Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Zdravi surogat kafe: Na šta sve blagotvorno djeluje zeleni čaj?

zeleni caj ilustracijaZeleni čaj je sve popularniji napitak, koji je mnogima uspio da zamijeni kafu. Dokazana mnoga blagotvorna dejstva zelenoga čaja na ljudski organizam. Zeleni čaj je jedini čaj kod čije proizvodnje nije dopuštena fermentacija – listovi se nakon branja podvrgavaju toplinskom tretmanu što sprječava fermentaciju. Na taj način, zeleni čaj uspijeva da sačuva sve prirodne tvari koje blagonaklono utiču na zdravlje.

Šalica zelenog čaja sadrži puno flavonoida koji pozitivno utiču na sprječavanje kardiovaskularnih oboljenja, a pozitivno utiču i na apsorpciju vitamina C u tijelu. Kofein i polifenol sadržan u zelenom čaju imaju antioksaditivno djelovanje. Istraživanjima je dokazano da zeleni čaj pomaže u prevenciji karcinoma pluća, gastrointestinalnog trakta te onih koji ovise o estrogenima, kao što su karcinomi dojke. Takođe, snižava nivo holesterola, triglicerida i ukupno pozitivno djeluje na imunitet.

Teanin u zelenom čaju utiče na povećanje nivoa dopamina u mozgu, što stvara osjećaj ugodnosti. Djeluje na crijevnu mikrofloru, uništavajući nepoželjne bakterije, pomaže u smanjenju upalnih procesa u organizmu, utiče na smanjenje pojave zubnog kamenca i krvarenja desni i bakterija koje uzrokuju karijes… Zahvaljujući prisustvu B kompleksa, zeleni čaj blagotvorno djeluje na nervni sistem.

Oprez u konzumaciji zelenog čaja proističe iz velike koncentracije kofeina, što unošenjem u većim količinama može prouzrokovati nesanicu i razdražljivost. Zbog toga se i preporučuje njegova konzumacija tokom dana, umjesto u noćnim satima.

 

(AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj