Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Konzumacijom đumbira oslobodite se želučanih problema

djumbir ilustr14Đumbir je tropska začinska biljka, a njen korjen koristimo kao začin kao i učuvanju zdravlja organizma. Može se koristiti svjež đumbir, kao i osušeni.

Mnogobrojna su ljekovita svojstva đumbira: poboljšava cirkulaciju, smanjuje nivo holesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka, ublažava želučane tegobe, olakšava mučnine (jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu uslijed hemoterapije), sprječava oštećenje sluznice želuca, pa samim time i nastanak čira, efikasan je u otklanjanju grlobolje, migrene i sl.

Obzirom na antibakterijske, antigljivične i antitoksične osobine đumbira, dobra je prevencija gripe, a zbog antiupalnih svojstava često se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa i drugih oboljenja koštanog i vezivnog tkiva, a prema istraživanjima rezultati liječenja đumbirom premašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.

Enzimi sadržani u đumbiru olakšavaju proces varenja, sprječavaju grčeve, te uopšte ubrzavaju metabolizam. Antihistaminsko svojstvo đumbira pomaže u borbi sa alergijama.

Kao efikasan antioksidans đumbir pomaže u čišćenju organizma, pospješuje funkciju jetre i olakšava izbacivanje toksičnih materija iz organizma.

(AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Funpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj