Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Preporuke: Kako da sami napravite jabukovo sirće

jabukovo sirce diyDa bi pripravili jabukovo sirće, potrebne su vam neprskane jabuke (najbolje su divlje, samonikle, ali mogu da posluže i gajene), te šećer. Jabuke treba dobro oprati, odstraniti peteljke, a zatim ih zajedno sa sjemenom usitniti i samljeti na mašini za meso. Zajedno sa sokom koji puste staviti u veći lonac ili kacicu. Ako nema dovoljno soka, može se na deset kilograma jabuka dodati četvrt litra prokuhane i ohlađene vode. Zatim dodati na ovu količinu i sto grama šećera, sve dobro izmiješati, sud prekriti čistom, višestruko ispresavijanom gazom i ostaviti na toplom mjestu ili na suncu. Povremeno pregledati i promiješati.

Posuda se povezuje višeslojnom gazom i ostavlja na mjestu gdje temperatura ne pada ispod 18 °C i ne prelazi 25 °C. Fermentacija traje oko 25 do 30 dana; na suncu nešto kraće. Poslije završenog procesa sirće se pažljivo procijedi i razliva u čiste boce. Boja treba da mu je svijetlo žuta i bez taloga. Kada se zapazi da je fermentacija gotova i da je sirće dovoljno kiselo, sve procijediti najprije kroz rjeđe, a zatim i kroz gušće sito ili cjediljku, a na kraju i kroz višeslojnu gazu, da bi se dobila bistra tečnost. Sirće sipati u boce, hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mjestu. Ukoliko se poslije izvjesnog vremena sirće usred zrenja zamuti, ili se pojavi talog, treba ga još jednom procijediti kroz višeslojnu gazu i ponovo sipati u čiste boce. Čuva se na hladnom i tamnom mestu, a rok upotrebe mu je praktično neograničen.

Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od 2 kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuhanoj vodi, uz dodatak dvije kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmjene materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti - kao kod ljudi tako i kod životinja, i u liječenju noćnog mokrenja kod djece. Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije.

Protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osjećaja svježine koje dugo traje, ovakve 'kisele kupke' daju koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirće se takođe primjenjuje kod proširenih vena; u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati.

Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osjećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo ponijeti na put (pogotovo ljeti) bočicu sirćeta da bi se spriječile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promjenu vode i hrane.

U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mjesto. Ovo sirće je prebogato kalijumom, a on utiče na rad mišića i nerava, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou.

Ako ste sa svojim ljekarom isključili druge uzroke, a osjećate slabost, pospanost, grčenje i bolove u mišićima, vjerovatno vam samo nedostaje kalijum - kura sa jabukovim sirćetom dati će ubrzo odlične rezultate, prenose Pozitivni putevi zdravlja.

(AGRO-EKO Magazin)

 


 

Nasumični sadržaj