Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Crvena djetelina: Protiv tegoba u menopauzi, za zdravu kožu i 'čišću' krv

crvena djetelina 54Crvena djetelina (Trifolium pretense) višegodišnja je zeljasta biljka koja raste po livadama i pašnjacima. U ljekovite svrhe se koriste njeni cvjetovi, koji se sakupljaju od maja do septembra.

Zbog sadržanih izoflavona crvena djetelina često se koristi za smanjenje tegoba u predmenopauzi i menopauzi. Ekstrakt crvene djeteline sadrži četiri različita izoflavonoida, koji su slične strukture kao ženski polni hormon estrogen, koji, u kombinaciji sa vitaminom E pomažu u otklanjanju neprijatnih tegoba ispoljenih u vidu valunga (naleti vrućine), nesanice, pojačanog znojenja i nervoze. Takođe, regulišu nivo holesterola, štite srce i krvne sudove, čuvaju strukturu kože i sluzokože, smanjuju mogućnost nastanka osteoporoze, poboljšavaju vitalnost i usporavaju starenje, a što je sve povezano sa smanjenjem funkcije jajnika poslije četrdesete godine.

S obzirom na to da su svi dijelovi ove biljke jestivi, preporučuju se kao dodatak ishrani kao preventiva protiv nastanka karcinoma prostate. Istraživači Američkog društva za borbu protiv kancera dokazali su da izoflavonoidi crvene djeteline pozitivno djeluju na ćelije prostate, tjerajući ih da stvaraju odbrambene mehanizme protiv kancerogenih ćelija. Ali, da bi se postigao željeni efekat, prethodno treba uraditi detaljne ljekarske preglede prostate. Ukoliko se ispostavi da je prisutno upaljeno tkivo ili postoji rani stadijum karcinoma, terapija sastojcima crvene deteline može biti štetna.

Čaj od njenih cvjetova je vrlo učinkovito sredstvo protiv upale sluznice želuca, za regulaciju probave te za poticanje apetita. Narodna medicina ovu biljku preporučuje u vidu sirupa za liječenje astme, čaja za ispiranje grla četiri-pet puta na dan, kao sedativ koji ima umirujuće dejstvo, kao diuretik, za čišćenje kože sa ekcemima i psorijazom. Pripravci od djeteline potiču funkciju jetre, a koriste se i protiv glavobolje, kostobolje i reume. Djetelina se uspješno primjenjuje i kod oboljenja kože, posebno kroničnih, različitih upala i gljivičnih bolesti, ali i kod uboda insekata.

Pored toga, ova biljka je 'čistač' i 'razrjeđivač' krvi. Caj od crvene djeteline upotrebljava se u slučaju tromboze jer umanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Zbog toga se ne smije koristiti pred operacije i druge intervencije koje su praćene krvarenjem jer će umanjiti normalnu sposobnost zgrušavanja krvi.

(AGRO-EKO Magazin)

 

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj