove poljoprivredne metode a u gradskim sredinama naprave zelene zone.

"Ovo je neka vrsta poziva na buđenje, da je vrijeme da pokušamo da utvrdimo šta je dovelo do njihovog smanjenja, tako da možemo da to zaustavimo i prepokrenemo trend", rekao je Richard Inger iz Instituta za životnu sredinu i održivost Univerziteta u Eksiteru.

Nestanak uobičajenih vrsta ptica može imati dramatične posljedice zbog njihove uloge u ekosistemu, jer sprječavaju širenje vrsta koje šire zaraze.

(Izvor: EurActiv / prilagodio: AGRO-EKO Magazin)


Nasumični sadržaj