Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Снять квартиру посуточно. Быстро снять посуточно квартиру в казани. Снять однокомнатную квартиру посуточно. Помощь в получении ипотеки. Удобное получение ипотеки в сбербанке. Что нужно для получения ипотеки. Отопление частного дома. Как сделать отопление частный дом схема. Частный дом монтаж отопления. Восстановление жесткого диска. Быстрое восстановление информации с жесткого диска. Восстановление данных жесткого диска программа. Кредит с плохой историей. Быстрые кредиты онлайн с плохой историей. Срочный кредит с плохой историей. В какой сервер играть в WOW. Топ world of warcraft серверы. Wow серверы pandaria. Круглопалочный станок чертежи. Круглопалочный станок купить дешево. Самодельный круглопалочный станок. Кредит на покупку квартиры. На долго взять кредит на квартиру. Кредит на покупку квартиры.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Onečišćenje zraka – uzrok razvoja ADHD-a kod djece?

zagadjeni zrak il4512Nove studije otkrile su da različiti onečisćivači zraka poput PAH-a, utječu na razvoj ADHD-a kod djece (ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder, poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje). Policiklički aromatski ugljikovodici, skraćeno PAH, nastaju kao rezultat nepotpunog izgaranja fosilnih goriva, drveta i različitog otpada.

Frederica Perera sa sveučilišta u Kolumbiji istraživala je kako izloženost tvarima iz okoliša utječe na zdravlje djeteta. U novom istraživanju, sa svojim timom je izučavala utjecaj izloženosti onečišćivačima iz zraka kod 233 trudnice, nepušačice. Perera i njen tim fokusirali su se na nepušačice jer izgaranjem duhana također nastaju PAH-ovi koje pušač unosi u pluća, a cilj je bio odrediti utjecaj drugih izvora PAH-a koje je teže izbjeći u svakodnevnom životu.

Tim je započeo s uzimanjem uzoraka krvi svake trudnice. Razlog tome je što sva onečišćenja iz zraka koja dospiju u krvotok žene, također završavaju i u krvotoku djeteta. Nakon 9 godina istraživači su ispitivali pokazatelje problema pozornosti kod te djece. Svakoj majci postavljena je serija pitanja u vezi njezina djeteta kako bi se otkrili uobičajeni simptomi ADHD-a. Promet i kućno grijanje bili su glavni izvori onečišćenja zraka kod testiranih žena. Neke od ispitivanih žena imale su niske, a neke visoke razine PAH-a u krvi. One s visokim razinama PAH-a imale su petput veće izglede da dobiju djecu koja će pokazati određene simptome ADHD-a.

Naravno, treba napomenuti da nisu svi tipovi ADHD-a isti. Razlikuju se tri tipa. Djeca s prvim tipom uglavnom imaju poteškoća pri održavanju koncentracije. Drugi tip karakterizira povećana hiperaktivnost, a treći tip je kombinacija prva dva tipa, gdje su izraženi svi simptomi. Djeca iz provedene studije s visokim razinama PAH-a većinom su imala prvi stupanj ADHD-a, na temelju čega Perera zaključuje da upravo onečišćenja iz zraka imaju značajan utjecaj na razvoj samog poremećaja kod djece. To je vrlo zabrinjavajuće jer takva djeca najčešće imaju probleme u školi, kod nalaženja novih prijatelja, te teže zadržavaju poslove u kasnijem životu.

Općenito je malo poznato o uzročnicima poremećaja poput ADHD-a. Znanstvenici pretpostavljaju da su, uz onečišćenja iz zraka, djelomično odgovorni i geni. Jedan od načina na koje PAH može utjecati na mozak u razvoju je djelovanjem na endokrini sustav, koji kontrolira hormone u našem tijelu. Perera također ističe da je moguće da PAH utječe na promjenu gena.

To je bila prva studija koja je povezala izloženost onečišćenjima iz zraka u ranim fazama razvoja djeteta i razvoj ADHD-a. Ono što je zabrinjavajuće je da ne možemo utjecati na izloženost takvim onečišćenjima, ali je jasno naglašena potreba društva za smanjenjem onečišćenja i okretanjem „zelenim” rješenjima u industriji i u prometu.

(Izvor: StudentScience / Geek.hr)


Nasumični sadržaj