Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Облицовка потолка панелями. Качественная облицовка потолка. Облицовка потолка гипсокартоном. Натяжные потолки цены. Лучшие натяжные потолки фото и цены. Натяжные потолки цена за метр. Автономное отопление квартиры. Быстрая установка автономного отопления. Автономное отопление цена. Как сделать мотоблок своими руками. Качественный ремонт мотоблоков своими руками. Мотоблок своими руками фото. Нанесение декоративной штукатурки короед. Как наносить короед декоративная штукатурка. Декоративная штукатурка своими руками короед. Укладка паркета цена. Быстрая укладка паркета своими руками. Укладка паркета на стяжку. Кровать своими руками чертежи. Сделать шкаф кровать своими руками. Деревянная кровать своими руками. Опалубка для монолитного перекрытия. Качественная опалубка для монолитного строительства. Купить опалубку для монолитного строительства.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Opstanak života doveden u pitanje

zemlja planet 012a4Ljudska rasa ubrzano uništava Zemlju i vlastiti sistem za održavanje života - u zadnjih 60 godina planeta prolazi kroz drastičnije promjene nego u prijašnjih 10.000 godina, upozoravaju naučnici.

Veliko petogodišnje istraživanje pokazalo je rekordne nivoe ugljen dioksida u vazduhu, a zbog narušavanja integriteta biosfere biljne i životinjske vrste izumiru sto puta brže nego ranije.

Možemo reći da je opstanak života na Zemlji doveden u pitanje - tvrde naučnici iz SAD, Švedske, Njemačke i Australije.

Istraživački tim kojim je rukovodio profesor Vil Stefen pojašnjava da su neki od ključnih faktora za opstanak života na Zemlji već devastirani.

U četiri kategorije već su probijeni "sigurnosni nivoi" - kritične su klimatske promjene, vidiljiv je gubitak integriteta biosfere, kao i promjene na tlu, a veliki su i nivoi fosfora u okeanima zbog korištenja poljoprivrednih hemikalija.

Naučnici upozoravaju da ljudska rasa ne može da evoluira dovoljno brzo da bi se prilagodila novom stanju na Zemlji.

Od 1950. do danas urbana populacija povećana je sedam puta, potrošnja energije pet puta, a količina hemikalija koja se koristi u poljoprivredi veća je za osam puta.

Navedeni indikatori u porastu su od 1950. godine i ne pokazuju znakove usporavanja. Usporedno sa ekonomskim razvojem, došlo je do ogromnog povećanja korištenja resursa i samim tim i zagađenja.

Još veći problem od klimatskih promjena jeste uticaj čovjeka na tlo i okeane pa time i na biljni i životinjski svijet.

Ako se Zemlja zagrije za dodatnih pet ili šest stepeni Celzijusa i nestanu polarne kape, to neće biti dobra vijest za velike sisavce poput ljudi.

Uvijek će biti života na Zemlji, ali Zemlja neće biti dovoljno otporna da podnese nas - upozoravaju naučnici i zaključuju:

Nema dokaza da veliki sisavac sa temperaturom od 37 stepeni Celzijusa može brzo da evoluira. Insekti mogu, ali ljudi ne mogu - i to je problem.

Naučnici smatraju da je glavni krivac za kritično stanje planete - kapitalistički sistem koji trenutno dominira u zapadnoj civilizaciji, jer ignoriše faktore koji su presudni za opstanak života na Zemlji.

Ovaj ekonomski sistem vodi ka neodrživoj budućnosti. Istorija nas uči da su civilizacije rasle i razvijale se, držale se svojih vrijednosti i onda se urušile, jer nisu bile spremne za promjenu. To je tačka u kojoj se mi danas nalazimo - navode naučnici.

Rezultate svoje studije Stefen i njegov tim predstaviće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

(AGRO-EKO Magazin / agencije)


Nasumični sadržaj