Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Opstanak života doveden u pitanje

zemlja planet 012a4Ljudska rasa ubrzano uništava Zemlju i vlastiti sistem za održavanje života - u zadnjih 60 godina planeta prolazi kroz drastičnije promjene nego u prijašnjih 10.000 godina, upozoravaju naučnici.

Veliko petogodišnje istraživanje pokazalo je rekordne nivoe ugljen dioksida u vazduhu, a zbog narušavanja integriteta biosfere biljne i životinjske vrste izumiru sto puta brže nego ranije.

Možemo reći da je opstanak života na Zemlji doveden u pitanje - tvrde naučnici iz SAD, Švedske, Njemačke i Australije.

Istraživački tim kojim je rukovodio profesor Vil Stefen pojašnjava da su neki od ključnih faktora za opstanak života na Zemlji već devastirani.

U četiri kategorije već su probijeni "sigurnosni nivoi" - kritične su klimatske promjene, vidiljiv je gubitak integriteta biosfere, kao i promjene na tlu, a veliki su i nivoi fosfora u okeanima zbog korištenja poljoprivrednih hemikalija.

Naučnici upozoravaju da ljudska rasa ne može da evoluira dovoljno brzo da bi se prilagodila novom stanju na Zemlji.

Od 1950. do danas urbana populacija povećana je sedam puta, potrošnja energije pet puta, a količina hemikalija koja se koristi u poljoprivredi veća je za osam puta.

Navedeni indikatori u porastu su od 1950. godine i ne pokazuju znakove usporavanja. Usporedno sa ekonomskim razvojem, došlo je do ogromnog povećanja korištenja resursa i samim tim i zagađenja.

Još veći problem od klimatskih promjena jeste uticaj čovjeka na tlo i okeane pa time i na biljni i životinjski svijet.

Ako se Zemlja zagrije za dodatnih pet ili šest stepeni Celzijusa i nestanu polarne kape, to neće biti dobra vijest za velike sisavce poput ljudi.

Uvijek će biti života na Zemlji, ali Zemlja neće biti dovoljno otporna da podnese nas - upozoravaju naučnici i zaključuju:

Nema dokaza da veliki sisavac sa temperaturom od 37 stepeni Celzijusa može brzo da evoluira. Insekti mogu, ali ljudi ne mogu - i to je problem.

Naučnici smatraju da je glavni krivac za kritično stanje planete - kapitalistički sistem koji trenutno dominira u zapadnoj civilizaciji, jer ignoriše faktore koji su presudni za opstanak života na Zemlji.

Ovaj ekonomski sistem vodi ka neodrživoj budućnosti. Istorija nas uči da su civilizacije rasle i razvijale se, držale se svojih vrijednosti i onda se urušile, jer nisu bile spremne za promjenu. To je tačka u kojoj se mi danas nalazimo - navode naučnici.

Rezultate svoje studije Stefen i njegov tim predstaviće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

(AGRO-EKO Magazin / agencije)


Nasumični sadržaj