Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Otkrijte koje su nedozvoljene kombinacije lijekova i namirnica

fruits salad-011Za vrijeme uzimanja terapije, unos pojedinih namirnica može uticati na dejstvo lijeka. Evo koju hranu bi trebalo da izbjegavate ukoliko pijete antibiotike, antidepresive, lijekove za alergiju…

Sok od jabuke i lijekovi za alergiju

Ako pijete lijekove za alergiju, onda najmanje četiri sata nakon pilule nemojte da pijete sok od jabuke, pomorandže ili grejpfruta. Ovi sokovi spriječavaju peptid koji prenosi lijek do vašeg tijela i krvotoka, a rezultat je snižena efikasnost lijeka za čak 70 procenata. Savjetujemo vam da ove sokove ne mješate ni s lijekovima za štitnu žlijezdu, antibioticima, za alergiju i astmu.

Cimet i varfarin

Ovaj lijek se uzima za razrijeđivanje krvi i zarad prevencije ili tretiranja krvnih ugrušaka, a ljudi koji konzumiraju ovak lijek moraju da održavaju nivo vitamina K stabilnim. Stoga treba da jedete više zeleniša, kupusastog povrća i brokoli, ali nikako ne smijete da jedete cimet zajedno s ovim lijekom. Cimet sadrži visok nivo jedinjenja koji se zove kumarin koji može dodatno da razrijedi krv i da izazove oštećenja jetre.

Suvo meso i antidepresivi

Provjerite upustvo za vaše antidepresive, jer ako pripadaju klasi monoamin inhibitora oksidaze, onda njihovo kombinovanje s namirnicama koje su bogate amino kiselinom tiramin mogu da izazovu komplikacije opasne po život. Nažalost,ova lista zabranjenih namirnica ne obuhvata samo kobasicu i dimljenog lososa, već i crveno vino, kiseli kupus, hot dog, sir, soja sos i točeno pivo. Dobra vijest je da flaširana piva vjerovatno neće da vas povijrede i da njih možete da konzumirate.

Alkohol i acetaminofen

Najbolje je da između konzumiranja alkohola i lijekova koji sadrže acetaminofen prođe šest sati, jer njihovo kombinovanje može da doprinese bolestima bubrega i jetre.

Mliječni proizvodi i antibiotici

Ako budete zajedno konzumirali mliječne proizvode i antibiotike, spriječićete apsorpciju antibiotika i smanjiti odbrambeni mehanizam od infekcija. Kada dobijete lijek protiv akni i infekcija, pitajte da li on spada u klasu tretraciklina ili fluorokuinolensa. Ako pripada ovim grupama lijekova, onda izbegavajte mlijeko, jogurt i sir dva sata prije i poslije uzimanja lijekova.

Čokolada i ritalin

Osim kofeina, čokolada sadrži i stimulans teobromin, a kombinovanje ritalina i čokolade može da dovede do nestalnog ponašanja i napada. Ako primjetite da se osjećate nervoznije i razdražljivije kada kombinujete ritalin sa čokoladom, povećajte vrijeme između pilule i dezerta.

Limeta i lijekovi za kašalj

Limes u kombinaciji s lijekom protiv kašlja može da blokira enzim koji razara statine i druge lekove, pa rizikujete nuspojave u vidu povraćanja. Ako limetu kominujete s dekstrometorfanom, možete da doživite halucinacije i pospanost,a ako je kombinujete sa statinima rizikujete oštećenja u mišićima. Efekti ovih kombinacija mogu da se zadrže dan ili dva, pa je najbolje da izbjegavate limetu, kao i grejp, pomelo i narandže.

izvor: Nezavisne novine


 

Nasumični sadržaj