Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Klinčić - moćan anestetik i antioksidant sa širokom lepezom korisnosti

klincic 23der4Klinčić (lat. Syzygium aromaticum) je tropsko drvo visoko najviše jedan metar, stalno zeleno od kojeg se sušenjem cvijetnih palica dobija aromatičan začin.

Porijeklom je s Molučkih ostrva, a rijetko se vidi u punom cvatu upravo iz razloga što se beru cvjetni pupovi.

Upotrebljava se za začinjavanje mesnih jela, kao i za začinjavanje kuhanog vina.

Među više od hiljadu namirnica koje su se proučavale na Sveučilištu u Oslu, klinčić sadrži najviše antioksidansa po gramu, što znači da manje od 1g (oko pola kašičice) klinčića sadrži otprilike isto antioksidansa kao pola šoljice bobičastog voća.

Medicinski gledano, klinčić se za liječenje koristi u vidu ulja, a glavni sastojak ulja klinčića je eugenol, koji ima anestetička i antiseptička svojstva. Uz njih, klinčić sadrži trjeslovine i flavonoide, koji pomažu u cirkulaciji. Ulje se može koristiti za smirivanje zubobolje, a klinčići se koriste za liječenje probavnih smetnji.

Eugenol liječi upale, bakterijske i gljivične infekcije, a djeluje i za ublažavanje bolova. Osim za smirivanje zubobolje, koristi se i kao vodica za ispiranje usta.

Klinčić se može koristiti i za liječenje gljivične infekcije nogu, a jedno je istraživanje provedeno na Tajvanu pokazalo da eugenol smanjuje zgrušavanje krvi.

Može se kombinovati s drugim biljkama za smirivanje nadutosti, gastritisa i reumatskih bolova. Prije početka upotrebe klinčića treba se posavjetovati s doktorom jer eugenol ima i razgrađujući učinak na sluznicu želuca.

(AGRO-EKO Magazin)

Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

 

 


Nasumični sadržaj