Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Ambiciozan projekat iz Goražda: Kreće izgradnja velike solarne elektrane

solarni paneli kod gorazdaU zapadnim zemljama obnovljivi izvori energije u proteklim su godinama imali velikog udjela u energetskim ulaganjima, a bosanskohercegovačko Goražde je jedan od rijetkih gradova u BiH koji odnedavno koristi solarne panele u proizvodnji električne energije za domaćinstva.

Naime, nedaleko od ovog grada u funkciji su solarni paneli, a novi ambiciozan projekat privrednika iz ovog grada, Azema Bujaka, sigurno može poslužiti kao primjer dobrog planiranja za budućnost.

Nakon što je prošle godine u selu Bujaci kod Goražda dovršena izgradnja 670 solarnih panela, u ovoj godini bit će izgrađeno pet puta više, te će tako Goražde postati svojevrsni bosanskohercegovački centar kada je riječ o proizvodnji solarne energije.

"Dobili smo građevinsku dozvolu i sve što nam još treba jeste energetska saglasnost. Plan je postavimo 3.200 novih panela. Očekujem da će izvođači radova uskoro biti na terenu, a do kraja godine trebali bi biti postavljeni svi paneli“, rekao je Bujak.

Kako je istakao ovi paneli će proizvoditi električnu energiju za više stotina domaćinstava u ovom kraju, a osim toga njihova prednost je što ne utiču štetno na okoliš.

Brdovito područje ovog dijela Goražda izabrano je zbog dobre osunčanosti kako bi se što efikasnije prikupljala solarna energija.

Na realizaciji projekta izgradnje prve solarne elektrane na ovom prostoru radile su domaće firme, a tako će biti i prilikom postavljanja novih panela i njihovog uvezivanja u elektranu.

(izvor: Klix)


Nasumični sadržaj