Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Таблетки для похудения эффективные. Эффективные зеленые таблетки для похудения. Таблетки для похудения отзывы цена. Сердечная недостаточность симптомы. Бывает ли острое сердечное недостаточность. Острая сердечная недостаточность причины. Народное лечение гипертонии. Лучшие методы лечения гипертонии. Артериальная гипертония лечение. Методы лечения алкогольной зависимости. Лечение алкогольной зависимости в домашних условиях. Быстрое лечение алкогольной зависимости отзывы. Мужское бесплодие причины. Важные бесплодие причины лечение. Психологические причины бесплодия. Ринопластика до и после. Сколько стоит ринопластика в россии. Рнопластика кончика носа. Сделать пластическую операцию. Где сделать пластическая операция лица. Сколько стоит пластическая операция. Лечение артериальной гипертензии. Артериальная гипертензия рекомендации от доктора. Артериальная гипертензия степени риска.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Blagovanj čuva pluća, jetru i matericu

blagovanjZa blagovanj (Hyssopus officinalis) se od davnina zna da čisti pluća od svake nečistoće.

Engleske pristalice tradicionalne medicine smatraju da je izuzetno djelotvoran protiv kašlja i tegoba u grudima praćenih osjećajem pritiska. Oni, međutim, savjetuju da ga ne treba uzimati odmah, već kada se upala stiša, odnosno kada temperatura padne, a sluz sazri. Tek tada blagovanj je potpuno efikasan. Po njihovom mišljenju, na ovaj način treba postupati sa svim biljkama koje sadrže ulje i balzam, a u blagovanju ima žutog etarskog ulja u zavidnim količinama, gorkih materija, malo kamfora i sumpora. Sadrži i specifičan sastojak potašu, silicijum, tanin, saponin i priličnu količinu holina, koji podstiče rad svih organa, jačajući na taj način organizam u cjelosti.

U narodnoj medicini blagovanj se i danas naširoko primjenjuje u liječenju astme i bronhitisa, a kao gorko sredstvo koristi se za jačanje želuca i uklanjanje smetnji prilikom varenja. Dobar je ekspektorans u liječenju kašlja i promuklosti, a primjenjuje se i za otklanjanje tegoba jetre, materice, reumatizma kao i za smirenje nervno razdražljivih osoba. Koristi se i za regulisanje pojačane masnoće kože lica i neredovnih menstruacija, ispiranje rana, poboljšanje apetita, snižavanje visokog krvnog pritiska.

Blagovanj raste divlje, uglavnom po kamenitim i suvim mjestima, kod nas najviše po kamenjarima istočne Srbije. Sadi se i po baštama, kao biljka za lijek i začin. Korijen mu je dugovečan, a cvijeta čitavo lijeto. Plavi cvjetovi imaju jak, veoma prijatan miris koji pčele obožavaju. Biljka je, inače, u cjelosti aromatična, ali joj je ukus ljut i gorak. Donekle ukusom podsjeća na nanu i timijan, pa ga kulinari rado koriste kao začin za jela od mesa i ribe. Dodaju ga i biljnom puteru i ulju, majonezu, ali i jelima od mahunarki i krompira.

Za ljekovite svrhe biljka se bere dok cvjeta i suši u hladu, na mjestu gdje postoji dobro strujanje vazduha. Ne sakuplja se jedino drvenasti dio stabljike. Ipak, najljekovitiji su vrhovi stabljike sa cvećem i lišćem. Za potrebe liječenja sprema se u vidu čaja, tinkture, sirupa.

Čaj i sirup

Čaj se sprema tako što se 4 g blagovanja prelije sa 200 ml ključale vode i ostavi poklopljeno 15 minuta. Zatim se procijedi i pije, dvije do tri šolje dnevno, uvjek svježe pripremljen.

Sirup se priprema tako što se u litar ključale vode stavi 100 g blagovanja i 1,600 kg šećera i sve zajedno kuva. Kuva se dok sadržaj ne poprimi izgled sirupa, a onda skloni sa šporeta i prohlađen konzumira. Za navedene tegobe dnevno treba uzimati po šest supenih kašika sirupa.

Protiv masne kože lica

Masna koža lica može uspješno da se eliminiše uz pomoć blagovanja. Prvo treba pripremiti čaj, a zatim kuglicama vate čaj nanositi na umiveno lice. Ako se u čaj doda i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, dobiće se djelotvorno sredstvo za čišćenje i tonik za kožu. A da bi se postigao željeni efekat neophodni su strpljenje i upornost.

(izvor: Nezavisne Novine)


Nasumični sadržaj