Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Preporuke: Kako da sami napravite jabukovo sirće

jabukovo sirce diyDa bi pripravili jabukovo sirće, potrebne su vam neprskane jabuke (najbolje su divlje, samonikle, ali mogu da posluže i gajene), te šećer. Jabuke treba dobro oprati, odstraniti peteljke, a zatim ih zajedno sa sjemenom usitniti i samljeti na mašini za meso. Zajedno sa sokom koji puste staviti u veći lonac ili kacicu. Ako nema dovoljno soka, može se na deset kilograma jabuka dodati četvrt litra prokuhane i ohlađene vode. Zatim dodati na ovu količinu i sto grama šećera, sve dobro izmiješati, sud prekriti čistom, višestruko ispresavijanom gazom i ostaviti na toplom mjestu ili na suncu. Povremeno pregledati i promiješati.

Posuda se povezuje višeslojnom gazom i ostavlja na mjestu gdje temperatura ne pada ispod 18 °C i ne prelazi 25 °C. Fermentacija traje oko 25 do 30 dana; na suncu nešto kraće. Poslije završenog procesa sirće se pažljivo procijedi i razliva u čiste boce. Boja treba da mu je svijetlo žuta i bez taloga. Kada se zapazi da je fermentacija gotova i da je sirće dovoljno kiselo, sve procijediti najprije kroz rjeđe, a zatim i kroz gušće sito ili cjediljku, a na kraju i kroz višeslojnu gazu, da bi se dobila bistra tečnost. Sirće sipati u boce, hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mjestu. Ukoliko se poslije izvjesnog vremena sirće usred zrenja zamuti, ili se pojavi talog, treba ga još jednom procijediti kroz višeslojnu gazu i ponovo sipati u čiste boce. Čuva se na hladnom i tamnom mestu, a rok upotrebe mu je praktično neograničen.

Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od 2 kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuhanoj vodi, uz dodatak dvije kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmjene materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti - kao kod ljudi tako i kod životinja, i u liječenju noćnog mokrenja kod djece. Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije.

Protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osjećaja svježine koje dugo traje, ovakve 'kisele kupke' daju koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirće se takođe primjenjuje kod proširenih vena; u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati.

Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osjećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo ponijeti na put (pogotovo ljeti) bočicu sirćeta da bi se spriječile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promjenu vode i hrane.

U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mjesto. Ovo sirće je prebogato kalijumom, a on utiče na rad mišića i nerava, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou.

Ako ste sa svojim ljekarom isključili druge uzroke, a osjećate slabost, pospanost, grčenje i bolove u mišićima, vjerovatno vam samo nedostaje kalijum - kura sa jabukovim sirćetom dati će ubrzo odlične rezultate, prenose Pozitivni putevi zdravlja.

(AGRO-EKO Magazin)

 


 

Nasumični sadržaj